Prima pagină » Culinar » Prăjitură toscană cu ulei de măsline. Aromele Italiei la tine în bucătărie!

Prăjitură toscană cu ulei de măsline. Aromele Italiei la tine în bucătărie!

25 oct. 2023, 13:08,
în Culinar

Prăjiturile cu ulei de măsline vin în multe forme. De la pandișpan pufos în care o cantitate mică de ulei de măsline ajută la frăgezirea miezului, la prăjituri umede și ușor dense în care uleiul acționează ca un lichid gras pentru a îmbogăți textura aluatului. Ceea ce au în comun aceste prăjituri sunt câteva elemente comune, cum este ulei de măsline, și aromele, de obicei de fructe citrice, zahăr și făină.

În Toscana, vei găsi la tot pasul astfel de prăjituri parfumate cu lămâie sau portocală, sau o combinație între acestea. De asemenea, se adaugă și coaja rasă a citricelor. Se poate adăuga lapte sau iaurt pentru a hidrata ingredientele uscate, sau chiar și un vin dulce, cum ar fi Vin Santo. În timp ce făina de grâu este cea mai utilizată, se poate folosi și amidon de cartofi sau de porumb. Amidonul de cartofi este o alternativă foarte interesantă pentru prepararea acestei delicioase prăjituri toscane cu ulei de măsline pe care o puteți regăsi în continuare, explicată pas cu pas.

Prăjitură toscană cu ulei de măsline

Pentru 10 porții aveți nevoie de 2 căni de făină albă, 2 linguri de amidon de cartofi (sau porumb), 1 linguriță de sare, 1 linguriță de praf de copt, ½ linguriță de bicarbonat de sodiu, 1 cană de ulei de măsline ușor, 1¼ cană de lapte, 3 ouă mari, 1½ cană de zahăr granulat, 1 linguriță de extract de vanilie, ½ cană de suc de lămâie, coaja rasă de la 3 lămâi și zahăr pudră, pentru presărat deasupra.

Așează grila de grătar în mijlocul cuptorului. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, și unge o formă de prăjitură de aproximativ 23 de centimetri. Acoperă suprafața acesteia cu hârtie de copt sau pudreaz-o cu făină. Amestecă făina, amidonul de cartofi, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu într-un castron și amestecă bine. Combină uleiul de măsline și laptele într-un alt castron. Bate ouăle și zahărul într-un castron mare până când sunt bine omogenizate. Adaugă extractul, sucul de lămâie și coaja rasă. Adaugă ingredientele uscate alternând cu amestecul de ulei de măsline în două sau trei adiții. Folosește o spatulă flexibilă și amestecă doar cât să te asiguri că făina este hidratată.

Cum trebuie să arate prăjitura atunci când o scoți din cuptor

Toarnă aluatul în forma pregătită anterior. Coace prăjitura până când este coaptă și aurie deasupra, timp de 45 până la 50 de minute. Prăjitura va fi ușor crescută, și partea de sus va fi elastică, recăpătându-și ușor forma atunci când este presată cu degetul. Lasă prăjitura să se răcească timp de 20 de minute. Detașează cu grijă prăjitura pe un platou din care să fie servită, presară zahăr pudră și las-o să se răcească complet, înainte de a o tăia în bucăți și a o servi.

Poți folosi orice fel de nuci sau lapte vegetal în loc de lapte integral. Poți substitui sucul și coaja de lămâie cu orice fel de suc și coajă de citrice. Sau folosește o combinație. Sucul de portocală și de lămâie sunt alternative comune pentru această prăjitură toscană. Poți folosi și limoncello sau Vin Santo în loc de suc. Apa de flori de portocal, apa de trandafir sau grappa pot fi folosite în locul extractului de vanilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *