Rege al supelor, delicios și aburit, sotat sau gratinat, prazul este aliatul siluetei noastre. Iata 4 beneficii ale acestei legume pentru sanatate!
Diuretic
Foarte bogat în apă, cu doar 3% carbohidrați, prazul conține fructani care asigură un drenaj natural, precum și raportul bun potasiu/sodiu, care este benefic în cazul reținerii apei.
Bun pentru oase
În plus față de calciu, oferă un trio de șoc (potasiu, magneziu, fier), esențial pentru sănătatea oaselor. În plus, vitamina K contribuie la o densitate osoasă mai bună, ceea ce reduce riscul de fracturi.
Tranzit în partea de sus
Și asta, datorită celor 3g de fibre la 100g. Unele (mucilagii, pectină), sățioase, se cuibăresc în alb, altele, facilitând tranzitul (celuloză, hemiceluloză) în verde. Dezavantaj: pot irita intestinele sensibile.
Pentru a conserva cel mai bine vitaminele și mineralele de care este plin, cel mai bine este să il aburiți deoarece gătitul în apă clocotită determină scurgerea nutrienților.
Carte de identitate
24,6 kcal
Apă: 92%
Calciu: 24,6 mg
Potasiu: 151mg
Sodiu: 5,8 mg