Mulți angajați se întreabă dacă trebuie să respecte un preaviz de demisie de 15 zile lucrătoare sau calendaristice, iar confuzia poate crea tensiuni inutile între părți. Înțelegerea corectă a acestui termen nu doar că asigură o ieșire profesională din companie, dar poate influența și recomandările sau colaborările viitoare fără alte tensiuni între părți.
Momentul în care decizi să pleci de la un loc de muncă vine adesea cu o serie de pași formali care nu trebuie neglijați. Indiferent de motivul plecării, fie că e vorba de o oportunitate mai bună sau de o schimbare necesară, respectarea procedurilor legale este importantă pentru o plecare care să nu stârnească controverse.
Preaviz demisie, 15 zile lucrătoare sau calendaristice
Perioada de preaviz este un interval de timp obligatoriu în care angajatul, ulterior prezentării demisiei, trebuie să își continue activitatea la locul de muncă actual, conform contractului de muncă.
În general, acest termen este de cel puțin 15 zile, dar există diferențe în ceea ce privește zilele luate în calcul, cele lucrătoare sau cele calendaristice. Scopul preavizului este acela de a permite angajatorului să găsească un înlocuitor pentru postul rămas vacant și de a asigura că activitatea firmei nu este periclitată.
Conform arti. 81 alin. (4) din Codul Muncii „Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere”. În acord cu aceste prevederi legale, termenul de preaviz se stabilește prin contractul de muncă cu respectarea intervalelor stabilite de Codul Muncii.
Prin urmare, tot în contractul de muncă se stipulează dacă termenul de preaviz se calculează în zile calendaristice sau lucrătoare. Astfel, în cazul în care contractul prevede un termen de preaviz de 15 zile lucrătoare, acest lucru înseamnă că angajatul va mai lucra efectiv 15 zile, excluzând weekendurile și sărbătorile legale. În schimb, dacă contractul prevede un termen de 15 zile calendaristice, perioada de preaviz va include și zilele nelucrătoare.
Ce este demisia la zi
Demisia la zi este acel tip de demisie la care nu se mai respectă termenul de preaviz despre care am vorbit anterior. Cu titlu de excepție, salariatul nu este obligat să respecte termenul de preaviz în condițiile prevăzute de art. 81 alin. (7) din Codul Muncii, care face referire la situația în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual sau colectiv de muncă.
Dacă salariul nu este plătit pe perioade mai lungi de timp sau dacă angajatul nu dispune de condiții de muncă optime necesare desfășurării activității, acesta poate să demisioneze. Aceste neajunsuri pot justifica o demisie fără respectarea preavizului de către salariat.
Este important ca această demisie fără preaviz să conțină motivele pentru care salariatul nu mai dorește să respecte termenul de preaviz. Ținând cont de faptul că, în cazul demisiei salariatului, termenul de preaviz este în beneficiul angajatorului, acesta din urmă poate renunța parțial sau în totalitate la preaviz, nefiind obligat să-l mai țină pe salariat până la împlinirea acestui termen.
În această situație, contractul individual de muncă va înceta la data la care angajatorul a renunțat parțial sau total la termenul de preaviz, fără să fie obligat să acorde o compensație financiară pentru faptul că a renunțat la preaviz. Pentru mulți angajați e important să știe dacă termenul de preaviz pentru demisie este de 15 zile lucrătoare sau calendaristice.