Prima pagină » Titlurile zilei » Prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, s-a autosesizat. Acesta va verifica afacerile lui Viorel Blăjuț. Spitalul „Sf. Sava” și Centrul Rezidențial „Sf. Anton” sunt primele vizate – GALERIE FOTO/VIDEO

Prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, s-a autosesizat. Acesta va verifica afacerile lui Viorel Blăjuț. Spitalul „Sf. Sava” și Centrul Rezidențial „Sf. Anton” sunt primele vizate – GALERIE FOTO/VIDEO

21 iul. 2023, 02:00, 5 ,
în Titlurile zilei

Prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, a luat o inițiativă lăudabilă și va întruni o comisie mixtă prin care va verifica afacerile fostului deputat Viorel Blăjuț. Spitalul „Sf. Sava” și Centrul Rezidențial „Sf. Anton” sunt primele vizate, pentru că au fost sesizări cu privire la condițiile aproape inumane în care sunt „cazați” beneficiarii

Bogdan Cojocaru își dorește să aibă în subordine cămine și spitale care să ofere condiții și confort beneficiarilor. În urma sesizărilor pe care le-a făcut BZI, prefectul a acționat repede, luând hotărârea întrunirii unei comisii mixte, formate din angajații tuturor instituțiilor de control, pentru a stopa abuzurile de care au parte pacienții.

Deși, în acest moment, unitățile spitalicești nu au făcut obiectul controlului, prefectul Iașului nu poate închide ochii la plângerile grave ce vizează, în special, Spitalul „Sf. Sava” și Centrul Rezidențial „Sf. Anton” din Iași. Afaceristul Viorel Blăjuț reacționează în continuare agresiv față de reporterii BZI atunci când i se cer detalii cu privire la modul în care sunt tratați pacienții instituțiilor pe care le manageriază.

Prefectul Iașului, Bogdan Cojocaru, va verifica afacerile lui Viorel Blăjuț

Bogdan Cojocaru va pune în față neregulile pe care cotidianul BZI le-a scos la iveală cu ajutorul oamenilor, foști angajați sau aparținători ai beneficiarilor, care au trecut pragul lagărelor din unitățile medicale menționate. Instituția Prefectului va fi alături de cei aflați în suferință, făcând toate demersurile necesare pentru a stopa abuzurile extrem de grave. Într-o discuție cu reporterii BZI, prefectul Bogdan Cojocaru a confirmat faptul că va da un ordin pentru verificarea în amănunt a situației Centrului Rezidențial „Sf. Anton” din Iași, văzând condițiile neimaginabile în care trăiesc pacienții.

„Codul CAEN la Centrul Rezidențial «Sf. Anton» este pe unitate spitalicească și nu a făcut obiectul controlului. Nicăieri în țară nu s-au verificat unități spitalicești, dar, dacă avem sesizări, putem face ordin de prefect și mergem în control”, a spus Bogdan Cojocaru reporterilor BZI.

Totul a început în momentul în care și la Iași au început controalele aspre în căminele de bătrâni și centrele sociale.

„Comisiile mixte organizate prin ordin al prefectului au verificat, în perioada 10-17 iulie, un număr de 75 de centre rezidențiale pentru persoane vârstnice, copii și persoane cu dizabilități. Din totalul de 75, 3 centre au fost identificate ca nelicențiate sau în curs de licențiere. În urma controalelor au fost dispuse 207 măsuri din care 173 avertismente și 34 sancțiuni contravenționale în valoare de 224,8 mii lei. În centrele verificate sunt îngrijite 1.695 de persoane, din care 442 de copii, 500 persoane vârstnice, 466 persoane cu dizabilități, 287 alte persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități”, se arată în comunicatul de presă transmis.

