Prima pagină » Eveniment-Social » Prefectul Marian Grigoraș explică situaţia vamală a spitalului mobil de la Leţcani
Prefectul Marian Grigoraș explică situaţia vamală a spitalului mobil de la Leţcani

Prefectul Marian Grigoraș explică situaţia vamală a spitalului mobil de la Leţcani

28 iul. 2020, 16:44,
în Eveniment-Social

Urmare a cererii ADI EURONEST din data de 24.07.2020, prin care se solicita prezența unui lucrător vamal în data de 27.07.2020 în localitatea Lețcani (Transagropolis), conducerea Direcției Regionale Vamale Iași a aprobat această solicitare, astfel încât la data menționată a fost realizată identificarea felului și calității bunurilor sosite din Turcia.

Prefectul județului Iași oferă explicații privind situația vamală a spitalului mobil

În vederea derulării operațiunilor vamale, în data de 27.07.2020, ADI EURONEST a depus la Direcția Regională Vamală, prin comisionarul său vamal, un număr de 4 declarații vamale de import, pentru 29 de auto încărcate cu mărfuri destinate Spitalului mobil de la Lețcani.

Procedura respectivă s-a desfășurat după cum urmează:

– pentru 5 auto, 5 declarații vamale de tranzit, stocate în sistemul informatic de comisionarul ADI EURONEST la ora 14:59, transmiterea informatică a declarației către organele vamale la ora 15:29, acordare liber de vamă 15:51;

– pentru 7 auto, 7 declarații vamale de tranzit, stocate în sistemul informatic de comisionarul ADI EURONEST la ora 15:00, acceptarea declarației către organele vamale la ora 15:18, acordare liber de vamă 15:51;

– pentru 5 auto, 5 declarații vamale de tranzit, stocate în sistemul informatic de comisionarul ADI EURONEST la ora 15:06, acceptarea declarației către organele vamale la ora 15:19, acordare liber de vamă 15:50;

– pentru 12 auto, 12 declarații vamale de tranzit, stocate în sistemul informatic de comisionarul ADI EURONEST la ora 17:15, acceptarea declarației către organele vamale la ora 17:21, acordare liber de vamă 17:29.

De asemenea, în data de 28.07.2020, ADI EURONEST a depus prin comisionarul vamal declarația vamală pentru 1 auto (declarație trimisă informatic de comisionar la ora 9:16; acceptare declarație de către organele vamale la ora 9:24; eliberare auto pentru descărcare la ora 10:55).

Iașul pierde 9,5 milioane euro din cauza lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean

Spitalul mobil de la Lețcani  pentru pacienții de COVID-19 a ajuns o adevărată bătaie de joc a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Firma turcă SDI Global LLC nu a reușit nici acum să-și onoreze obligațiile contractuale. Cu toate acestea, nu a fost penalizată pentru întârzierea de 71 de zile până acum. Valoarea penalităților ar trebui să fie la 9.5 milioane de euro, din totalul de 13.4 milioane euro.

Numărul de cazuri noi de COVID-19 se menține la peste o mie pe zi, iar locurile din spitalele ieșene și cele din zona Moldovei sunt tot mai aglomerate. Județul Iași și întreaga zonă a Moldovei are nevoie de acest spital cu 250 de paturi cât mai repede. Cu toate acestea, Maricel Popa se dovedește tot mai incapabil în calitatea de șef CJ Iași. Cel care a făcut de râs ieșenii pe scena din Piața Unirii la 1 decembrie 2019 cu sintagma de la „Nisa pân’ la Tisa” nu poate gestiona corect și legal niciun contract cu fonduri publice.

Spitalul mobil de la Lețcani a fost amânat nepermis. Firma turcă SDI Global trebuia penalizată cu 9.5 milioane euro

În data de 21 aprilie a fost stabilit câștigătorul, firma turcă SDI Global LLC din Ankara. Aceasta avea la dispoziție 20 de zile pentru livrare și alte 7 zile pentru instalarea spitalului. Practic, luni, pe 18 mai 2020, spitalul mobil de la Lețcani trebuia deja să funcționeze și să primească pacienții. Astăzi, 28 iulie 2020, la Parcul Transagropolis abia au ajuns containerele, iar montarea acestora va mai dura câteva zile bune. Până acum s-au pierdut 71 de zile cu acest contract, însă firma din Turcia nu a suportat nicio penalizare. Așa se face că Maricel Popa, cel mai slab președinte al CJ Iași din ultimii 30 de ani, și-a bătut joc de toți locuitorii Moldovei în ultimele trei luni și nu dă semne că poate face altceva.

„Sper ca cei desemnați câștigători de comisia formată la nivelul Euronest să respecte termenele contractuale și în mai puțin de o lună această unitate medicală să poată primi pacienți. Termenul de livrare este de maximum 20 de zile. De asemenea, firma desemnată se obligă ca în termen de șapte zile să instaleze, să pună în funcțiune și să obțină avizele necesare de la Ministerul Sănătății”, spunea Maricel Popa pe 21 aprilie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`