Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Pregatirea pentru analizele medicale. 6 lucruri interzise inainte de recoltarea probei de sange
Pregatirea pentru analizele medicale. 6 lucruri interzise inainte de recoltarea probei de sange

Pregatirea pentru analizele medicale. 6 lucruri interzise inainte de recoltarea probei de sange

03 iun. 2011, 11:04,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:4096;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Analizele medicale furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si sisteme ale organismului, oferind o idee de ansamblu asupra starii de sanatate a persoanei investigate.

Pentru ca rezultatele analizelor sa reflecte cu adevarat starea de sanatate nu este suficient doar sa alegeti un laborator performant, unde specialistii lucreaza cu aparatura de ultima generatie. Exista ceva care conteaza la fel de mult: pregatirea pacientului pentru efectuarea analizelor de sange. Este indicat ca analizele de sange sa se faca dimineata. Exista insa unele situati speciale, cand proba de sange se recolteaza la o anumita ora. Iata ce nu trebuie facut inainte de recoltarea probei de sange

1. Nu mancati in dimineata respectiva.
O cantitate oricat de mica de aliment, suc sau cafea, poate duce la modificari importante pentru marea majoritate a indicatorilor. 

2. Nu consumati la ultima masa din ziua precedenta recoltarii alimente grase, dulciuri si alcool.
Cu o seara inainte, ultima masa nu trebuie sa fie luata mai tarziu de ora 18.00. Este indicat ca aceasta sa fie cat mai usoara, sa nu includa ciorbe, mancaruri cu sos, prajeli, grasimi sau dulciuri. Nerespectarea acestei conditii poate duce la modificarea “claritatii” serului si la rezultate eronate.

3. Nu faceti efort fizic. 
O serie de parametri sunt foarte “sensibili” la efortul muscular. Acestia mai pot fi influentati si de plans (in special in cazul copiilor), emotii sau teama.

4. Nu trebuie sa aveti sau sa fi avut in ultima luna: gripa, raceala sau alte afectiuni febrile.

5. Evitati raporturile sexuale cu minim 48 de ore. 
In cazul barbatilor este indicat ca probele sanguine sa fie prelevate la minim sapte zile de la un eventual tuseu rectal sau masaj prostatic. Astfel se pot modificari importante pentru o serie de parametri.

6. In cazul femeilor, este de preferat ca acestea sa nu fie in timpul menstruatiei.

Mentiuni speciale

1. Pentru examenul biochimic si serologic aditional ar fi bine sa consumati o cina usoara; este bine sa existe un interval de minim 12 ore intre ora cinei si cea a recoltarii probelor de sange.

2. Pentru sumarul lipidic trebuie respectate: o dieta neschimbata cu 3 saptamani inainte de recoltare, post, cu 12-14 ore inainte de recoltare (se pot consuma apa si o cafea neagra fara zahar), abstinenta de la alcool cu 72 de ore inainte de recoltare.

3. In cazul testului de toleranta orala la glucoza se recomanda post cu cel putin 8 ore inaintea recoltarii, inclusiv cafea si tutun, si evitarea efortului fizic. Pacientul este informat ca i se vor administra 75 g (1,75 g/kgc la copii) glucoza pulbere dizolvata in 300 ml de apa.

4. Exista o serie de medicamente care pot modifica rezultatele analizelor medicale. De aceea, trebuie intrebat medicul daca este necesara intreruperea medicatiei sau doar instiintarea personalului laboratorului ce fel de tratament se urmeaza.

Recomandari dupa recoltarea probei de sange

– nu indoiti antebratul si mentineti presiune pe locul punctiei timp de cinci minute;
– tineti bratul intins si nu frectionati locul de unde vi s-a recoltat sange;
– nu va imbracati hainele si nu ridicati greutati (chiar serviete sau alte bagaje de mana) decat dupa ce v-ati asigurat ca s-a oprit sangerarea;
– daca sangerarea se prelungeste peste cele cinci minute recomandate, adresati-va asistentei de la punctul de recoltare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`