Prima pagină » Actualitate » Prefectura Capitalei a publicat regulile pe care supermarketurile vor trebui să le respecte! Ce le este interzis să facă?
Prefectura Capitalei a publicat regulile pe care supermarketurile vor trebui să le  respecte! Ce le este interzis să facă?

Prefectura Capitalei a publicat regulile pe care supermarketurile vor trebui să le respecte! Ce le este interzis să facă?

09 apr. 2021, 11:40,
George Cristian în Actualitate

Prefectura Capitalei a publicat un text in care sunt specificate noile reguli pe care supermarketurile trebuie să le respecte. Fiecare supermarket trebui să afiseze la intrarea in unitatea comercială date despre numărul maxim de clienti care pot intra simultan in magazin.

De altfel, supermarketurile vor trebui să calculeze numărul maxim de persoane in functie de suprafata disponibilă in interios.

Supermarketurile din București au noi reguli de respectat, arată ghidul emis de Prefectura Capitalei

Prefectura Capitalei a emis un ghid prin care informează supermarketurile asupra a noi reguli pe care acestia trebuie să le respecte in vedea numărului maxim de clienti care pot fi simultan in unitatile comerciale.

Magazinele au obligativitatea de a afișa la intrarea in magazin numărul maxim de clienti care poti intra. Afisul trebuie să fie vizibil si de la distante mai mari:

Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui afiş în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin. Afişul trebuie să fie cel puţin de mărime A4 şi caracterele să fie suficient de mari pentru a fi vizibile de la distanţă. Este propus următorul text: Pentru a putea respecta regula distanţării fizice, în acest magazin pot fi prezenţi simultan …. clienţi. se arată în ghid.

Magazinele vor fi obligate să calculeze numărul maxim de clienti in baza spatiului de care dispune fiecare unitate de profil, dar nu mai putin de 7mp per client:

– Modul de clacul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max 7m.p.-client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket sau prin raportare la obligaţia asigurării distanţării de 2m între clienţi pentru magazinele mici şi mijlocii. explică Prefectura Capitelei în ghid

Supermarketul interzice clienților să mai intre in magazin

De altfel, ghidul lasă la indemâna fiecărui supermarket cum să gestioneze evitarea aglomerării. Prefectura spune că operatorul trebuie să evalueze situatia si să decidă după caz. Oricum, odată ce magazinul isi atinge numărul maxim de clienti, acesta este obligat să nu mai permită accesul inăuntru al altor persoane:

– Fiecare magazin va trebui să dispună măsurile necesare pentru a evita aglomerarea. Măsurile dispuse sunt la alegerea fiecărui operator economic, acesta putând să evalueze concret situația și să decidă. Printre măsurile sugerate sunt: (i) limitarea numărului de coșuri sau cărucioare disponibile la numărul maxim de clienți care pot fi simultan în magazin, (ii) asigurarea contorizării electronice sau (iii) asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc pe care operatorul economic îl consideră eficient și potrivit situației proprii.

– La atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii. conchide ghidul prefecturei.

Inițial s-a discutat despre introducerea obligativității limitării numărului de coșuri pentru a evita aglomerările din unitățile de profil. De altfel, măsura vine după ce prefectul Capitalei, Alin Stoica a anunțat aplicarea noilor restricții din weekend în București care prevede ca în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, magazinele să fie închise la ora 18.00 iar circulația să fie limitată de la ora 20.00. Interdicția a intrat în contextul în care Bucureștiul a avut o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *