Prăjitura cu morcovi și cremă de mascarpone este ușor de pregătit și are o aromă aparte datorită condimentelor și gustului deosebit al brânzei de mascarpone. Este un desert ideal pentru orice ocazie, cu un miez umed și fraged, completat de crema de mascarpone și nucile crocante prăjite.
Acest desert este aromat, pufos și alături de crema fină de mascarpone sunt un vis delicios. Morcovul din compoziție nu se simte deloc. Acesta conferă însă prăjiturii o textură moale, foarte plăcută și greu de imitat. Sezonul rece este perfect pentru acest gen de prăjituri ceva mai calorice, dar aromate cu condimente ce dau senzația de cald.
Prăjitura cu morcovi și mascarpone
Prăjitura cu morcovi și cremă de mascarpone în general este tare populară peste tot în lume, fiind un desert simplu, cu aromă deosebită, mijlocul moale și umed și plină de vitaminele din morcovi. Cel mai întâlnit este tortul cu morcovi, îmbrăcat și decorat cu cremă de brânză, cu toate acestea, poți alege varianta rapidă de prăjitură în tavă, peste care să pui cremă de brânză mascarpone și nuci prăjite. Ingredientele alese cu grijă pentru această rețetă aduc o simfonie armonioasă de arome și texturi, contribuind la obținerea celei mai delicioase prăjituri cu morcovi făcută în casă.
Pentru blatul prăjiturii vei avea nevoie de 200 gr morcovi dați prin răzătoare; 190 gr zahăr brun; 150 gr nuci prăjite; 2 ouă mari; 100 ml lapte; 120 ml ulei; 180 gr făină tip 000; 1 linguriță praf de copt; 1 linguriță bicarbonat de sodiu; 1/2 linguriță sare; 1 lingură suc de lămâie; 1/2 linguriță scorțișoară; 1/2 linguriță ghimbir; 1/2 linguriță nucșoară și 1 lingura coajă rasă de portocală. Pentru cremă vei avea nevoie de 2 cutii mascarpone, 100 gr zahăr pudră și ½ linguriță esență de vanilie.
Trebuie să folosești o făină de tip 000 pentru că aceasta va oferi prăjiturii o consistență delicată și o textură ușor pufoasă. Având un conținut mare de morcovi, ouă, ulei și lapte, cu o făină de acest tip, prăjitura va putea să crească cât mai bine.
Folosirea uleiului în această prăjitură cu morcovi ajută la obținerea unei consistențe moi și a unei texturi fine, permițând morcovilor și condimentelor să fie în prim-plan. Tot uleiul ajută această prăjitură să se păstreze proaspătă pentru mai mult timp.
Indicații de preparare
Într-un bol mai mic se pune laptele împreună cu sucul de lămâie, se amestecă și se lasă deoparte până ce pregătești restul ingredientelor. Între timp se dau și morcovii prin răzătoarea mare. Dacă vrei să folosești coaja de portocală pentru o aromă mai intensă, amestecă prima dată zahărul cu coaja de portocală și lasă deoparte până când pregătiți celelalte ingrediente.
Zahărul va absorbii toată aroma portocalei și va intensifica gustul acesteia ulterior. Într-un bol încăpător se amestecă zahărul, portocala și ouăle, mixându-se bine, aproximativ 1 minut. Peste acestea se adaugă apoi uleiul și laptele. Separat într-un alt bol, se amestecă făina cu aromele, sarea, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Apoi, toate acestea se adaugă peste amestecul de lapte și ouă.
Nu este nevoie se amesteci foarte mult cu mixerul, ci doar până ce toate ingredientele au fost bine încorporate. Apoi se adaugă morcovii răzuiți și se încorporează ușor cu o spatulă. Compoziția obținută merge la cuptor pentru 30 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius sau până trece testul cu scobitoarea. După coacere, se scoate din cuptor și se mai lasă 5 minute în tavă, apoi se scoate din tavă și se lasă la răcit complet.
Brânza de mascarpone adusă la temperatura camerei se amestecă cu zahărul și esența de vanilie pentru aproximativ un minut, nu este nevoie de mai mult. Apoi se adaugă nucile prăjite și tocate după preferință.
Când blatul s-a răcit complet, se pune crema deasupra, apoi se presară deasupra nuci prăjite. Prăjitura cu morcovi și mascarpone se pune la răcit pentru două ore, crema se va întări și aromele din blat vor deveni și ele mai intense.