Prima pagină » Culinar » Prăjitură cu cremă de lămâie. Rețetă delicioasă și ușor de făcut

Prăjitură cu cremă de lămâie. Rețetă delicioasă și ușor de făcut

19 iun. 2024, 15:12,
BZI.ro, în Culinar

Deserturile sunt un necesar în meniul oricărei gospodine, iar prăjiturile clasice vor câștiga întotdeauna papilele gustative ale oricui. Prăjitura cu cremă de lămâie este un deliciu culinar, clasic și ușor de preparat.

Cum se prepară, ușor, prăjitura cu cremă de lămâie

În primul rând, trebuie să stabilim ingrediente de care aveți nevoie pentru gătit. În ceea ce privește blatul, avem nevoie de: 6 ouă, un praf de sare, 6 lg zahăr, 6 lg faină albă, 3 lg ulei, 1 lg apă rece, 1 plic zahăr vanilat.

Pentru cremă, avem nevoie de: 500 ml lapte, 5 lg zahar, 50 g amidon, zeamă de la o lămâie (sau după gust), 150 g unt, 2-3 lg nuca de cocos.

Din aceste cantități vor rezulta 20 de porții, iar timpul de preparare va fi de 120 de minute.

Prepararea cremei e simplă. Într-o oală cu fundul dublu se pune amidonul și zahărul. Acestea două se amestecă, în timp ce turnăm ușor și laptele. Trebuie să avem grijă să nu facă cocoloașe.

Se pune oala la fiert, la foc mic, amestecând continuu, pentru a rezulta o textură de budincă.

Se ia apoi de pe foc, se lasă la răcit, iar după ce se răcește, se adaugă untul, obținând o cremă fină. La final se adaugă zeama de lămâie.

Pentru servire, se pune primul blat, se unge cu cremă, iar deasupra punem și al doilea blat, peste care punem restul de cremă. Se poate presăra la final nucă de cocos.

Blat clasic sau din foi, după gustul fiecăruia

În ceea ce privește blatul clasic, se separă ouăle prima dată. Albușurile se mixează cu un praf de sare, după care se adaugă treptat zahărul, inclusiv zahărul vanilat. După ce amestecul s-a omogenizat, se adaugă puțină apă rece și se mai mixează puțin.

Gălbenușurile se mixează cu uleiul și apoi se toarnă peste spumă. Se amestecă totul cu mișcări ușoare, după care se adaugă, în două reprize, făina cernută. Aceasta din urmă se incorporează cu mișcări se jos în sus pentru o omogenizare mai bună.

Apoi se pregătește o tavă peste care punem foaia de copt, tavă în care vom turna compoziția. Cuptorul trebuie preîncălzit, iar apoi se lasă blatul la făcut pentru aproximativ 30 de minute, la 180 de grade. Înainte să scoateți blatul, faceți testul cu scobitoarea.

Se scoate din cuptor, se lasă la răcit, iar apoi se taie în două pe orizontală.

Dacă optați pentru un blat din foi, prima dată trebuie să bateți ouăle cu zahărul, praful de sare și zahărul vanilat. Adăugăm laptele pe care îl omogenizăm bine cu un tel. La această compoziție se adaugă uleiul, amoniacul  și oțetul (două lingurițe de fiecare). La final se încorporează făina, rezultând un aluat potrivit de tare.

Aluatul îl împărțim în șase părți egale și întindem foi subțiri. Le așezăm pe dosul tăvii, tapetată înainte cu făină sau hârtie de copt.

Ținem la cuptorul preîncălzit aproximativ câte 13-15 minute fiecare foaie, la 180 de grade. Trebuie să urmărim să fie ușor rumenite. Apoi le scoatem și lăsăm la răcit.

Crema preparată deja se pune între foi, peste care punem o tavă cu greutate și lăsăm tava în frigider, peste noapte. De asemenea, puteți pentru aceste blaturi să folosiți și alte creme, atâta timp cât este preparată bine, rezultatul este la fel de delicios.

Indiferent pentru ce tip de blat optați, prăjitura cu cremă de lămâie este o rețetă clasică, gustoasă și ușor de făcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
29 iunie 2024
29 iunie 2024