Prima pagină » Titlurile zilei » Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, dat în judecată! Acesta protejează un primar PSD

Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, dat în judecată! Acesta protejează un primar PSD

10 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, acoperă afacerile primarului din comuna Grozești, George Cristea! Solicitarea de organizare a unui referendum de demitere a primarului a fost aruncată la gunoi. Oamenii din comună vor să-l dea în judecată pe actualul prefect, coleg de partid cu primarul din Grozești

O cerere privind organizarea unui referendum de demitere a primarului PSD al comunei Grozești, George Cristea, a fost pusă deoparte de prefectul PSD Bogdan Cojocaru. Mai mulți locuitori ai comunei Grozești s-au arătat nemulțumiți de cum este gestionată localitatea și au cerut prefectului inițierea referendumului. Oamenii au strâns și semnăturile necesare, 25 la sută din numărul alegătorilor, și au depus documentele la Prefectura Iași. Doar că prefectul Bogdan Cojocaru nu a mișcat un deget, tocmai pentru a-l proteja pe colegul său de partid. Dacă acesta nu va lua vreo măsură, oamenii sunt deciși să-l dea în judecată și pe Bogdan Cojocaru.

Prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, nu vrea să pună în aplicare legea

Conform articolului 145, al.4, din codul administrativ, referendumul local este organizat de către o comisie numită prin ordin al prefectului. Comisia este compusă dintr-un reprezentant al prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local şi al consiliului judeţean şi un judecător de la Judecătoria în a cărei rază teritorială se află unitatea administrativ-teritorială în cauză. Secretariatul comisiei este asigurat de instituţia prefectului. Culmea, prefectul nu vrea să pună în aplicarea legea, deși are documentul cu semnăturile respective. Și cei din comuna Dumești vor să facă un referendum pentru demiterea primarului Mihai Cocoveică.

Referendum pentru demiterea primarului din comuna Grozești

Oamenii din comună au explicat în detaliu de ce au cerut demiterea prin referendum a primarului George Cristea.

”Situația din cadrul comunității este mult mai gravă decât pare în cuvinte. Mai bine de jumătate din comunitate, oameni de bună-credință, sunt terorizați de primar prin șicanarea acestora la eliberarea documentelor de către primărie și prin alte mijloace ce țin de atribuțiile de primar. Comunitatea este relativ restrânsă, iar primarul a adunat în jurul său câteva zeci de persoane pe care-i favorizează și le oferă unele avantaje”, au transmis oamenii în plângerea respectivă.

În plus, localnicii semnatari au precizat că primarul Cristea și-a făcut de cap în perioada primului mandat din 2016-2020, dar și în cel de acum.

”Pe perioada scurtei sale activități a comis și comite sute de fapte penale, de diverse categorii, care se pot proba, ce urmează a fi oferite procurorilor. O mică parte din faptele comise au fost sesizate și se află în lucru la polițiștii din zonă, însă aceștia uită să lucreze în ele, mai rău, îi dau raportul frecvent primarului contra unor mici servicii. În acest sens, trăim cu speranța că procurorii vor remedia situația, urmând a le oferi date de interes”, au mai arătat sătenii în sesizarea depusă la Prefectura Iași.

400 de localnici au semnat pentru demiterea primarului din comuna Grozești

Oamenii au depus un tabel de semnături la Prefectura Iași prin care au arătat că sunt îndeplinite condițiile legii pentru organizarea referendumului. Locuitorii au strâns aproximativ 400 de semnături, ce reprezintă 25 la sută din populația cu drept de vot, tocmai pentru a putea trece la organizarea referendumului privind încetarea mandatului acestuia. Semnatarii petiției au explicat și cum s-a ajuns la o asemenea situație.

”Primarul a inițiat, impus și menținut o hotărâre prin care împiedică fermierii locali, cu excepția celor agreați, să înregistreze contractele de arendă încheiate pentru terenuri agricole la Secretariatul Primăriei comunei Grozești, având ca rezultat pierderea subvenției oferite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și implicit asigurarea prosperității celorlalți”, au transmis oamenii din localitate.

Localnicii au acuzat că primarul George Cristea a impus o hotărâre de Consiliu Local ce condiționează înregistrarea contractelor de arendă de existența unor restanțe la plata impozitelor, de aprobarea primarului, de existența unor declarații notariale și alte prevederi ce exced cadrul legal.

Terenuri cedate firmei soției primarului din Grozești

Reclamanții au arătat că, prin această hotărâre, primarul și consilierii lui au adăugat la lege, în mod nepermis, articole nejustificate și ilegale, neexistând în legislație o regulă care să permită aprobarea unei astfel de hotărâri. Mai mult, au favorizat firma deținută de Irina Cristea, soția primarului.

”În legislație sunt prevăzute expres obligațiile arendașului, arendatorului, însă primarul și alte persoane din grupul său de interese se opun înregistrării contractului de arendă fără o bază legală care să le poată justifica dispoziția, scopul real al acestora fiind să falimenteze ceilalți fermieri din zonă, iar ei să acapareze cât mai mult teren agricol. Parte din aceste terenuri ajung la firma soției primarului, I.I. Cristea Irina, care are ca obiect de activitate arendarea de terenuri, activități agricole, firmă administrată în fapt de primarul Cristea George”, au mai transmis oamenii în reclamația respectivă.

Mai mult, oamenii au depus o altă plângere la Prefectura Iași prin care au cerut anularea hotărârii respective de Consiliu Local. Iar asta nu este tot. În reclamație se mai arată și faptul că primarul a oferit subordonaților agreați prerogative care în mod normal trebuiau executate de alte persoane.

Ce spun cei implicați în acest scandal?

Prefectul Bogdan Cojocaru a precizat că solicitarea celor din Grozești nu îndeplinește toate condițiile pentru a fi organizat un referendum.

”Pentru referendumul de la Grozești nu se întrunește numărul de semnături necesare pe sate. În plus, nu sunt îndeplinite și alte condiții. Noi nu avem ce să facem în această privință. A fost dat un răspuns către petiționari pe această temă”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.

Totuși, cei din comună au spus că numărul de semnături este cât se poate de clar și că își vor căuta dreptatea în instanță.

”Ne-au dat un răspuns ambiguu că nu sunt îndeplinite condiții, dar nu este așa. Le-am verificat de mai multe ori. Noi vom merge în instanță pentru a ne face dreptate. Dacă prefectul e coleg de partid cu primarul atunci situația e clară”, a spus un localnic.

Oamenii au arătat că nu vor să-și dezvăluie identitatea pentru că primarul este răzbunător.

Primarul George Cristea: ”Nu știu ce să spun”

Contactat telefonic de reporterii BZI, primarul George Cristea a susținut că nu știe despre o asemenea situație.

”De unde să știu eu? Nu știu cine a depus documentele. Luați legătura cu cei care au făcut asta. Eu nu știu nimic”, a spus primarul comunei Grozești.

Într-o ediție anterioară, cotidianul BZI a arătat cum a ajuns prefectul de Iași, Bogdan Cojocaru, să locuiască într-o vilă impunătoare din comuna Miroslava, aflată chiar în apropierea sediului primăriei din localitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *