Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Prediabet: cercetătorii identifică șase profiluri! Iată-le pe cele mai expuse riscului!
Prediabet: cercetătorii identifică șase profiluri! Iată-le pe cele mai expuse riscului!

Prediabet: cercetătorii identifică șase profiluri! Iată-le pe cele mai expuse riscului!

07 ian. 2021, 13:09,
în Sanatate

Un studiu german ajută la identificarea mai bună a persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet, o boală cronică cu consecințe grave dacă nu este tratată. Analiza publicata în Nature medicine a identificat mai multe profiluri de risc.

Mulți pacienți nu sunt diagnosticați în faza a ceea ce se numește prediabet. A cunoaște mai bine aceste persoane cu risc ar promova un tratament rapid și ar evita consecințele (tulburările cardiovasculare sunt de 2 până la 4 ori mai frecvente la diabetici) acestei patologii cronice, care se instalează încet.

Un nou studiu, publicat în Nature medicine, a identificat mai multe profiluri de risc. Cercetătorii germani de la Spitalul Universitar din Tübingen (Baden-Württemberg) descriu astfel șase forme diferite de prediabet, care ar face posibilă preintampinarea posibilelor complicații pentru fiecare grup de prediabetici identificat. Au urmărit 900 de oameni timp de 25 de ani. În această perioadă, s-au analizat compozițiile corpului: grăsime corporală, cantitatea de grăsime din jurul ficatului, nivelurile de lipide din sânge, predispoziția genetică la diabetul de tip 2 și testul de toleranță la glucoză.

Prediabet: cercetătorii identifică șase profiluri! Iată-le pe cele mai expuse riscului!

Această analiza a permis medicilor să ii clasifice în șase grupuri distincte de prediabetici și să evalueze riscul lor de a dezvolta diabet. Nu este surprinzător faptul că persoanele slabe sau supraponderale, dar fără probleme cu insulina, aveau un risc redus. Cei cu risc mai mare erau obezi sau aveau un nivel ridicat de grăsime. Cu toate acestea, în acest ultim grup, oamenii de știință au arătat că se pot dezvolta complicații chiar înainte de diagnosticarea diabetului. Prin urmare, se confirmă importanța identificării celor mai expuși riscului cât mai curând posibil, pentru a le oferi un tratament adecvat.

În general, se recomandă reechilibrarea alimentelor și activitatea fizică regulată ca primă intenție. Dacă aceste măsuri nu fac posibilă scăderea suficientă a zahărului din sânge, tratamentul medicamentos este asociat cu aceste masuri. Obiectiv: reducerea riscului de complicații legate de diabet, care sunt numeroase și pot afecta nervii, inima, arterele și ochii, precum și mâinile, picioarele, rinichii sau dinții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024