Prima pagină » Local » Preluarea Spitalului CF Iași de către UMF a stârnit multiple întrebări în rândul medicilor: „Vor putea fi operați și pacienții urmăriți de cadrele medicale în cabinetele private?”

Preluarea Spitalului CF Iași de către UMF a stârnit multiple întrebări în rândul medicilor: „Vor putea fi operați și pacienții urmăriți de cadrele medicale în cabinetele private?”

30 ian. 2023, 02:00,
în Local

Conducerea Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi și-a arătat, încă din luna decembrie a anului 2022, intenția de a prelua sub administrare Spitalul CF Iaşi. Această posibilă modificare a stârnit multiple întrebări în rândul angajaților unităţii medicale, cu toții îngrijorându-se pentru locurile de muncă. Totodată, medicii de la CF Iași se tem că personalul provenit de la UMF Iași va fi avantajat, iar în cadrul spitalului vor beneficia de servicii medicale și pacienții urmăriți de UMF-iști în cadrul cabinetelor private

De altfel, după ce Ministerul Transporturilor a făcut publică intenția de a renunța la cele 25 de spitale pe care le are în administrare, acestea urmând a fi preluate de primării sau alte instituții, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR din ţară a protestat la București. Oamenii se tem că vor fi daţi afară sau le vor fi micșorate salariile.

o imagine cu UMF Iasi

Medicii de la CF Iași se tem că personalul provenit de la UMF Iași va fi avantajat, iar în cadrul spitalului vor beneficia de servicii medicale și pacienții urmăriți de UMF-iști în cadrul cabinetelor private

UMF vrea să preia Spitalul CF Iași și Spitalul CF Pașcani

În cele 25 de unități medicale administrate de Ministerul Transporturilor activează aproximativ 3.500 de oameni, iar aceștia se tem acum că își vor pierde locuri de muncă sau drepturile salariale câștigate până în prezent.

O altă temere a sindicaliștilor este aceea că instituțiile care vor prelua unitățile medicale nu vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent. Sindicaliștii au punctat și faptul că nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu a făcut vreo referire la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi-a arătat intenția de a prelua unitățile medicale CFR din Moldova, anume cele două spitalele din Iaşi şi Paşcani, precum şi policlinica din Suceava.

În ceea ce priveşte preluarea sub administrare a Spitalului CF Iaşi, prof. dr. Viorel Scripcariu a transmis prin intermediul presei locale că angajaţii nu ar trebui să se îngrijoreze, deoarece spitalul va fi preluat integral, cu întreaga sa organigramă. Cu toate acestea, rectorul UMF a adăugat că urmărește modernizarea unităţii medicale și vrea să pună bazele unei platforme de chirurgie minim-invazivă, unde cadrele medicale din cadrul UMF Iași să poată să opereze pacienții pe care îi au în urmărire.

Preluarea Spitalului CF Iași de către UMF vine cu o serie de nelămuriri

o imagine cu prof. dr. Viorel Scripcariu

Oamenii se tem că vor fi daţi afară sau le vor fi micșorate salariile

Declarațiile rectorului UMF Iași au stârnit o serie de întrebări în rândul medicilor care activează în prezent în cadrul Spitalului CF Iași. Astfel, un medic ce a dorit să-i fie păstrat anonimatul se întrebă cum vor putea opera în spital cadrele didactice, dacă nu sunt angajate de către unitatea medicală, de unde vor aduce pacienții şi cum vor fi decontate aceste servicii medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate.

„Cum vor putea lucra/opera într-un spital medici (cadre didactice), dacă nu sunt angajați de acea unitate medicală? Este cunoscut faptul că orice unitate medicală are un stat de funcții cu un număr maxim de medici ce pot lucra acolo, iar acest număr nu poate fi depășit.

De aceea ne întrebăm dacă medicii la care face referire prof. dr. Viorel Scripcariu vor fi cooptați peste numărul de medici angajați de spital? Toți medicii angajații într-un spital sunt declarați la Casa de Asigurări de Sănătate și doar ei au voie să presteze servicii medicale care ulterior vor fi decontate de către CASS. În acest caz, cum vor putea face intervenții chirurgicale medicii de la UMF Iași?

O altă întrebare este de unde vor proveni pacienții operați în cadrul spitalului, doar din celelalte spitale din Iași sau vor putea fi operați și pacienții urmăriți de cadrele medicale în cabinetele private? Aceste intervenții nu vor putea fi decontate de către CASS, cum se va proceda atunci? În caz de malpraxis, cine se face răspunzător, unitatea medicală sau medicul care a efectuat intervenția chirurgicală?”, se întreabă medicul ieşean.

Reporterii BZI au solicitat un punct de vedere legat de toate aceste nelămuriri conducerii UMF Iași, însă până în prezent nu au primit niciun fel de răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`