Prima pagină » Culinar » Prăjiturica căpșunica. O îmbinare sublimă de gusturi și arome
Prăjiturica căpșunica. O îmbinare sublimă de gusturi și arome

Prăjiturica căpșunica. O îmbinare sublimă de gusturi și arome

01 ian. 2024, 14:37,
BZI.ro, în Culinar

În universul dulciurilor există rețete care te transportă direct în al șaptelea cer cu gusturile lor intense și arome pline de prospețime. Prăjiturica căpșunica este un asemenea desert, o îmbinare sublimă de blat pufos, cremă delicată și aroma inconfundabilă a căpșunilor proaspete.

Prăjiturica căpșunica. Desertul care pune în valoare gustul dulce al căpșunilor

Elementul de bază al acestei prăjituri este căpșuna – un fruct care ne încântă în special în sezonul cald, atunci când aroma deosebită a acestui fructul ne face zilele mai fericite. Sezonul lor scurt, dar mult așteptat, este și momentul în care prăjitura căpșunica devine desertul protagonist, prin care putem pune în valoarea gustul acestui fruct atât de îndrăgit de cei mici.

Blatul pufos al prăjiturii îmbracă și pune în valoare savoarea căpșunilor, și este format dintr-o compoziție simplă, dar ingenioasă. Ingredientele simple, precum ouă, zahăr și cacao, sunt amestecate ușor pentru a obține o bază delicioasă pentru căpșunile proaspete, care vor da savoare și prospețime prăjiturii. Cremă de căpșuni, o simfonie parfumată, este creată din căpșuni zdrobite și frișcă bătută tare. Gelatina topită pe baie de aburi, se îmbină cu piureul parfumat de căpșuni pentru a forma un strat divin de cremă.

Pentru a prepara blatul acestei prăjituri este nevoie de 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 1/2 plic de praf de copt, 4 linguri făină și 2 linguri de cacao.
Se bat albușurile cu zahărul pentru a obține o spumă tare, apoi se adaugă pe rând gălbenușurile și se incorporează treptat făina amestecată cu cacao și praful de copt. Se amestecă delicat cu o lingură de lemn și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace până când este gata, lucru care poate fi verificat cu o scobitoare.

Prepararea cremei și asamblarea prăjiturii

Crema de căpșuni se va prepara din 500 g căpșuni, 500 ml frișcă lichidă, 10 g gelatină granule și zahăr pudră după gust. Căpșunile se spală și se zdrobesc, apoi se mixează cu frișcă bătută tare. Gelatina se hidratează în 100 ml de apă rece, apoi se topește la bain-marie. Se adaugă gelatina topită în piureul de căpșuni și, dacă este necesar, se poate adăuga și zahăr pudră după gust. Se amestecă bine și se adaugă peste frișca bătută. Se mixează puțin și crema este gata.

Pentru glazura veți avea nevoie de 50 g ciocolată cu lapte, 50 g ciocolată amăruie și 100 ml frișcă. Ciocolata mărunțită se amestecă cu frișca și se topesc la bain-marie. Amestecul cald se toarnă cu grijă peste prăjitură.

Blatul se taie în două. Într-o tavă cu pereți detașabili, se așază jumătate din blat peste care se întinde jumătate din crema de căpșuni. După aceea, se adaugă a doua parte de blat, iar peste acesta se întinde restul de cremă. Tava se pune la rece pentru 2-3 ore, apoi prăjitura se taie cubulețe. Fiecare cub de prăjitură se poate decora cu un vârf de frișcă și o jumătate de căpșună.

Fiecare îmbucătură a acestui desert este o poveste în sine. Cu fiecare bucată îmbietoare, se naște o nouă experiență, iar fiecare moț de frișcă și căpșună devin amintiri ale unei simfonii gustative unice. Prăjiturica căpșunica nu este doar un desert, ci o călătorie în care fiecare detaliu, fiecare aromă, se combină pentru a crea un moment de pur extaz culinar. O bucurie pentru papilele gustative și un spectacol pentru simțurile noastre, această prăjitură rămâne un monument al deliciului culinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *