Afaceristul Cătălin Drăgan a crezut că va avea sărbători liniștite. I s-a aprobat o locuință cât un bloc pe o suprafață de teren extrem de mică. Contestațiile au ajuns la Prefectura Iași. S-a cerut revocarea hotărârii de Consiliu Local. Primăria a refuzat, așa că dosarul va ajunge în instanță cu propunerea de anulare
Dezvoltatorul imobiliar Cătălin Drăgan, cu diverse conexiuni în Palatul Roznovanu, este departe de a finaliza proiectul de pe strada Maior Eremia Popescu, nr. 33 – 35. Prin Teomalis SRL, afaceristul a obținut o Hotărâre de Consiliul Local (HCL) pentru construirea unui imobil cu regimul de înălțime D+P+2E, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Asta în ciuda contesațiilor formulate de proprietarii din blocul 331, care au arătat că proiectul nu este oportun. Chiar și așa, după adoptarea hotărârii, sesizările au ajuns la Prefectura Iași. În urmă cu o lună, după studierea dosarului, prefectul a cerut muncipalității să revoce hotărârea. Însă, executivul din Primăria Iași nu s-a confomat. În consecință, conflictul va ajunge în instanță.
„A fost efectuată o procedură prealabilă la care Primăria Municipiului Iași nu a dat curs până în prezent. Pe cale de consecință, vom promova o acțiune la instanța de contencios administrativ”, au transmis reprezentanții Prefecturii, în cursul zilei de ieri.
Primăria Iași transmite că hotărârea nu produce efecte cât timp nu sunt demarate și alte demersuri
Reporterii BZI au cerut un punct de vedere din partea edililor. Aceștia au precizat că proiectul va fi reanalizat de membrii Comisiei de Urbanism.
„Adresa de la Prefectură va fi analizată în Comisia de Urbanism proaspăt constituită, pentru că trebuie și avizul lor. În altă ordine de idei, PUZ-ul respectiv nu a produs efecte, nefiind emise alte acte administrative în acest sens. Legea spune că termenul este de 1 an de la adoptarea HCL-ului, dacă nu a produs efecte juridice, caz în care se află și această speță”, au precizat reprezentanții primăriei.
HCL a fost declarată nelegală deoarece PUZ-ul a fost aprobat fără să aibă avizul prealabil al Consiliului Județean (CJ) Iași. Au mai fost situații în care unele proiecte au fost aprobate de Consiliul Local fără să aibă avizul CJ. Dar, ulterior, chiar beneficiarii au retras inițiativele.
Proprietarii din blocul 331 au demonstrat punct cu punct că proiectul lui Cătălin Drăgan este ilegal
Mai mulți proprietari din blocul 331 au prezentat mai multe argumente în cadrul unor dezbateri publice. În primul rând, proiectul prevedea construirea unei locuințe individuale D+P+1E+M pe o suprafață de doar 337 de metri pătrați. Fără nicio explicație, indicatorii urbanistici au ajuns la D+P+2E. Mai mult, este contestat și studiul de însorire. Diferența de nivel a terenului conduce la situația în care imobilul cu două etaje obturează blocul învecinat cu patru etaje. Temerea cea mai mare este că, după obținerea autorizației de construire, Cătălin Drăgan va transforma locuința individuală în locuințe colective, după care să ceară aprobări și pentru supraînălțare. În 2018, terenul de 337 de metri pătrați a fost cumpărat de Cătălin Drăgan de la vechii proprietari, Nicolae și Ioana Gherman. Tranzacția a fost finalizată prin intermediul Teomalis SRL, unde Cătălin Drăgan este acționar. Proprietatea a costat 65.378 euro, adică 194 euro/metru pătrat. Cristina, soția afaceristului, este angajată în Primăria Iași. Reamintim că au fost situații în care proiectele imobiliare au fost anulate de către instanță. Este vorba despre blocul din bd. Carol I, nr.40-42, blocat într-un stadiu incipient.