Numărul de tinere care ajung la premenopauză precoce este în creștere. Multe femei merg la doctor abia după ce se mărită și constată că nu pot avea copii. Ieșencele necăsătorite care au fost mai istețe și-au înghețat embrionii și au așteptat să fie cerute. După ce s-au căsătorit, și-au dezghețat embrionul și au făcut fertilizare în vitro
Medicii ieșeni constată că din ce în ce mai multe tinere ajung la premenopauză precoce. Multe femei nu se îngrijorează atunci când observă că li se dereglează ciclul menstrual. Panica se instalează abia după ce se căsătoresc și încearcă timp de mai mult timp să obțină o sarcină. Majoritatea problemelor legate de premenopauză precoce se întâlnesc la tinerele între 25 și 30 de ani. Pentru a putea afla până când vor fi fertile, femeile trebuie să-și facă din timp testarea rezervei ovariene. Medicii ieșeni spun că premenopauza precoce poate fi determinată de o cauză genetică sau de stilul de viață al pacientei.
Dr. Adrian Borș: „În urma analizelor se constată faptul că aceste tinere au o insuficiență ovariană precoce, motiv pentru care nu pot rămâne însărcinate”
Deși bunicile noastre aveau deja 3-4 copii la vârsta de 30 de ani, iată că femeile moderne se chinuie din răsputeri să obțină o sarcină. Medicii explică faptul că din ce în ce mai multe ieșence ajung în lacrimi la spital după ce se căsătoresc și timp de mai mulți ani de încercări nu reușesc să obțină o sarcină.
„Din ce în ce mai multe femei tinere, până în 30 de ani, intră la premenopauză precoce. Ulterior, în urma analizelor, se constată faptul că acestea au o insuficiență ovariană precoce, motiv pentru care nu pot rămâne însărcinate. Majoritatea ajung la medic după ce se căsătoresc și constată că nu pot rămâne însărcinate. Tinerele vin în cabinet cu o panică completă și izbucnesc în plâns pentru că nu știu dacă vor putea rămâne vreodată însărcinate” , spune dr. Adrian Borș, medic specialist obstetrică-ginecologie, supraspecializare în tratarea infertilității și medicină reproductivă la Clinica „Omini”din Iași.
Zeci de ieșence căsătorite ajung la medic cu analizele în mână și nu știu pe ce drum să pornească
După ce se adresează unui medic specialist, femeia care a intrat la premenopauză precoce este supusă unui set amplu de analize. Una dintre cele mai relevante analize este testarea hormonului anti-mullerian.
„Cuplurile cu probleme de fertilitate întreabă deseori în timpul consultațiilor despre testarea nivelului AMH sau așa-numitul hormon anti-mullerian. Când pacientele mă întreabă dacă au șanse să rămână însarcinate cu AMH mic și cu rezervă ovariană scăzută, încerc să le explic că nu acest aspect este cel mai relevant, ci, în primul rând, vârsta. Așadar, factorul vârstă este determinant în prognosticul fertilității. Asta înseamnă faptul că dacă o femeie are AMH mic, dar cu vârsta potrivită, până în 37 ani, șansele de concepție rămân bune. Totuși, un AMH mic este un semnal major de alarmă și pentru femeile de 25-35 ani. Recomandarea ar fi ca aceste femei să obțină o sarcină cât mai curând. Metodele indicate sunt inseminarea intrauterină de spermă cu sau fără stimulare ovariană sau, mai ales, fertilizarea în vitro cu abordare specifică unui astfel de caz”, mai spune medicul ieșean.
O ieșeancă de 28 de ani, ajunsă în pragul disperării după ce a constatat că nu poate avea copii pe cale naturală
În urmă cu 6 luni de zile, la Clinica Omini din Iași s-a prezentat o tânără de 28 de ani, căsătorită. Femeia a povestit printre lacrimi medicilor faptul că, deși a încercat mai bine de un an să rămână însărcinată, nu a reușit. În urma unui set de analize, medicii au observat faptul că, deși avea doar 28 de ani, tânăra avea premenopauză precoce.
„Recent m-am bucurat de o reușită deosebită, realizată la o femeie de 28 de ani. Am efectuat pregătirile specifice înainte de stimularea ovariană pentru o astfel de situație cu rezerva ovariană scăzută drastic. În luna în care am decis să facem stimularea, ecografic pe ovare am identificat doar doi foliculi. După o stimulare eroică, am reușit să ajung cu acei doi foliculi înainte de recoltarea ovocitară la o dimensiune de 16-18 mm. Prin puncția foliculară efectuată cu mare grijă am «scos» două ovocite mature, pe care le-am predat cu încredere în laboratorul de FIV. După două zile am fost anunțat că avem doi embrioni frumoși de 4 celule fiecare și am realizat embriosferul”, adaugă dr. Adrian Borș.
Dr. Adrian Borș: „Premenopauza este însoțită de dereglarea și chiar oprirea ciclului menstrual, influențat în mod direct de secreția hormonală ovariană”
După 14 zile de la terminarea procedurilor, tânăra de 28 de ani a sunat medicul și a anunțat-o că este însărcinată. Sarcina are acum 4 luni de zile, iar medicii spun că totul decurge perfect. Fenomenul de premenopauză precoce este din ce în ce mai întâlnit în cabinetele medicilor din Iași și vine la pachet cu scăderea rezervei ovariene și, implicit, infertilitatea.
„Dacă vârsta de instalare a premenopauzei este mai mică de 40 de ani, atunci o putem defini ca fiind premenopauză precoce. Simptomele neplăcute și greu de suportat care apar ulterior sunt de cele mai multe ori greu de oprit. Menopauza este însoțită de dereglarea și chiar oprirea ciclului menstrual, influențat în mod direct de secreția hormonală ovariană”, mai spune dr. Adrian Borș.
Cuplurile infertile din Iași pot beneficia de consult gratuit, dar și de plan personalizat în tratarea infertilității
Ieșencele fără partener, care au dorit să se asigure că vor avea în viitor un copil, și-au înghețat ovocitele. După ce s-au căsătorit, i-au dezghețat și și-au făcut fertilizare în vitro. În majoritatea cazurilor, acestă practică s-a dovedit a fi un real succes.
„De zece ani, clinica noastră a lansat programul „Planuri de Familie” în vederea evaluării gratuite a stării de fertilitate a cuplurilor, din România și Republica Moldova. Datorită numărului mare de înscrieri în program, s-a hotărât continuarea acestuia și în 2020. Cuplurile infertile înscrise vor fi consiliate, investigate și la final vor avea un tablou exact asupra șanselor reproductive. De asemenea, cel mai important este că vor primi și recomandări avizate de la specialiștii noștri în tratarea infertilității de cuplu. Problemele de fertilitate afectează un cuplu de vârstă reproductivă din șase. Informarea asupra șanselor de a avea un copil este o nevoie reală pentru aceste cupluri și primul pas pentru a putea ajunge la sarcina dorită. Am avut totodată și paciente singure, care și-au verificat rezerva ovariană și care au decis să-și înghețe ovocitele pentru a fi sigure că pe viitor vor obține o sarcină”, încheie medicul ieșean.