Din câteva ingrediente, dar bogată în arome, această rețetă de prăjitură cu lapte condensat și mascarpone este o adaptare la clasicul tiramisu. Legătura cu tiramisu este doar baza de pișcoturi și crema de mascarpone, restul ingredientelor pun în valoare alte arome.
Prăjitura se prepară rapid, durata de închegare este un pic mai lungă, așa că, dacă dorești să prepari prăjitura pentru musafiri sau pentru masa de duminică, e bine să pregătești cu o seară înainte. Textura prăjiturii este fină și ușoară, potrivită pentru zilele călduroase de vară.
Prăjitură cu lapte condensat și mascarpone
Laptele condensat pentru prăjituri este diferit de laptele condensat pentru cafea. Se găsește la conservă, în hipermarketuri, la raftul cu laptele pasteurizat sau smântâna la cutie pentru gătit.
Pentru această rețetă savuroasă ai nevoie de 1 conservă lapte condensat ( 397 grame); 200 mililitri smântână pentru frișcă; 500 grame mascarpone; 200 grame zmeură proaspătă sau congelată/ fructe de pădure; 1 lingură de zahăr; 1 plic gelatină ( 10 grame); zeama și coaja de la o lămâie; 400 grame pișcoturi șampanie ( 1 pachet mare); o cană de cafea- pentru înmuiat pișcoturile.
Pentru glazură ai nevoie de 200 grame ciocolată amăruie 70% cacao; 200 mililitri smântână pentru frișcă și o mână de zmeură. Dacă ești iubitor de dulciuri, poți face și un cheesecake cu afine, fără coacere.
Laptele condensat își are rădăcinile în secolul al XIX-lea. Inventat de Gail Borden, acest produs alimentar a fost creat cu scopul de a prelungi durata de conservare a laptelui. Borden a descoperit că prin eliminarea apei din lapte prin fierbere se obține un produs cu o durată de valabilitate mult mai lungă. Acest proces de condensare a făcut ca laptele să devină un aliment de bază în timpul războiului civil american, contribuind la alimentația soldaților.
Indicații de preparare
În robotul de bucătărie se pune zmeura, zahărul și zeama de lămâie, apoi se mixează până rezultă un piure fin, se poate folosi și mixerul vertical de mână. Printr-o sită se trece piureul, pentru a elimina sâmburii de zmeură, urmând să se toarne într-un bol peste care se adaugă laptele condensat și se mixează până se obține o cremă fină, roz. Se pune gelatina la hidratat în 100 ml de apă, timp de 10 minute, apoi se încălzește ușor, ideal este până la 60 de grade, astfel se distrug proprietățile gelatinei.
După ce gelatina s-a răcit, se toarnă într-un bol mare și peste ea se adaugă frișca lichidă și brânza mascarpone, ambele trebuie să fie reci, de la frigider. Se mixează până se omogenizează ingredientele, iar la final se adaugă mixul de piure de căpșuni și se amestecă bine, apoi se dă bolul la frigider.
Pișcoturile se trec prin cafeaua pregătită, apoi se aranjează în vasul pregătit. Peste pișcoturi se pune primul strat de cremă, apoi se pune al doilea strat de pișcoturi trecute prin cafea și din nou, ultimul strat de cremă. Tava se dă la frigider, timp în care poți face glazura.
Poți face un ganache de ciocolată pentru care trebuie să topești ciocolata împreună cu frișca lichidă, amestecând continu până s-a format o cremă groasă și lucioasă. După ce s-a răcit crema de ciocolată, se toarnă peste prăjitura cu lapte condesant și mascarpone, apoi aceasta se servește după 3-4 ore de stat la frigider.