Prima pagină » Culinar » Prăjitură cu foi de napolitană și nucă. Trucul pentru o cremă de caramel irezistibilă

Prăjitură cu foi de napolitană și nucă. Trucul pentru o cremă de caramel irezistibilă

31 oct. 2023, 10:21,
în Culinar

Pentru mulți, prăjitura cu foi de napolitană și nucă este una dintre cele mai delicioase delicii din copilărie. Crema de caramel îmbogățită cu multe nuci prăjite, este perfect încapsulată între foile subțiri și crocante de napolitană, rezultând o combinație cu adevărat unică!

Aceste delicioase foi cu caramel și nucă, au ajuns în Transilvania și Banat în urmă cu aproximativ 150 de ani printr-o moștenire culinară de sorginte austro-ungară. Pe timpul bunicilor nostrum ele mai erau cunoscute și sub numele de „Foi de Karlsbad cu alune”. În Austria puteți găsi încă aceste foi de napolitane sub denumirea „Carlsbader Waffelblätter”. În trecut, ele erau numite „Foi Lica” (de napolitană), dar acum se știe că provin din Karlsbad, ceea ce corespunde orașului Karlovy Vary, o celebră stațiune balneară imperială din Cehia.

Prăjitură cu foi de napolitană și nucă

Rețeta pentru napolitanele cu cremă caramel în foi „Lica” este surprinzător de simplă, cu ingrediente accesibile precum unt, nuci, ouă, zahăr și foi de napolitană. Aceste foi pot fi găsite în aproape orice magazin alimentar. Așa cum se întâmplă adesea atunc când preparăm prăjituri cu nuci, acestea trebuie să fie rumenite pentru a-și dezvălui aromele profunde. Ulterior, le puteți toca în bucăți mai mari și elimina orice cojițe fine, trecându-le printr-o sită.

Caramelizați zahărul tos până când rezultă o culoare plăcută, iar după aceea puteți adăuga untul, ouăle bătute și, în cele din urmă, nucile și aroma de rom. Deși sarea poate părea un ingredient neobișnuit într-o prăjitură, vă asigur că este secretul pentru aroma irezistibilă a cremei de caramel. Gândiți-vă doar cât de delicios este caramelul sărat simplu. Însă această prăjitură duce crema de caramel la un alt nivel, prin adaosul de nuci crocante și un strop de sare care face diferența. Foile de napolitană sunt ușor de găsit în majoritatea magazinelor de cartier, de la diferite branduri. De obicei, într-un pachet veți regăsi 8 foi cu dimensiunile de 20×30 cm, din care vom folosi 4 foi pentru a crea 3 straturi de cremă, însă puteți dubla cantitățile dacă doriți să faceți o cantitate mai mare.

Mod de preparare

Pentru a prepara această prăjitură este nevoie de 300 g miez de nucă, 390 g zahăr (350 g caramelizat + 40 g în cremă), 250 g unt cu 82 la sută grăsime, 5 ouă, 30 ml rom (sau o sticluță de esență de rom), 1 linguriță de sare, 4 foi de napolitană de 20×30 cm.

Primul pas este să rumeniți miezul de nucă pentru câteva minute într-o tigaie sau la cuptor, amestecând pentru a evita arderea. Tăiați miezul de nucă în bucăți mai mari și cerneți-l pentru a elimina cojițele fine. Topiți 350 de grame de zahăr într-o cratiță cu fund gros, apoi adăugați untul. Bateți ouăle împreună cu restul de 40 grame de zahăr. Turnați ouăle bătute în cratiță peste amestecul de unt topit și zahăr caramelizat, amestecând continuu. Adăugați sarea și amestecați până ce crema se îngroașă. Adăugați nucile mărunțite și aroma de rom, apoi lăsați crema să se răcească puțin. Așezați un strat de cremă peste o foaie de napolitană, apoi acoperiți cu alta, repetând procesul până aveți 4 foi și 3 straturi de cremă. Lăsați prăjitura cu foi de napolitană și nucă la presat timp de 6-8 ore aplicând o greutate deasupra, apoi este recomandabil să stea la frigider pentru a se răci înainte de a o tăia în cuburi sau romburi pentru servit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`