Prima pagină » Culinar » Prăjitura fulg de nea: Rețeta bunicii pentru un desert pufos și aromat

Prăjitura fulg de nea: Rețeta bunicii pentru un desert pufos și aromat

08 apr. 2022, 10:24,
BZI.ro, în Culinar

Prăjitura fulg de nea este ușor de realizat și va încânta papilele gustative chiar și celui mai pretențios membru al familiei. Folosește rețeta bunicii și nu vei da greș.

Prăjitura fulg de nea este un desert extrem de îndrăgit de copii și nu numai. Pufoasă și aromată, această prăjitură este nelipsită de pe mesele îmbelșugate ale românilor cu ocazia săbătorilor de Paști sau de Crăciun. Este un desert ușor și răcoros, numai bun de savurat după o masă copioasă. Se prepară ușor, cu doar câteva ingrediente, astfel că este și economică.

În rândurile următoare, îți vom explica, pas cu pas, cum să prepari prăjitura fulg de nea, un desert fin, care te va face să te lingi pe degete.

două felii din prăjitura fulg de nea în farfurie

Prăjitura fulg de nea este un desert extrem de îndrăgit de copii și nu numai.

Prăjitura ful de nea: Ingredinte și mod de preparare

În realizarea acestei prăjituri ai nevoie de: pentru blat – 180 gr zahăr, 5 gălbenuşuri, 200 gr faină, 1 plic zahăr vanilat, 10 linguri apă, 8 gr praf de copt; pentru cremă – 250 gr margarină, 350 ml lapte, 100 gr nucă de cocos, 1 lingură amidon alimentar, puţină esenţă de rom; pentru glazură – 200 gr zahăr, 5 albuşuri și nucă de cocos sau ciocolată albă.

Primul pas este să mixezi bine gălbenușurile cu zahărul, zahărul vanilat și cele zece linguri de apă, până când se topește zahărul, iar compoziția își dublează volumul. Apoi, adaugă făina amestecată cu praful de copt și amestecă ușor. Coace compoziția rezultată în tava tapetată cu foaie de copt, la foc mediu, timp de 15 minute. Ideal ar fi să alegi o tavă puțin mai mică decât tava de la aragaz, pentru a avea înălțimea potrivită.

A venit și rândul cremei. Amestecă nuca de cocos cu amidonul, apoi adaugă treptat puțin lapte și pune amestecul pe foc (foc mic). Compoziția va trebui lăsată să se îngroașe puțin, după care las-o la răcit. Acum, adaugă puțină esență.

Pune margarina într-un bol și adaugă, treptat, compoziția de cocos. Amestecă bine, până când se omogenizează.

Pentru glazură, mixează albușurile cu zahărul pe baie de abur, până când compoziția se întărește, Las-o, apoi, să se răcească.

În ceea ce privește asamblarea prăjiturii, peste blat pune crema, apoi glazura și, în final, nuca de cocos sau ciocolata albă rasă.

mai multe bucăți de prăjitură fulg de nea într-o tavă

În realizarea acestei prăjituri ai nevoie de: pentru blat – 180 gr zahăr, 5 gălbenuşuri, 200 gr faină, 1 plic zahăr vanilat, 10 linguri apă, 8 gr praf de copt; pentru cremă – 250 gr margarina, 350 ml lapte, 100 gr nucă de cocos, 1 lingura amidon alimentar, puţină esenţa de rom; pentru glazură – 200 gr zahăr, 5 albuşuri și nucă de cocos sau ciocolată albă.

Sfaturi pentru o prăjitură reușită

Pentru o prăjitură reușită, trebuie să ții cont de câteva sfaturi importante. În primul rând, nu înlocui bicarbonatul de sodiu cu praful de copt. Utilizează bicarbonat de sodiu când adaugi în compoziție un acid, cum ar fi zeamă de lămâie, zer, iaurt, smântână sau brânză. Prin intermediul acestui acid, bicrabonatul de sodiu se activează și eliberează dioxid de carbon. Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, praful de copt funcționează de minune de unul singur, fără a fi nevoie de ingrediente acide.

De asemenea, margarina sau untul trebuie tăiate în cubulețe mici sau date prin răzătoare, pentru a fi aduse la temperatura potrivită mai rapid. Însă, cel mai bine ar fi să le scoți din timp din frigider, pentru a putea fi integrate cu ușurință în diferite rețete.

Nu în ultimul rând, când o rețetă precizează să adaugi un vârf de cuțit de sare, zahăr, scorțișoară sau alte condimente, ia ingredientul cu buricele a trei degete: degetul mare, arătător și mijlociu. Cantitatea de care ai nevoie este cât vei reuși să cuprinzi cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *