Prima pagină » Culinar » Prăjitura cu mălai dulce – simplă, pufoasă și delicioasă cu lapte!

Prăjitura cu mălai dulce – simplă, pufoasă și delicioasă cu lapte!

05 aug. 2024, 16:16,
în Culinar

Una dintre cele mai populare prăjituri în bucătăria românească este prăjitura cu mălai dulce. Rețeta se prepară în special, în zona Ardealului, dar a devenit populară de-a lungul timpului și în celelalte zone ale țării.

Aceasta are un mod simplu de a fi făcută, cu ingrediente mereu la îndemână. Conține un blat din ouă cu iaurt și mălai amestecat cu făină. O poți aromatiza după bunul plac, dar lămâia este nelipsită din această prăjitură. Prepar-o și tu și încântă-ți familia cu un desert pe cât de simplu, pe atât de delicios.

Ingrediente pentru prăjitura cu mălai

Pentru a obține o prăjitură cu mălai reușită, este important sa aveți:

  • 200 g de mălai fin
  • 200 g de făină
  • 200 g de zahăr
  • 4 ouă
  • 250 ml de lapte
  • 100 ml de ulei
  • 1 plic de praf de copt (10 g)
  • 1 linguriță de esență de vanilie
  • Un praf de sare
  • Coaja rasă de la o lămâie

Într-un bol mare amestecați mălaiul, făina, praful de copt și praful de sare, asigurându-vă că ingredientele se combină uniform.

Separați albușurile de gălbenușuri. Într-un bol separat, bateți albușurile până obțineți o spumă tare.

Cum gătim acest desert?

Într-un bol mare, bateți gălbenușurile cu zahărul până când compoziția devine cremoasă și de culoare deschisă. Adăugați treptat laptele, uleiul și esența de vanilie, continuând să amestecați. Încorporați coaja rasă pentru un plus de aromă.

Treptat, adăugați amestecul de mălai și făină în compoziția de gălbenușuri, amestecând bine până la omogenizare. În final, încorporați spuma de albușuri, amestecând ușor cu o spatulă pentru a menține textura aerată a aluatului.

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade C li pregătiți tava de copt, tapetând-o cu hârtie de copt sau ungând-o cu unt și presărând puțină făină. Turnați aluatul în tavă și nivelați suprafața cu o spatulă.

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți prăjitura timp de 35-40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Prăjitura ar trebui să aibă o crustă aurie și o textură ușor fermă.

Scoate-ți prăjitura din cuptor și lăsați-o să se răcească în tavă timp de 10-15 minute. Apoi, transferați prăjitura pe un grătar de răcire și lăsați-o să se răcească complet înainte de a o tăia.

Cum mai poți îndulci acest desert?

Poți savura această prăjitură cu câteva lingurițe de dulceață cu un gust dulce-acrișor. Dulceața de căpșuni sau fructe de pădure ar fi perfectă în această combinație! Pentru decor poți folosi o frișcă simplă sau poți glazura prăjitura mălai cu o ciocolată neagră, intens aromată care va echilibra gustul dulce al desertului. După ce s a mai răcit, o poți și însiropa folosind sucul unor mandarine sau portocale proaspete pentru o aromă exotică, mai surprinzătoare. Poftă bună pentru deliciul de prăjitură cu mălai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024