Se pot face prăjituri fără zahăr și simultan, să fie și bune? Omul se poate bucura de multe arome pe care zahărul în mod normal le-ar fi acoperit.
Ca și prim pas, trebuie să înțeleagă toată lumea că un regim alimentar fără zahăr este chiar foarte recomandat de către medicii specialiști. Vă ajută sănătatea indiferent de vârsta pe care o aveți, fiind totodată o alternativă bună pentru clasica prăjitură de negresă.
Mai ales, datorită faptului că acum se adaugă zahăr peste tot în comerț și cazurile de diabet cresc dramatic de la an la an. Nu se întâmplă doar în Romania, ci în întreaga lume.
Descriere a rețetei de tort de ciocolată fără zahăr
În occident, în Franța și Marea Britanie, circulă de foarte mult timp o rețetă asemănătoare, de unde probabil a venit românilor această idee de a îi scoate zahărul și de a o face pentru regim. Tortul este adesea făcut pe 3 nivele pentru a oferi stabilitate și este recomandat a se ține la frigider.
Se poate folosi după bunul plac ciocolată amăruie rasă în locul folosirii de cacao, dar se pot și combina. Majoritatea oamenilor au zis că preferă să le folosească pe amândouă, cacao pentru a închide la culoare, iar ciocolata amăruie (fără zahăr) pentru textură.
Datorită faptului că se dorește o prăjitură ce nu conține zahăr, siroparea blatului va fi o misiune imposibilă, motiv pentru care în cadrul acesteia nu se folosește blatul clasic de tort. Aspectul obținut fiind mult mai similar cu cel al texturii delicate și fragede a clătitelor.
Rețeta este foarte flexibilă și chiar dacă nu vă iese identic, gustul, textura și aspectul sunt lucruri garantate. Puteți să vă pregătiți pentru că începem cu pașii de gătit și recomandările ulterioare.
Prăjituri fără zahăr: Rețetă de tort cu cacao și portocale
Se pun într-un recipient cele 5 ouă, se adaugă un vârf de cuțit de sare și se bat bine (nu până la spumă, doar să fie omogen), iar apoi treptat se adaugă o cană de făină. Untul se dorește a fi pus la microunde pentru a se topi, cam 50 de grame, iar peste amestecul de făină și ouă, putem turna treptat 2 căni de lapte, cam 500mL.
Se adaugă untul topit, o esența de vanilie, un praf de copt, după care se poate amesteca bine. Cacao se poate folosi după cât de mult doriți să colorați culoarea blatului.
Pentru cremă vom avea nevoie de către ciocolată, aceasta se va da pe răzătoare, de încă 50 grame de de unt ce se pun la topit, iar apoi putem obține pe răzătoare niște coajă rasă de portocală, nu multă pentru că iese prea amară, doar suficient pentru a da un gust plăcut. Peste untul topit se varsă coaja rasă, se adaugă jumătate de esență mică de portocale, 2-3 linguri de lapte, iar apoi putem pune ciocolata rasă, o parte se va dizolva, o parte va rămâne să dea textură.
Coacerea blatului și ornarea tortului
Se pune într-o tavă rotundă hârtie de copt, si se pune un strat de compoziție, aproximativ 1 deget. Se lasă la cuptorul deja încins la 180 grade Celsius, aproximativ 5-6 minute. Se poate verifica cu o scobitoare când dacă s-a pătruns bine. Se scoate foaia de copt cu blatul pentru a se lăsa la răcit, iar abia apoi de separat hârtia (nu se va mai lipi).
După ce aveți numărul de nivele dorite, se pot unge blaturile cu compoziție. În unele rețete se adaugă miere de albine în cremă (înlocuitor bun al zahărului în diabet) pentru a o face un pic mai vâscoasă. Se poate folosi nucă de cocos pentru un aspect mai deosebit, similar cu cel al zahărului pudră.
Se poate servi cu familia în stil britanic, alături de ceai de tei sau salvie. Datorită cantității mari de antioxidanți, din aceste plante, vă poate veni în ajutorul controlului de glicemie. Totodată, aceste ceaiuri prezintă substanțe cu proprietatea de a vă ajuta în asimilare și digestie. Poftă bună!