Prima pagină » Titlurile zilei » Prefectura și Consiliul Județean se mută din Casa Pătrată. Unde vor fi relocați cei aproape 400 de angajați
Prefectura și Consiliul Județean se mută din Casa Pătrată. Unde vor fi relocați cei aproape 400 de angajați

Prefectura și Consiliul Județean se mută din Casa Pătrată. Unde vor fi relocați cei aproape 400 de angajați

19 mai 2023, 02:00, 1 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Casa Pătrată, în care nu s-a mai investit un leu de zeci de ani, va intra în renovare. Toți angajații vor fi mutați la Centrul Expozițional de la Tehnopolis

Casa Pătrată, clădirea unde funcționează Prefectura și Consiliul Județean Iași, va fi închisă pe perioada demarării lucrărilor de renovare energetică. Procedura de licitație privind achiziționarea serviciilor de documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.), documentație tehnică de execuție a proiectului tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului, aferente obiectivului finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență, a fost publicată pe platforma Sistemului de Achiziții Publice (SEAP) spre finalul lunii martie 2023.

Casa Pătrată din Iași va fi închisă pe perioada lucrărilor

Casa Pătrată sau Palatul Administrativ, clădirea unde funcționează Consiliul Județean și Prefectura, va intra în lucrări de renovare energetică.

„Servicii de proiectare – Documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire (D.T.A.C.), Documentație tehnică de organizare a execuției lucrărilor (D.T.O.E.), Proiect tehnic de execuție (P. Th.) şi asistență tehnică proiectant, aferente obiectivului de renovare energetică a Palatului Administrativ Iași”, este obiectul contractului scos la licitație, cu o valoare de peste 460.000 de lei, fără TVA.

Astfel, după finalizarea procedurii, Prefectura va publica și licitația privind execuția lucrărilor. Fondurile sunt asigurate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar suma depășește 20 de milioane de lei.

„Nu am stabilit încă, pentru că nu avem certitudinea de când vom intra în reabilitare cu clădirea Prefecturii. Am trimis solicitări către instituțiile statului, să vedem cine are posibilitatea să ne ofere spații și birouri pentru a putea să  desfășurăm activitatea, astfel încât să asigurăm un act administrativ de calitate. Așteptăm încă răspunsuri, vom vedea pe parcurs ce vom face.

Noi considerăm în continuare că poate fi reabilitată și eficientizată energetic clădirea Prefecturii, fără să fim nevoiți să ne mutăm sau să ne relocăm din ea, pentru o perioadă scurtă de timp”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Este posibil ca cei aproape 400 de angajați din cele două instituții să fie mutați la Centrul Expozițional de la Tehnopolis.

Clădirea Palatului Administrativ datează din 1964

Proiectul „Casa Pătrată” a început în 1964, sub conducerea arhitectului Nicolae Vericeanu, iar clădirea a fost dată în funcțiune în 1969. Pe locul clădirii se afla un cinematograf (Scala), un restaurant (Dunărea), precum și alte vechi magazine ale negustorilor, demolate în timpul sistematizării anilor ‘60.

Aici a funcționat Comitetul Județean de Partid, unde Secretarul General al PCR, Nicolae Ceaușescu, își avea biroul în timpul vizitelor la Iași. Acesta aparținea prim-secretarului și era miezul politic al construcției. Între 1974 și 1979, postul a fost ocupat de Ion Iliescu, cel care a devenit președintele României după căderea regimului comunist, în 1989. Acesta avea o intrare separată, dinspre magazinul Moldova către scara de onoare.

Geamurile și balconul biroului dădeau spre Piața Palatului, unde se adunau mulțimile pentru a asculta discursurile tovarășului. Porțiunea de stradă dintre Casa Pătrată și Casa Dosoftei a fost singura din zonă prevăzută cu piatră cubică, ieșenii inventând legenda că trepidațiile provocate ar fi descurajat eventualii atacatori să îl împuște pe Ceaușescu. Acum, clădirea găzduiește sediul Consiliului Județean și al Prefecturii.

Motivul dispunerii simetrice pe patru laturi a clădirii este localizarea ei între cele mai importante monumente ale orașului, precum și între patru străzi.

Arhitectura clădirii este în spiritul realismului socialist și aduce a casă țărănească, cu prispe. Fațadele sunt decorate cu cărămidă aparentă și decorațiuni din beton care imită pilaștrii și contraforturile mănăstirilor ștefaniene. La nivelul intrării dinspre Palat, în dreptul balconului se pot observa mozaicuri ce sugerează temele predilecte ale regimului: pe de o parte, industria, agricultura și istoria, iar de cealaltă parte, arta și creația eminesciană. Clădirea prezintă și o curte interioară, amenajată ca un mic spațiu verde.

Angajații din cadrul Instituției Prefectului și Consiliului Județean ar putea fi mutați în alte sedii de birouri până la finalizarea lucrărilor de renovare energetică a clădirii.

Comentarii
  • Imi pare bine ca se face asta caci trebuie sa lucram si sa traim intr-un mod mai curat si eficient. Se stie ca nu suntem corecti atunci cand vine vorba despre natura, viata la oras nici nu prea are cum sa ne arate ce este natura, dar noi evoluam si este important sa tinem cont despre ce consumam si ce producem. Sustin acest proiect si sper ca am sa ma bucur si eu de un trai mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *