Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Prediabetul, legat de o sănătate cerebrală proastă
Prediabetul, legat de o sănătate cerebrală proastă

Prediabetul, legat de o sănătate cerebrală proastă

12 feb. 2021, 16:35,
BZI.ro, în Sanatate

Pentru acest studiu, publicat în revista Diabetes, Obesity and Metabolism, cercetătorii au analizat datele de la Biobank din Marea Britanie cu privire la 500.000 de persoane cu vârsta medie de 58 de ani și au constatat că persoanele cu niveluri mai ridicate decât cele normale de zahăr din sânge au fost cu 42% mai predispuse să experimenteze un declin cognitiv peste o medie de patru ani și au fost cu 54% mai predispuse să dezvolte demență vasculară pe o medie de opt ani (deși ratele absolute atât de declin cognitiv cât și de demență au fost scăzute).

Asociațiile au rămas adevărate după ce au fost luați în considerare alți factori influenți – inclusiv vârsta, fumatul, IMC-ul și dacă participanții au avut sau nu boli cardiovasculare.

Persoanele cu prediabet au niveluri de zahăr din sânge mai mari decât de obicei, dar nu suficient de mari pentru a fi diagnosticate cu diabet de tip 2. Înseamnă că sunt mai expuși riscului de a dezvolta diabet.

De ce prediabetul este legat de o sănătate cerebrală proastă?

Autorul principal Dr. Victoria Garfield (UCL Institute of Cardiovascular Science și UCL MRC Unit for Lifelong Health & Aging) a spus:

„Cercetările noastre arată o posibilă legătură între nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge – o stare adesea descrisă drept prediabet – și riscuri mai mari de studiu cognitiv și demență vasculară. Ca studiu observațional, nu poate dovedi că nivelurile mai ridicate de zahăr din sânge cauzează agravarea sănătății creierului. Cu toate acestea, credem că există o conexiune potențială care trebuie investigată în continuare.

„Cercetările anterioare au descoperit o legătură între rezultatele cognitive mai slabe și diabet, dar studiul nostru este primul care a investigat modul în care a avea niveluri de zahăr din sânge relativ ridicate – dar care nu constituie încă diabet – poate afecta sănătatea creierului nostru.”

În cadrul studiului, cercetătorii au investigat modul în care diferite niveluri de zahăr din sânge sau stări glicemice au fost asociate cu performanța testelor cognitive de-a lungul timpului, a diagnosticelor de demență și a structurii creierului măsurate prin scanări RMN ale creierului. Fiecare dintre aceste măsuri a fost limitată la subseturi mai mici ale eșantionului Biobank (de exemplu, doar 18.809 de participanți au avut teste cognitive de urmărire).

La recrutare, toți participanții la Biobank din Marea Britanie au fost supuși unui test HbA1c, care determină nivelurile medii de zahăr din sânge în ultimele două-trei luni. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri pe baza rezultatelor – nivel scăzut-normal de zahăr din sânge, normoglicemie (având o concentrație normală de zahăr în sânge), prediabet, diabet nediagnosticat și diabet. Un rezultat între 42-48 mmol / mol (6,0-6,5%) a fost clasificat ca prediabet.

Cercetătorii au folosit date din evaluări repetate ale memoriei vizuale pentru a determina dacă participanții au avut sau nu declin cognitiv. Deși ratele absolute de declin cognitiv au fost scăzute, persoanele cu prediabet și diabet au avut o probabilitate similară mai mare de declin cognitiv – 42%, respectiv 39%.

Prediabetul, asociat cu o probabilitate mai mare de demență vasculară

Privind diagnosticul de demență, cercetătorii au descoperit că prediabetul a fost asociat cu o probabilitate mai mare de demență vasculară, o formă comună de demență cauzată de fluxul sanguin redus către creier, dar nu de boala Alzheimer. Persoanele cu diabet au avut de trei ori mai multe șanse de a dezvolta demență vasculară decât persoanele ale căror niveluri de zahăr din sânge au fost clasificate ca fiind normale și mai susceptibile de a dezvolta boala Alzheimer.

Profesorul principal Nishi Chaturvedi (UCL MRC Unit for Lifelong Health & Aging) a spus:

„În această grupă de vârstă relativ tânără, riscurile declinului cognitiv și ale demenței sunt foarte scăzute. A vedea dacă aceste efecte persistă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și unde ratele absolute de boală cresc va fi importantă. Descoperirile noastre trebuie, de asemenea, să fie reproduse folosind alte seturi de date. Dacă acestea sunt confirmate, ele deschid întrebări cu privire la beneficiile potențiale ale screening-ului diabetului în populația generală și dacă ar trebui să intervenim mai devreme.

Dintre 35.418 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie care au fost supuși scanării RMN cerebrale, cercetătorii au descoperit că prediabetul a fost asociat oarecum cu un hipocampus mai mic și mai puternic asociat cu leziuni la nivelul creierului (hiperintensități ale substanței albe, WMH) – ambele asociate cu cognitive legate de vârstă deficienta.

Cercetătorii au spus că unele dintre aceste diferențe ar putea fi explicate prin creșterea tensiunii arteriale, deoarece acei participanți care iau medicamente antihipertensive ar fi probabil să aibă mai multe WMH și un volum mai mic de hipocamp. Mai degrabă decât tratamentul care are un efect negativ asupra creierului, cercetătorii au spus că utilizarea unor astfel de medicamente ar putea fi un indicator al tensiunii arteriale ridicate netratate anterior.

Persoanele cu prediabet își pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2, consumând o dietă sănătoasă și echilibrată, fiind mai activi și rămânând la o greutate sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *