Prăjitura Jerbo, preparată după rețeta ungurească face parte din colecția de deserturi delicioase, inspirate din alte bucătării ale lumii. Este o prăjitură simplă și ușoară ce se prepară din foi de aluat fraged, umplute cu gem de caie și nucă și glazurată cu un strat generos de ciocolată.
Rețeta originală, întâlnită sub denumirea de „Gerbeaud” aparține bucătăriei ungurești, a cărei denumire provine de la o cofetărie din Budapesta, Café Gerbeaud. Se povestește că actrița Greta Garbo a vizitat această cofetărie și i-a plăcut în mod deosebit prăjitura, de aceea, desertul a primit denumirea după numele actriței. Până la poposirea actriței la cofetărie, numele prăjiturii i-ar fi purtat numele renumitului cofetar Gerbeaud care se pronunță Jerbo.
Prăjitura Jerbo, preparată după rețeta ungurească
Greta Garbo sau Jerbo, nu contează în mod deosebit denumirea prăjiturii, ci faptul că aceasta este delicioasă, spornică și aspectuoasă. Este ideală de preparat pentru un platou cu prăjituri festive.
Prin urmare, pentru aluat vei avea nevoie de 2 ouă de mărime medie; 100 gr de zahăr pudră; 200 gr de unt gras; 250 gr de smântână grasă; 600 gr de făină; 25 gr de drojdie proaspătă; un vârf de linguriță cu sare; 1 lingură cu coajă de lămâie răzuită.
Umplutura se va face din 450 gr de gem acrișor de caise; 100 gr de zahăr tos; 200 gr de nuci măcinate. Și pentru glazură vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 125 gr de zahăr; 100 ml de apă; 50 gr de cacao și 50 gr de unt.
Se începe cu pregătirea aluatului pentru foile prăjiturii. Aluatul se prepară cu drojdie, deci este un aluat dospit, însă timpul de dospire va fi foarte scurt. Aluatul se va dezvolta foarte bine în timpul coacerii.
Prima dată se prepară foile de aluat, astfel că se ia un bol mai mare și adaugă în el drojdia și zahărul. Amestecă ingredientele din bol până când se diluează, adaugă untul moale și amestecă bine pentru omogenizare. Apoi adaugă, unul câte unul, ouăle omogenizând bine compoziția după fiecare. Urmează smântâna, sarea și coaja de lămâie răzuită fin.
Ultimul ingredient adăugat va fi făina trecută prin sită. Frământă aluatul dor până când devine compact și nu se mai lipește de mâini. Apoi acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la dospit timp de 15-20 de minute.
Cum montezi și coci prăjitura
După ce s-a scurs timpul de dospuire, împarte aluatul în 4 părți egale.Cu ajutorul sucitorului, întinde pe rând fiecare parte de aluat în câte o foaie de dimensiunile unei tăvi cu laturile aproximative de 25×30 cm. Unge tava cu ulei și presară făină, sau așază în ea hârtie de copt.
Transferă prima foaie de aluat în tavă și întinde peste ea un strat uniform din gemul de caise. Presară nuci măcinate și amestecate cu zahăr pe deasupra. Așază a doua foaie de aluat și continuă cu gem și nuci. Repetă straturile până la ultima foaie de aluat. Aceasta va rămâne neunsă cu gem. Un alt desert delicios este prăjitura inteligentă, care sigur va fi pe placul amatorilor de vanilie.
Introdu tava în cuptor și coace prăjitura Jerbo pentru 45-50 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când este bine rumenită ultima foaie de aluat. După coacere, lasă prăjitura să se răcească 5-6 minute în tavă, apoi răstoarn-o pe un suport de lemn.
Pentru glazură se așază o crăticioară pe flacăra aragazului și amestecă în ea zahărul, pudra de cacao și apa. Lasă ingredientele să fiarbă timp de 5 minute amestecându-le pentru a nu se arde. Apoi stinge focul, adaugă untul și amestecă până când se topește și compoziția este omogenizată.
Lasă glazura de cacao să se răcorească 10-12 minute, apoi întinde-o uniform deasupra prăjiturii. Prăjitura Jerbo, preparată după rețeta ungurească este delicioasă și perfectă pentru a fi servită în familie.