Prima pagină » Culinar » Prăjitura inteligentă, dulcele spectaculos cu aromă de vanilie. Rețeta clasică explicată pas cu pas

Prăjitura inteligentă, dulcele spectaculos cu aromă de vanilie. Rețeta clasică explicată pas cu pas

06 ian. 2025, 09:13,
Redacția BZI în Culinar

Prăjitura inteligentă cu vanilie este un desert chiar magic. Un aluat aproape lichid, făcut de cele mai simple ingrediente, care în cuptor se separă ca prin magie în trei straturi delicioase cu texturi atât de diferite. Fără îndoială această rețetă este una dintre cele mai impresionante pe care le poți încerca acasă.

Acest desert a fost botezat în acest fel deoarece se bagă la cuptor o singură compoziție, una lichidă, iar când este gata rezultă o prăjitură cu trei straturi separate. Este un desert care cu siguranță va fi pe placul amatorilor de vanilie, asemănător cu cremșnitul, dar mult, mult mai ușor de preparat.

Rețeta pentru prăjitura inteligentă

Prăjitura inteligentă este gata în doar 20 de minute, iar coacerea ei mai durează încă aproximativ o oră. Din cantitățile prezentate, obții 16 porții, iar fiecare porție are aproximativ 270 – 280 kcal.

Ingredientele sigur le ai în casă pentru a încerca această prăjitură inteligentă. Cât despre modul de preparare, nu este nimic mai simplu. Prăjitura aceasta minunată se face foarte ușor, cu cel mai ieftin mixer de mână.

Și pe cât de ușor se face, pe atât de spectaculoasă și de delicioasă este! Nu va ști nimeni că ai muncit așa de puțin la un desert care arată atât de sofisticat. Dacă vrei să prepari și un fel de mâncare, poți încerca o tocăniță de cartofi cu fasole verde.

Prăjitura inteligentă este un desert simplu, făcut cu ingrediente ieftine și la îndemână precum 250 gr zahăr pudră, 200 gr făină, 200 gr unt topit, 9 ouă, 2 pliculețe zahăr vanilinat, 1 litru lapte, 1 esență de vanilie, puțină sare. Așadar magia nu constă în ingrediente, ci mai degrabă în modul în care acestea se combină într-un singur aluat și se separă apoi în timpul coacerii.

Vei face un singur aluat, cu o consistență aproape lichidă, care va fi gătit lent, la temperatură scăzută. Are astfel timp să se separe în trei straturi: untul, fiind mai greu se așază la baza tăvii într-un strat dens, ușor gumat.

În mijloc rămân ouăle și laptele, într-un strat ca o budincă, foarte asemănător cu o cremă de zahăr ars. Iar albușurile bătute spumă și făina se ridică la suprafață formând un strat pufos, ca un pandișpan.

Indicații de preparare

În primul rând trebuie să pregătești untul, astfel că se topește untul și se lasă la rece. Dacă este nevoie, tot acum încălzești puțin laptele, separă ouăle și pune albușurile și gălbenușurile în două boluri diferite. Peste gălbenușuri pune zahărul și mixează până când se deschid la culoare și își măresc volumul. Se adaugă untul topit, vanilia și coaja rasă de lămâie și mixați până se omogenizează.

Cerne făina și o încorporezi scurt, cu mixerul, apoi toarnă laptele puțin câte puțin și mixează 1 minut, doar până când ai un amestec omogen. Pune sarea peste albușuri și mixează până când obții o spumă fermă care nu cade de pe teluri.

Încorporează puțin câte puțin din spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri. Amestecă ușor, cu o spatulă, la final vei obține un aluat aproape lichid, în care se mai vâd încă grămăjoare mici de albuș.

Toarnă apoi compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și coace prăjitura la 160 de grade Celsius pentru 50 – 60 de minute. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit, apoi când e gata, prăjitura trebuie să fie ușor rumenită, bine închegată, dar încă moale în mijloc. Bine închegat trebuie să fie și sosul pentru spaghetele cu ton.

Stinge cuptorul și lasă prăjitura să se răcească timp de 30 de minute, cu ușa cuptorului deschisă. Mută apoi tava pe blatul de lucru și lasă prăjitura să se răcească complet.

Acoperă tava cu un capac sau cu folie alimentară și dă prăjitura la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte. Scoate prăjitura din tavă ajutându-te de hârtia de copt sau răstoarn-o pe un platou și apoi încă o dată pe alt platou ca să ajungă cu față în sus. Poți servi prăjitura inteligentă simplă, pentru că este absolut delicioasă, cu aromă blândă și plăcută de vanilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`