Dacă ai poftă de ceva bun și vrei să încerci un desert care chiar merită, încearcă prăjitura Marlenka după rețeta originală. E genul de prăjitură care pare complicată la prima vedere, dar se face surprinzător de ușor. Are foi fragede cu miere și o cremă simplă, dar gustoasă. Perfectă pentru o zi specială sau când vrei să-ți impresionezi familia.
Dacă vrei să gătești ceva bun în acest weekend, iată o rețetă de prăjitură Marlenka prin care îi poți surprinde pe cei dragi. Lista de ingrediente este un pic mai complexă, dar modul de preparare nu este deloc dificil.
Prăjitura Marlenka, după rețeta originală
De cele mai multe ori, atunci când ne este poftă de ceva dulce, gândul ne zboară instant la ciocolată. E cea mai la îndemână variantă, dar nu neapărat și cea mai gustoasă. Dacă ai puțin timp la dispoziție și vrei să-l petreci în bucătărie, poți realiza un desert cu adevărat delicios.
Prăjitura Marlenka este un desert fin, aromat și ușor de făcut. Este potrivit pentru orice ocazie, festivă sau nu, și poate fi făcută și pe post de tort, dacă alegi o formă rotundă. Foile cu miere se vor înmuia în contact cu crema, iar desertul îi va cuceri pe cei care îl vor gusta.
E interesant de știut că prăjitura Marlenka a devenit celebră de vreo câțiva ani încoace, este o prăjitură armenească care se produce în Cehia în cadrul unei afaceri de familie. Acest desert a făcut furori în mediul online deoarece este dulce și gustos. O altă rețetă la fel de gustoasă pe care merită să o încerci este prăjitura Rumba, făcută cu foi de napolitană.
Pentru foi vei avea nevoie de 450 g făină; 150 g zahăr brun; 3 ouă; 70 g miere; 100 g unt; 1 linguriță bicarbonat și un praf de sare. Crema se va face din 850 ml frișcă lichidă; 80 g zahăr pudră și 1 linguriță extract de vanilie.
Mod de preparare
Prima dată, într-un bol se amestecă ouăle cu zahărul brun. Bate bine cu un tel, până când zahărul s-a topit și ai obținut o cremă omogenă. Pune untul într-un vas pe foc, iar când s-a topit, adaugă sarea, bicarbonatul și mierea, pentru ca mai apoi să oprești focul. Toarnă amestecul peste crema de ouă, după ce începi să încorporezi făina treptat. În acest fel vei obține un aluat lipicios.
Pasul următor constă în întinderea aluatului pe blatul pudrat cu făină și împărțirea lui în șase bile egale. Poți folosi un cântar de bucătărie pentru a fi mai ușor și a obține cantitățile egale. Apoi, preîncălzește cuptorul la 170 de grade și pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Întinde fiecare foaie de aluat sub formă rotundă sau pătrată, în funcție de forma tăvii în care vrei să faci prăjitura, apoi decupează marginile astfel încât foaia să aibă exact forma tăvii. Pentru ca prăjitura să arate bine, trebuie ca toate foile să fie la fel. Coace fiecare foaie timp de 7 minute la 170 de grade Celsius, apoi pune foile deoparte, să se răcească, cât timp te vei ocupa de cremă.
Pentru cremă trebuie să bați frișca lichidă cu zahărul și vanilia până când a căpătat consistență. Pentru a monta prăjitura, pune câte un strat de frișcă între fiecare două foi. Păstrează frișcă și pentru a îmbrăca prăjitura.
Decorează totul cu nucă măcinată, cu pesmet sau cu glazură, apoi lasă prăjitura la frigider pentru 24 de ore înainte de a o savura. Prăjitura Marlenka făcută după rețeta originală se face ușor și este foarte bună după ce a stat câteva ore la frigider.