Prăjitura cu mac și biscuiți este un deliciu foarte îndrăgit de români. Putem spune că aceasta are tot ce ne trebuie. Este o combinație minunată și armonioasă între blatul cu mac, budinca de vanilie și glazura de ciocolată. Deși nu este o prăjitură foarte luxoasă, nu este nici foarte simplă. Îmbinările acestea de arome și gust, de la sărat la dulce, ne va mângâia papilele gustative.
Acest tip de prăjitură poate fi servită oricând, cu orice ocazie. Atât la adunări de familie, cât și la întâlniri cu grupul de prieteni. Această prăjitură este adesea denumită de internauți „Tosca” însă nu este exact rețeta originală, mai mult o adaptare a gospodinelor de acasă.
De ce ingrediente avem nevoie pentru acest desert
Această rețetă necesită destul de multe ingrediente pe care nu le găsim mereu disponibile la bucătărie, așadar putem spune că prăjitura cu mac și biscuiți este destul de complexă.
Pentru blat vom avea nevoie în mod evident, de aproximativ 100-120 de grame de semințe de mac și 100 de grame de nucă de cocos. Ne vom folosi și de opt ouă, de la care vom extrage albușurile. Ne vor mai trebui și câteva grame de făină albă de grâu, în jur de trei linguri și 220-230 de grame de zahăr alb. Desigur, nu poate lipsi din acest amestec și un praf de sare.
Pentru crema de vanilie, ne vom folosi de cele opt gălbenușuri rămase de la blatul cu mac. Mai departe, ne va mai trebui aproximativ 400 de ml de lapte, alături de 160-180 de grame de zahăr alb. Ne vom folosi și de 250 de grame de unt, cu cantitate mai mare de grăsime, cel mai recomandat este cel de 82% grăsime. Vom mai pregăti și 40-50 de grame de amidon, alături de 2 lingurițe de extract de vanilie, pentru cât mai multă aromă.
Pentru stratul de biscuiți, vom pregăti un pachet de biscuiți simpli, alături de câteva lingurițe de ness.
Pentru glazură putem folosi ciocolată și câteva lingurițe de lapte.
Prăjitura cu mac și biscuiți – Cum se prepară aceasta
Este indicat să începem prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade, la foc mediu. Putem pregăti tava de înainte. Aceasta va trebui tapetată cu hârtie de copt.
Acum ne vom ocupa de blatul cu mac și cocos. Mai întâi, amestecăm macul cu nuca de cocos și făina, până ce acestea se incorporează bine. Următorul pas constă în amestecarea albușurilor cu praful de sare. Adăugăm treptat zahărul și mixăm foarte bine până ce acesta se topește. La sfârșit trebuie să obținem o compoziție consistentă și lucioasă, ca de bezea.
Peste aceasta, adăugăm amestecul de mac, cocos și făină. Acestea trebuie incorporate atent cu o lingură sau o spatulă de lemn, prin mișcări ușoare. Compoziția obținută o putem turna în tava deja pregătită și o introducem la cuptor. Timpul de coacere este în jur de 25 de minute.
Între timp, ne putem ocupa de crema de vanilie. Laptele trebuie pus la fiert. Într-un vas separat vom amesteca gălbenușurile și zahărul. Peste acestea adăugăm amidonul și amestecăm până se incorporează în compoziție. Adăugăm și laptele cald, treptat, în timp ce amestecăm foarte bine. Cratița cu amestecul trebuie pusă mai apoi pe foc. Amestecăm în mod constant până ce obținem o cremă groasă.
După ce crema se răcește, adăugăm untul deja mixat și extractul de vanilie. Mixăm până când totul se omogenizează. Acum că și blatul, dar și crema s-au răcit, putem întinde crema uniform pe blatul de mac.
Urmează să facem o cafea destul de tare. În aceasta înmuiem biscuiții, pe rând, în timp ce punem câte unul pe crema așezată pe blat. După ce acoperim toată suprafața cu biscuiți, prăjitura va trebui lăsată la frigider timp de cel puțin 20 de minute.
Ciocolata trebuie topită în lapte și așa obținem glazura. După cele 20 de minute scoatem prăjitura de la frigider și aplicăm glazura. După aceea, o reintroducem la frigider pentru câteva ore, abia apoi fiind servită.
Prăjitura cu mac și biscuiți este alegerea perfectă pentru orice ocazie și este compusă dintr-o simfonie de gusturi!