Prăjitura cu mere și caramel, fără coacere, este desertul minune pe care îl poți pregăti atunci când ești în pană de idei. Aceasta este varianta reinterpretată a unuia dintre tradiționalele preparate românești.
Rețeta eclerului stă la baza ideii de prăjitură cu mere și caramel, fără coacere. Timpul de pregătire a preparatului este ofertant pentru orice iubitor de dulciuri. Totuși, ținând cont de faptul că este un desert care nu se face la cuptor, acesta trebuie să stea la rece vreme de câteva ore până să poată fi consumată.
Prăjitură cu mere și caramel, fără coacere
Pentru cel mai savuros desert pe care îl poți pregăti pentru a îți impresiona invitații ai nevoie doar de câteva ingrediente. Astfel, pentru blat se vor folosi 2 cutii de budincă franțuzească de vanilie, 3 căni de lapte integral rece, un sfert de cană de smântână rece, 1 lămâie, un vârf de sare, extract de vanilie și 1 cutie de biscuiți graham. Compoziția se realizează din 2 conserve de umplutură de plăcintă cu mere, topping de caramel și nuci prăjite.
După ce se pregătesc toate ingredientele, se amestecă budinca și laptele într-un vas până când se îngroașă. Ulterior, într-un bol separat, se bate smântâna până capătă consistență de frișcă și se încorporează în budincă. Peste umplutura de mere se adaugă zeama de lămâie, extractul de vanilie și sarea.
Într-o tavă de copt se așează biscuiții, urmând să se întindă jumătate din amestecul de budincă peste care se pune jumătate din umplutura de mere pregătită, totul în straturi uniforme. Se repetă procesul până când se utilizează toată cantitatea preparată. Ultimul strat este format din biscuiți peste care se toarnă toppingul de caramel. Deasupra, în funcție de gusturile fiecăruia, se adaugă și nucile prăjite.
La final, înainte de a fi pregătit pentru servire, desertul trebuie să stea la rece pentru minimum 8 ore.
Plăcintă cu mere, fără coacere
Un alt desert inedit pe bază de mere și care nu necesită coacere este plăcinta cu mere. Spre deosebire de prăjitura cu mere și caramel, fără coacere, tarta se poate face direct în tigaie.
Ingredientele necesare pentru plăcintă sunt 3 kilograme de mere, 90 de grame de făină, 50 de grame de iaurt, 2 ouă, jumătate de plic de praf de copt și ulei de măsline. Savoarea desertului este conferită de zahărul granulat și cel vanilat, dar mai ales de scorțișoară, care se pune după gust.
Într-un bol, se bat foarte bine ouăle cu o linguriță de zahăr și o jumătate de linguriță de zahăr vanilat. Ulterior, se adaugă un praf de sare și se amestecă până se formează o compoziție spumoasă. Peste aceasta se toană iaurtul și se încorporează făina, completându-se cu praful de copt.
Mai departe, se pregătesc merele, care se curăță și se taie în cubulețe potrivite într-o tigaie unsă cu ulei. Peste acestea se pudrează scorțișoara și se gătesc timp de câteva minute, după care se adaugă aluatul. După de 35 de minute, la foc mediu și cu un capac deasupra, se întoarce plăcinta și se lasă pentru încă 5 minute. Este recomandat ca desertul să se servească rece. O variantă asemănătoare este desertul cu gutui caramelizate.
Prăjitura cu mere și caramel, fără coacere, este desertul cu care îți poți impresiona invitații. Pentru un preparat mai apropiat de cel tradițional, plăcinta cu mere este o alternativă mult mai potrivită.