Prăjitura cu frișcă poate însemna orice. Gospodinele și bucătarii pricepuți au fost foarte inventivi de-a lungul timpului și astfel s-au născut fel și fel de astfel de rețete. Deși, pe vremuri le vedeam cel mai des doar la cofetărie, acum avem tot ce este necesar pentru a pregăti acasă savarine, tiramisù cu frișcă, Boema, tortul Pavlov și multe altele.
Totuși, câteodată avem nevoie de o rețetă simplă pe care să o pregătim rapid doar din frișcă și blat. Aceasta este potrivită pentru orice ocazie și deși nu este o prăjitură complexă, are un gust foarte bun și dulce. Mirosul parfumat, plin de arome va da pe toată lumea pe spate. Până la urmă, cui nu-i place frișca?
Ingrediente necesare pentru o prăjitură perfectă
Pentru această rețetă vom avea nevoie de diverse ingrediente, deci dacă nu sunteți adept al deserturilor, cu siguranță va trebui să faceți niște cumpărături rapide.
Pentru blat vom avea nevoie de câteva grame de făină albă de grâu (aproximativ 10 linguri de făină) și 5-7 linguri de zahăr alb. Vom mai avea nevoie de puțină cacao și 2 pliculețe de zahăr vanilat. Vom mai pregăti și șase ouă, alături de un pliculeț de praf de copt pentru creștere. Desigur, vom adăuga și un praf de sare acestui amestec. Din nicio rețetă nu trebuie să lipsească puțină sare, nici măcar din desert!
Pentru cremă ne vom folosi de 100 de grame de zahăr, alături de aceeași cantitate de lapte (100 ml). Vom avea nevoie și de aproximativ 200 de grame de frișcă bătută, 10 grame de gelatină. Pentru cât mai mult gust și cât mai multă aromă mai adăugăm un plic de zahăr vanilat și niște esență de vanilie sau rom, după preferințele fiecăruia.
Pentru decor se va folosi tot frișcă și pe deasupra niște cacao sau ciocolată amăruie rasă.
Prăjitură cu frișcă – Cum se prepară acest desert
Vom începe prima dată prin a pregăti blatul prăjiturii. Trebuie să separăm albușurile de gălbenușuri. Vom bate separat albușurile cu zahărul pregătit. Trebuie să se formeze o spumă groasă. După aceea, vom bate gălbenușurile cu puțin ulei, alături de pliculețele de zahăr vanilat și praful de sare. Următorul pas este să amestecăm cele două compoziții obținute.
Amestecăm și făina cu praful de copt și praful de cacao, apoi le adăugăm peste ouăle bătute. Trebuie să mixăm foarte bine până se incorporează totul.
După aceea, putem pregăti o tavă pe care o tapetăm cu hârtie de copt. În aceasta vom turna amestecul obținut și o vom lăsa la cuptor aproximativ jumătate de oră. După ce se va scoate de la cuptor, trebuie să lăsăm blatul să se răcească, după care îl vom tăia în două straturi.
Acum este timpul să ne ocupăm de cremă. Gelatina trebuie înmuiată în lapte. După aceea, adăugăm într-o cratiță gelatina obținută, alături de zahăr și de ouă. Amestecăm bine într-o baie de aburi până când vom obține un amestec cremos. Cratița trebuie răcită într-un vas cu apă rece, în timp ce amestecăm constant. După ce se răcește foarte bine, putem adăuga frișca și esența de vanilie sau rom.
Acum trebuie să formăm prăjitura. Vom așeza cu grijă primul blat pe un platou sau chiar în tava în care a fost copt. Adăugăm un strat de cremă peste care punem ș al doilea strat de blat. Presăm ușor ca totul să se uniformizeze bine. Prăjitura trebuie să stea la rece pentru cel puțin o oră înainte de a fi tăiată și servită.
Prăjitura cu frișcă este un deliciu simplu care se poate servi cu orice ocazie.