Dacă îți plac deserturile simple, dar delicioase, prăjitura Rumba cu foi de napolitană este alegerea perfectă! Cu un strat generos de cremă delicioasă și o textură crocantă datorită napolitanei, acest desert este ideal pentru orice ocazie, fie că vrei să îți răsfeți familia, fie că ai musafiri.
Prăjitura Rumba este genul de desert care îți aduce aminte de copilărie, de mesele în familie și de aromele inconfundabile din bucătăria bunicii. Se prepară rapid, nu necesită coacere și combină perfect crocantul foilor de napolitană cu o cremă fină și aromată. Indiferent dacă o faci pentru o zi obișnuită sau pentru o ocazie specială, acest desert va deveni rapid unul dintre preferatele tale.
Prăjitura Rumba cu foi de napolitană
Prăjitura Rumba este desertul ideal pentru weekend. Are o aromă și un gust unic, oferite de combinația de nucă, rahat, alune, fructe uscate și stafide. Dacă mai adaugi și faptul că prăjitura are un aspect spectaculos, rezultatul este garantat.
Prăjitura Rumba se mai numește prăjitura Mozaic sau Nuga, asta datorită aspectului. Foile de napolitană și crema de vanilie în care se pun din belșug bucăți de rahat și fructe uscate fac din acest desert unul extrem de aromat, dar și rafinat, în același timp.
Prăjitura Rumba se prepară destul de ușor, chiar dacă ai nevoie de puțin mai multe ingrediente față de ce ai folosi la alte deserturi. În funcție de preferințele fiecăruia, poți înlocui anumite ingrediente cu altele care îți plac mai mult sau poți să adaugi altele, față de cele din rețeta de bază.
De exemplu, poți folosi și vișine congelate sau chiar din vișinată, pentru o aromă specială. În plus, desertul se poate orna cu ciocolată topită, pentru un aspect și mai interesant. Pentru blat vei avea nevoie de 6 albușuri; 150 gr făină; 150 gr rahat; 100 gr nucă; o linguriță praf de copt; 150 gr zahăr; stafide și esență de vanilie. Crema se va face din 6 gălbenușuri; 150 gr zahăr pudră; esență de vanilie; 3 linguri lapte; 250 gr unt și 200 gr ciocolată albă. Vei mai avea nevoie și de 100 gr de ciocolată pentru glazură și 2 foi de napolitană.
Mod de preparare
Prima dată trebuie să pregătești blatul. Pentru asta, se separă albușurile de gălbenușuri, iar albușurile trebuie bătute spumă, împreună cu zahărul. Separat, într-un alt bol se amestecă rahatul, tăiat bucățele, cu nuca, la fel, tăiată tot mărunt, și cu făina și cu praful de copt.
După aceea, se pune puțin câte puțin din acest amestec peste albușuri și se omogenizează bine. Ca la final să se adauge și esența de vanilie. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se bagă la cuptor pentru aproximativ 25 de minute sau până trece testul scobitorii. Blatul trebuie lăsat la răcit înainte de a adăuga crema.
Pentru crema de vanilie se amestecă gălbenușurile cu zahărul și cu laptele, având grijă de se mixeze bine toate ingredientele. După aceea, compozița se pune la bain-marie și se amestecă până când se îngroașă.
Când este gata, se dă la răcit și se mixează bine untul, care trebuie să fie la temperatura camerei și după aceea, se adaugă în crema de vanilie și se amestecă bine. Se pune și esența de vanilie, dar și ciocolata albă topită.
Se iau foile de napolitană și se taie în așa fel încât să fie de aceeași mărime cu blatul. Pe o tavă, se așază o foaie de napolitană, apoi jumătate din compoziția de vanilie, după care se pune blatul. Crema care va rămâne se pune peste blat, iar deasupra se așază a doua foaie de napolitană. Se ornează prăjitura Rumba cu foi de napolitană după bunul și se lasă până a doua zi, înainte de a o felia.