Viorel Blăjuț: „Ieșiți afară, nesimțiților”

După ce reporterii BZI au intrat în posesia unor imagini din interiorul Spitalului „Sf. Sava” din Iași, în care este vizibil că acolo sunt niște condiții precare, mâncarea este sărăcăcioasă, nefiind depozitată într-un mediu adecvat, s-au deplasat la unitatea medicală pentru a constata dacă s-a schimbat ceva în urma articolelor publicate. Însă fostul deputat și fondatorul Spitalului „Sf. Sava” și al Centrului Rezidențial „Sf. Anton”, Viorel Blăjuț, s-a simțit ofensat că s-au descoperit neregulile extrem de grave și a jignit reporterii BZI.

„Ieșiți afară, nesimțiților. Eu nu discut. Ieși afară, mă, nesimțitule. Ce să vorbești, mă, tu? Du-te dincolo de linia de proprietate. Ce atitudine, mă? Că scrie că dau lături la bolnavi eu? Jegul ăsta. Îi găsesc pe toți, în p…zda mă-sii de jegoși împuțiți. În condițiile în care eu muncesc de înnebunesc de 13 ani de zile și mă zbat ca să țin spitalele astea în viață, pentru că mie îmi dă jumate. Nu ca la orice spital. Eu n-am contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, decât pe jumate. Ca să ce? Să vii tu când vrei tu? Ieșiți! Nu aveți ce căuta. Peste linia asta este proprietate privată. V-am vorbit frumos tura asta, dar nu mai veniți aici”, a spus Viorel Blăjuț, cel care deține Centrul Rezidențial „Sfântul Anton” din Bucium și Spitalul „Sfântul Sava”, despre care reporterii BZI au scris că prezintă nereguli.

Vă reamintim că unitățile medicale ale lui Viorel Blăjuț pot fi numite ca fiind niște lagăre, deoarece bătrânii internați la Spitalul „Sf. Sava” din Iași sunt tratați precum animalele. Astfel, „cazarea” acestora în asemenea condiții constituie o crimă. Pentru ca angajații să nu-și bată prea mult capul cu îngrijirea lor, oamenilor li se dau sedative, cum ar fi Haloperidol, care îi aduc până și pe cei mai activi într-o stare de letargie. O singură infirmieră are în grijă 16-18 bolnavi, acestea nu mai ajung să-i schimbe pe toți de scutece, iar pacienții rămân plini de urină și fecale pentru ore întregi, chiar și cu zilele, motiv pentru care, după câteva săptămâni de spitalizare, oamenii ajung să fie plini de escare. Lipsa de personal se datorează salariilor de mizerie.

Din cauza personalului insuficient, angajații sunt chemați de acasă să facă ore suplimentare. Neavând timpul necesar de odihnă, personalul revine în rândul bătrânilor, fiind obosit, stresat, iar atribuțiile de la locul de muncă sunt îndeplinite parțial. Astfel, bătrânii ajung neschimbați, flămânzi, bruscați, certați și îndopați cu Haloperidol. Viorel Blăjuț percepe o taxă, într-o rezervă cu două persoane, de 160 de lei pe zi, iar pentru un loc într-un salon cu patru persoane aparținătorii achită 140 de lei pe zi pentru un bătrân adus de familie în lagărul „Sf. Sava”.

Deoarece sunt prost plătiți, angajații sunt frustrați, iar totul se răsfrânge asupra pacienților care ajung să fie înjurați și chiar maltratați. Pentru afaceristul Viorel Blăjuț pacienții internați aici sunt buni doar când plătesc, în rest, sunt umiliți și hrăniți cu lături, iar multe dintre mesele servite acestora nu respectă normele DSVSA, provenind din surse îndoielnice, astfel că ceea ce li se oferă oamenilor nu se poate numi hrană.

Afacerile lui Viorel Blăjuț vor fi puse sub lupă de către prefectul Bogdan Cojocaru, care va întruni o comisie mixtă, formată din angajații instituțiilor competente, pentru a verifica situațiile semnalate în nenumărate rânduri din cadrul Spitalului „Sf. Sava” și Centrului Rezidențial „Sf. Anton” din Bucium.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 noiembrie 2024
16 noiembrie 2024