Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Prea multă cafea in timpul sarcinii provoaca modificări ale creierului la făt
Prea multă cafea in timpul sarcinii provoaca modificări ale creierului la făt

Prea multă cafea in timpul sarcinii provoaca modificări ale creierului la făt

12 feb. 2021, 16:57,
în Sanatate

Un studiu sugerează că consumul de cofeină în timpul sarcinii ar putea duce la modificări semnificative și dăunătoare ale creierului la făt.

Dacă sunteți gravidă, probabil că ați căutat deja pe internet nenumărate informații despre sarcină. „Pot lua paracetamol?” „Pot sări coarda?” – Am voie să mănânc muștar? Există multe întrebări. Și printre întrebări poate fi si cea despre cafea.

Ca viitor părinte, este normal să ne întrebăm dacă este periculos să bem cafea și, prin urmare, sa expunem fătul la această băutură energizantă și stimulatoare. Și într-adevăr, există riscuri. Consumul de prea multă cofeină poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac al viitoarei mame și se crede că este legat de avorturile spontane crescute și de decesele sugarilor, potrivit Best Health Mag.

Efectele pe termen lung ale consumului de cofeină în timpul sarcinii

Publicat pe 30 ianuarie 2021 în revista Neuropharmacology, un studiu științific relevă că cofeina consumată în timpul sarcinii ar putea modifica căi cerebrale importante la făt, ceea ce ar putea duce la probleme de comportament la copil, ani mai târziu.

Pentru a ajunge la această constatare, cercetătorii de la Del Monte Institute for Neuroscience de la Universitatea din Rochester (New York, Statele Unite) au urmărit 9.157 viitoare mame, dintre care 4.135 au raportat că au consumat cofeină de mai multe ori pe săptămână pe parcursul sarcinii. Oamenii de știință au analizat apoi scanările cerebrale ale copiilor născuți din aceste sarcini când aveau nouă până la zece ani.

Au descoperit schimbări clare în modul în care circuitul substanței albe – care formează conexiuni între regiunile creierului – a fost organizat la copii ale căror mame au raportat consum de cofeină în timpul sarcinii.

„Acestea sunt, într-un fel, efecte mici, care nu cauzează tulburări psihiatrice oribile, dar acest lucru provoacă probleme de comportament minime, dar vizibile (hiperactivitate și tulburări de atenție, în special), care ar trebui să ne determine să luăm în considerare efectele utilizării pe termen lung de cofeină în timpul sarcinii. Cred că rezultatul acestui studiu ar fi să facem o recomandare că consumul de cofeină în timpul sarcinii nu este probabil o idee atât de bună”, a comentat John Foxe, directorul Institutului Del Monte pentru Neuroștiințe și autor principal al acestui studiu.

În acest moment, echipa consideră că nu este clar dacă impactul cofeinei asupra fătului diferă în funcție de trimestrul de sarcină sau exact când au loc aceste modificări ale creierului.

Deocamdată, în absența unor date suplimentare, cercetătorii recomandă femeilor însărcinate să își limiteze aportul de cofeină (inclusiv cafea și alte băuturi) la echivalentul a 2 cesti de cafea pe zi.

Cafeaua și sarcina: recomandări

Pentru majoritatea femeilor însărcinate, 300 de miligrame de cofeină sau aproximativ două cesti pe zi, ar fi sigure. Puteți încerca să vă faceți cafeaua să dureze pe tot parcursul zilei pentru a rămâne într-o formă excelentă de dimineață până seara, fără a fi reumplută.

Nu toate mărcile de cafea au același conținut de cofeină, așa că asigurați-vă că citiți eticheta înainte de a vă face un kawa fierbinte. Cafeaua decofeinizată, de exemplu, conține cofeină, dar mult mai puțin decât cafeaua obișnuită. Această opțiune vă permite să repetați ritualul multor cani zilnice de cafea. Un alt sfat: pur și simplu înlocuiți cafeaua cu ceai de plante.

Recomandarea pentru 300 de miligrame pe zi este valabilă pentru fiecare trimestru de sarcină. Evitați să beți cafea pe stomacul gol și ascultați-vă corpul pentru a identifica cel mai bun moment al zilei pentru a bea cafea.

Sunt compatibile cafeaua și alăptarea?

Mamele care alăptează pot consuma în siguranță aproximativ două până la trei cesti de cafea pe zi. Dacă micuțul pare mai iritabil sau nu doarme, cel mai bine ar fi să reduceți cantitatea și să vedeți dacă asta face diferența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024