Prima pagină » National » Precizări privind rapelul împotriva COVID-19. Cât de mult poate fi întârziat după administrarea primei doze?

Precizări privind rapelul împotriva COVID-19. Cât de mult poate fi întârziat după administrarea primei doze?

22 ian. 2021, 20:00,
Bianca Rebegea în National

Vineri, 22 ianuarie, un oficial din Grupul de Comunicare Strategică(GCS) a oferit precizări privind rapelul împotriva COVID-19, în contextul în care tot mai mulți români întâmpina probleme atunci când vor să se programeze pentru administrarea celei de-a doua doze a vaccinului.

Potrivit prospectului vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, rapelul pentru vaccinul împotriva coronavirusului poate fi programat în intervalul de 21-28 de zile după administrarea primei doze. Cu toate acestea, potrivit studiilor, vaccinul poate fi întârziat  și până la 42 de zile.

„Conform Precizărilor din prospect și ale OMS, efectuarea rapelului poate fi realizată in intervalul 21-28 de zile, existând posibilitatea chiar de a extinde conform studiilor pana la 42 de zile, fără afectarea eficacității”, precizează autoritățile.

Aceste precizări au venit în contextul în care mai mulți români au semnalat faptul că nu găsesc loc la rapel în termenul menționat, deoarece  cantitățile de vaccin livrate în România nu sunt constante. Astfel că, în săptămâna aceasta, au fost înregistrate unele întârzieri.

„Doza de rapel este asigurată pentru toate persoanele care au primit prima doză. Având in vedere ritmul vaccinărilor și scăderea numarului de doze livrate de furnizor la data de 18 Ianuarie cu 51,3% ( o diminuare cu 92.340 doze de vaccin), la acest moment exista o diferența între numărul de persoane care efectuează rapelul pentru următoarele 3 săptămâni și numărul dozelor existente în stoc.

Necesarul de doze pentru rapel va fi rezervat din transele alocate săptămânal pentru Romania, așa cum au fost confirmate de compania Pfizer, pentru a asigura schema completa de vaccinare pentru fiecare persoana”

Dr. Adrian Marinescu: „Putem să amânăm până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, dar sunt situații speciale și rare”

Medicul Adrian Marinescu a declarat, la Antena 3, că există informații care permit amânarea până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, a rapelului, însă doar în situații speciale.

„În condițiile în care sunt niște situații cu totul speciale, care împiedică efectuarea rapelului exact la 21 de zile, se poate amână. Și există date în acest moment care spun că putem să amânăm până la șase săptămâni, chiar 90 de zile, dar sunt situații speciale și rare.

Se păstrează în principiu eficacitatea dar sunt situații izolate, și doar atunci când există o explicație. Altfel e bine să facem rapelul la 21 de zile (n.r. Pfizer), sau 28 dacă vorbim de Moderna.”

Ce se întâmplă cu livrările de vaccin anti-COVID. Precizări privind rapelul împotriva COVID-19.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, nu au primit toate dozele de vaccin stabilite, ci doar 50 la sută, față de cele primite în săptămânile anterioare.

Din fericire, ritmul normal al livrărilor va fi reluat săptămâna viitoare, potrivit anunțului făcut de conducerea companiei Pfizer.

Cu toate acestea, există voci care afirmă că unele state precum Israelul, au fost lăsate să cumpere milioane de doze la suprapreţ, pe când europenii întâmpină dificultăţi în campaniile de imunizare.

Până la finalul lunii martie, compania americană a dat asigurări că restul volumului de doze planificat va fi alocat treptat.

Liderii solicită ca gradul de vaccinare să crească urgent şi de aceea angajamentele privind livrările făcute de companii trebuie să fie respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *