Prima pagină » Culinar » Pregătirea cozonacilor de casă: reguli, trucuri şi sfaturi de la cele mai iscusite gospodine
Pregătirea cozonacilor de casă: reguli, trucuri şi sfaturi de la cele mai iscusite gospodine

Pregătirea cozonacilor de casă: reguli, trucuri şi sfaturi de la cele mai iscusite gospodine

12 dec. 2019, 09:36,
în Culinar

Cozonacii bine reuşiţi se prezintă cu suprafaţa rumenită, moi şi bine copţi, iar când se taie trebuie să se desfacă în fâşii lungi. Cozonacul care la tăiere prezintă găuri, este aspru şi sfărâmicios nu este un cozonac reuşit.

Iată ce trebuie să ştie orice gospodină care prepara cozonac acasă:

1. Cozonacii nu se lasa să crească prea mult în formă înainte de a-i baga la cuptor. Dacă au crescut până la marginea formei, se ung şi se băgă la cuptor. Dacă sunt lăsaţi să crească mai mult se produc spaţii libere şi găuri în cocă.

2. Cuptorul nu trebuie să fie prea tare la început, deoarece căldură mare produce imediat o crustă la suprafaţa aluatului. Aceasta crustă împiedica creşterea normală (cozonacul nu creşte, rămâne înăbuşit şi cu coca clisoasă, nu are nici gust dar nici aspect).

3. Multe sfaturi de la gospodine pentru alte gospodine:

  • -Faina trebuie să fie de calitate şi foarte uscată.
  • -Drojdia trebuie să fie proaspătă şi de foarte bună calitate. De asemenea şi ouăle trebuie să fie foarte proaspete. Gălbenuşurile să nu fie prea tare încălzite când se amestecă cu drojdia dospită.
  • -In timpul frământatului să nu se rupă coca între mâini.
  • -In timp ce se adauga untul, coca se împătureşte fără să se rupă.
  • -Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă cresc mai greu.
  • -Cand se întinde coca pentru a fi pusă în forme, untul cu care se ung formele trebuie să fie mai mult muiat decât încălzit.
  • -Daca se pun cozonacii în formă înaltă, coca trebuie să umple o treime din formă iar dacă se pun în forme lungi, joase, coca de cozonac trebuie să umple ceva mai mult decât jumătate de formă.
  • -Temperatura din cuptor are un rol foarte important: la începutul coacerii focul trebuie să fie mai domol, cam 15 minute şi potrivit de tare în tot restul timpului.

Pregătirea cozonacilor de acasă: reguli, trucuri şi sfaturi de la cele mai iscusite gospodine

  • -Nu se ţin cozonacii la cuptor mai mult decât trebuie, căci se înroşesc (cel mult 3/4 ore).
  • -Cozonacii se prepară cu unt amestecat cu ulei, 3/4 pahar unt şi 1/4 pahar ulei ( uleiul îi ţine proaspeţi mai mult timp). Dacă se foloseşte mai mult de 300 g la 1 kg faină, cozonacii nu cresc, iar mai puţin de 1 pahar la 1 kg de faină, cozonacii nu sunt fragezi.
  • -Cantitatea de zahăr poate fi scăzută până la 250 g la 1 kg de faină.
  • -Galbenusurile se freacă cu sare cu 3-4 ore înainte, spre a se colora mai bine aluatul.
  • -Albusurile nu se pun niciodată toate, ci numai 1/3 din numărul de ouă folosite.
  • -Cozonacii se aşază în forme fie împletiţi, fie numai împăturiţi.
  • -Toate operaţiile pentru prepararea cozonacilor se fac la cald şi ferit de curent rece.
  • -Cozonacii se pun în forme simpli, fie umpluţi cu nuci, rahat, portocale, mac, stafide.

Întrebări şi răspunsuri despre prepararea cozonacilor în casă:

Se pot prepara cozonaci şi cu ouă mai puţine? Da, dar respectând regulă următoare: cu cât numărul de ouă este mai mic, cu atât cantitatea de lapte trebuie să fie mai mare. Cantitatea de lapte din reţeta este aproximativă şi nu se poate preciza. Sunt diferite calităţi de faină care înghit mai mult sau mai puţin lichid. Condiţia principală este ca aluatul să se potrivească în aşa fel încât să nu fie nici prea tare, nici prea moale.

Cum să ai cozonaci cu luciu frumos?Ca să obţii acel aspect lucios al cozonacului, trebuie să-i ungi cu ou de două ori. O dată când se pun în formă la crescut şi a doua oară înainte de a-i pune în cuptor. Şi dacă vrei se mai pot da la cuptor simpli sau presaraţi deasupra cu zahăr tos sau cu bucăţele mici de zahăr.

Cum se păstrează cozonacii după ce s-au copt? După ce-i scoţi din cuptor se ţin la cald şi mare atenţie nu-i lăsăm la rece. Se păstrează întotdeauna înveliţi într-o pânză şi nu hârtie deoarece aceasta din urmă îi usucă. Se ţin într-un vas închis, de preferat de aramă şi în felul acesta se păstrează proaspeţi mai mult timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`