Pentru momentele dulci petrecute cu familie, poți să încerci o rețetă de prăjitură turnată cu brânză de vaci. Este delicioasă, se prepară ușor și nu necesită ingrediente complexe. Este foarte ușor de preparat, chiar și de persoanele care nu au o experiență vastă în bucătărie.
Prăjitura se numește așa pentru că aluatul este puțin mai consistent decât cel pentru clătite și se toarnă în tavă. Este compusă din două blaturi de aluat și un strat de brânză. Cele două blaturi ies pufoase ca niște clătite americane, dar cu textura ușor umedă. Le poți aromatiza după bunul plac cu vanilie și lămâie.
Prăjitură turnată cu brânză de vaci
Umplutura de brânză de la această rețetă o poți prepara după propriul gust. Poți amesteca brânzeturile preferate, important este să obți cremozitatea optimă. Poți lăsa umplutura simplă sau poți adăuga stafide sau alte fructe uscate, chiar și fulgi de ciocolată.
Te întrebi de ce i se spune „turnată”? Află că se numește așa datorită aluatului ușor cursiv. Jumătate din cantitatea de aluat se toarnă în tavă și se coace separat. Apoi se adaugă crema de brânză și se toarnă peste aceasta cealaltă jumătate din cantitatea de aluat. Aluatul este asemănător celui pentru clătite, dar cu textura mai consistentă, blaturile prăjiturii ies pufoase, însă textura e ușor umedă.
Pentru aluatul turnat vei avea nevoie de 5 ouă medii; 250 gr zahăr; 175 ml ulei; 175 ml lapte; 450 gr făină; 1 plic praf de copt; 1 vârf de linguriță cu sare; coaja de lămâie răzuită fin și 8 ml esență de vanilie. Iar pentru umplutură vei avea nevoie de 800 gr brânză proaspătă de vaci; 150 gr zahăr tos; 50 gr zahăr vanilinat; 20 ml esență de vanilie; 1 praf de sare; 2 linguri de smântână fermentată; 1 lingură de griș și 3 ouă medii. Poți încerca și o cremă de zahăr ars din 10 ouă.
Pentru că prăjitura se compune din două blaturi și umplutură, vei începe cu prepararea aluatului pe care îl vei împărți în două. O parte din aluat se va coace separat, iar cealaltă parte se va adăuga peste compoziția de brânză întinsă peste blatul copt, după cum s-a menționat și mai sus.
Pașii necesari pentru prepararea desertului
Primul pas constă în pregătirea tăvii în care vei coace prăjitura. Pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 24/42 cm, apoi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Sparge ouăle în bolul mixerului fără a mai separa albușurile de gălbenușuri. Adaugă praful de sare, zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Pornește mixerul și amestecă ingredientele din bol până când obții o compoziție spumoasă, iar cristalele de zahăr sunt dizolvate.
Adaugă pe rând uleiul și laptele și omogenizează compoziția după fiecare. Trece prin sită făina amestecată cu praful de copt și încorporează amestecul treptat în compoziție. Vei obține o compoziție precum compoziția pentru clătite americane.
Omogenizează bine compoziția obținută și toarnă jumătate din ea în tava pregătită. Introdu tava în cuptor și coace blatul de prăjitură pentru 12-15 minute. Nu este necesar să coci blatul de tot, ci atât cât să se rumenească ușor la suprafață.
Pune brânza proaspătă într-un bol și adaugă peste ea un praf de sare și cele două tipuri de zahăr. Amestecă până la omogenizare, apoi adaugă una sau două linguri de smântână fermentată, în funcție de cât de suculentă este brânza.
Apoi adaugă pe rând cele trei ouă, esența și 1-2 linguri de griș. Omogenizează bine compoziția. După scoate tava cu blatul ușor rumenit din cuptor și întinde rapid peste acesta compoziția de brânză. Apoi doarnă deasupra și restul de aluat.
Pune tava în cuptor și mai coace delicioasa prăjitură turnată cu brânză pentru alte 15-20 de minute. După, lasă prăjitura turnată cu brânză de vaci să se răcească, presară zahăr pudră deasupra ei și porționeaz-o în cuburi.