Prima pagină » Culinar » Prăjitura Kati: deliciul ce a cucerit toate gusturile

Prăjitura Kati: deliciul ce a cucerit toate gusturile

24 mart. 2025, 12:30,
în Culinar

Prăjitura Kati este un desert care a câștigat tot mai multă popularitate în ultimii ani, fiind apreciată pentru combinația sa de arome și texturi care nu doar că încântă simțurile, dar și evocă tradiții culinare diverse.

Deși este un desert simplu în aparență, prăjitura Kati reunește mai multe elemente care o fac unică. Armonia de gusturi te va trimite înapoi către copilărie.

Care este istoria prăjiturii Kati?

Prăjitura Kati, cunopscută și cu numele de Kati Teszta își are rădăcinile în tradițiile culinare din Europa Centrală, unde deserturile cu aluat dospit și cu multă umplutură au fost întotdeauna apreciate. Numele „Kati” este destul de răspândit în anumite culturi din Ungaria și din zonele învecinate, iar „Teszta” înseamnă „aluat” în limba maghiară, indicând un desert care se bazează pe un aluat pufos și fin, de obicei cu un strat generos de umplutură sau cremă. Deși rețeta exactă poate varia în funcție de regiune, esența prăjiturii rămâne aceeași: o combinație de ingrediente simple, dar delicioase, care formează o prăjitură deosebită.

Un aspect care face prăjitura Kati Teszta cu adevărat specială este faptul că a evoluat în timp, fiecare familie sau gospodină adăugând propria notă personală rețetei tradiționale. O variantă destul de populară include umplutura de nuci sau migdale, dar și cremele de ciocolată sau vanilie pot fi folosite pentru a adăuga un plus de savoare. De asemenea, prăjitura poate fi decorată cu zahăr pudră sau chiar cu fructe proaspete, în funcție de sezon. Ceea ce diferențiază prăjitura Kati de alte deserturi este faptul că, pe lângă gustul dulce și apetisant, se pot distinge și câteva note acrișoare, aduse de coaja de lămâie sau de puțin suc de portocale, care echilibrează perfect gustul general.

Cum să prepari prăjitura acasă

Iată o rețetă simplă pentru a vă încânta familia și prietenii cu acest desert rafinat. Pentru foi vei avea nevoie de: 250 grame unt cu 82% grăsime, 150 grame zahăr, 25 grame zahăr vanilat, 4 gălbenușuri, 650 grame făină, 1 plic praf de copt, 1 vârf de linguriță de sare, 1 vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu, 4 linguri de smântână cu 12% grăsime. Pentru cremă, 200 grame unt, 200 grame ciocolată amară, 370 grame gem de caise (sau orice gem ai în casă, sau cremă de vanilie), 125 ml lapte, 1 foaie sfărâmată, 50 de grame zahăr, 1 vârf de linguriță de sare.

Amestecă într-un bol untul la temperatura camerei, gălbenușurile, zahărul, zahărul vanilat. Adaugă smântâna, sarea și amestecă până când se omogenizează. Apoi adaugi făina cu praful de copt și bicarbonatul. Când aluatul este moale, îl lași la răcit 30 de minute, acoperit cu folie alimentară. Apoi îl împarți în douăpărți egale. Fiecare foaie trebuie coaptă individual, 4 minute, la 180 de grade. Pentru cremă, zdrobești una dintre foi, lăsând și bucăți mai mari. Apoi, la flacără mică, topești ciocolata cu untul, unde mai adaugi lapte și sare. Ingredientele se amestecă încet, până când se topesc și se transformă într-o cremă omogenă. După ce ai lăsat-o câteva minute la răcit, poți să adaugi gemul și foaia sfărâmată. Amesteca iar.

Pentru a monta prăjitura, adaugi câte un strat gros de cremă între cele 3 foi și apoi presezi bine și o lași la frigider timp de o zi. Prăjitura Kati este un desert rafinat, ușor de preparat și plin de savoare, care poate fi adaptat pentru orice gusturi.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Documentele pe care nimeni n-ar vrea să le piardă: Ce faci dacă se întâmplă
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`