Prima pagină » National » Prefectul Capitalei, Alin Stoica, despre obligativitatea purtării măștilor de protecție în jurul școlilor: „Luăm în calcul reintroducerea măsurii”
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, despre obligativitatea purtării măștilor de protecție în jurul școlilor: „Luăm în calcul reintroducerea măsurii”

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, despre obligativitatea purtării măștilor de protecție în jurul școlilor: „Luăm în calcul reintroducerea măsurii”

06 sept. 2021, 13:54,
în National

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a declarat duminică, 5 septembrie 2021, faptul că va urma o ședință a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă marţi sau miercuri.

În această ședință se va decide prelungirea măsurii cu privire la obligativitatea de a se purta masca de protecție pe o rază de aproximativ 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ.

Se are în vedere obligativităţii purtării măştii pe o rază de 50 de metri în jurul şcolilor

În București, rata de incidență a trecut de 1 la mia de locuitori. Având în vedere acest lucru, prefectul Capitalei, Alin Stoica afirmă faptul că masca de protecție ar putea fi din nou obligatorie în perimetrul din afara școlilor, pe o rază de 50 m de acestea.

Această măsură va fi pusă în discuție la ședința de miercuri de la Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada ce are în vedere deschiderea anului şcolar, adică de pe 13 septembrie.

„Luăm în calcul reintroducerea măsurii privind purtarea măştii pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ. Va fi o hotărâre CMBSU. Expiră ultima hotărâre, cred că miercuri, şi atunci va trebui să luăm o nouă hotărâre de prelungire a măsurilor şi şi vom introduce şi obligativitatea purtării măştilor, începând cu 13 septembrie, de când începe şcoala. Şedinţa va fi marţi sau miercuri”, a afirmat Alin Stoica

„Știm că în momentul în care începe școala fizic se produc aglomerări, atât la venirea cât și la plecarea copiilor de la școală. Părinții își așteaptă copiii, staționează în grupuri care provoacă aglomerări în jurul școlilor. Ca măsură de prevenție și de siguranță sanitară este necesară purtarea măștii de protecție în jurul școlilor pentru a evita transmiterea virusului. Suntem pe o pantă ascendentă, astăzi am depășit 1 la mie, deci este necesară această măsură“, a spus Alin Stoica la un post TV.

Ce spun miniștrii Educației și a Sănătății în legătură cu deschiderea școlilor

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, miercuri,1 septembrie 2021, că până la 6 la mie rată de infectare, vor funcționa toate creşele, gradiniţele şi şcolile cu prezenţă fizică. Orice valoare după aceasta vor rămâne deschise doar creşele şi grădiniţele în timp ce elevii tvor trece în online, excepţie făcând învăţământul special.

Tot Sorin Cîmpeanu a anunţat faptul că s-a elaborat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii privind măsurile pentru începerea şcolii. Cu toate astea, acesta va fi semnat după avizul Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

De asemenea, Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății a spus că, în cazul în care într-o clasă de elevi se raportează prezența unui singur caz de COVID-19, copiii trec în online 14 zile. Aceștia au posibilitatea de a se reîntoarce la cursuri dacă se testează după 8 zile iar rezultatul testului iese negativ. Această măsură se aplică doar elevilor până în clasa a 6-a.

Pentru elevii claselor mai mari, copiii care sunt vaccinați sau care pot dovedi faptul că au trecut prin boală, pot continua să învețe față în față.

Tot aceasta afirmă faptul că purtarea măștii în curțile și în aer liber nu mai este obligatoriu doar dacă în acestea nu sunt evenimente mari precum festivitatea de deschidere a școlii.

În Capitală, duminică, 5 septembrie, rata de incidență a ajuns la 1,02 la mia de locuitori, iar în Ilfov la 1,19, fiind cea mai mare din țară.

Raed Arafat dorește impunerea măștilor de protecție pe stradă

Tot despre obligativitatea măștilor, însă nu doar în școli ci și pe stradă, a vorbit și Raed Arafat, afirmând că masca de protecţie ar putea deveni obligatorie din nou în toate spaţiile, asta dacă se va observă o creştere substanțială a cazurilor de COVID-19.

„Sistemul restricţiilor încă există, este în legislaţie, nu a fost anulat. Noi am spus clar, în momentul în care cresc incidenţele, se vor aplica regulile care sunt acum în hotărârea de guvern pe incidenţe. Sunt măsuri care automat se iau, nici nu trebuie să mai revină la noi, se iau deciziile prin CJSU”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, într-o postare a senatorul PSD Gabriela Firea, aceasta spune intenția Guvernului de a implementa ideea mutării elevilor nevaccinaţi în online este una discriminatorie.

„Cerem guvernului să renunțe la ideea total greșită, prin care elevii nevaccinați ar urma obligatoriu cursurile online, în cazul în care apar cazuri de COVID într-o clasă. O astfel de abordare, enunțată ca scenariu de guvernanți, este profund discriminatorie și încalcă dreptul fundamental la educație!

Elevii cu vârsta de până la 12 ani nu au opțiunea vaccinării și este evident că scenariul propus de guvern, de școală în regim online, este complet inadecvat, în raport cu vârsta și creează segregare, respinsă în mod categoric și de Organizația Mondială a Sănătății”, a scris Gabriela Firea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025