Ingrediente:
Pentru blat:
70 gr faina
150 g zahar pudra
6 oua
6 linguri vin rosu
5 linguri cacao
1 praf de copt
Pentru crema:
2 linguri faina
6 galbenusuri
1 lingurita esenta de rom
1 plic zahar vanilat
300 ml lapte
200 gr zahar praf
250 gr unt
Pentru bezea:
300 gr zahar praf
6 albusuri
Pentru sirop:
50 ml apa sau vin rosu
50 gr zahar
1 lingura esenta de rom
Pentru decor:
cacao sau ciocolata rasa
Mod de preparare:
Blat:
Separi ouale. Intr-un castron bati spuma cu zaharul galbenusurile. Adaugi vinul si mai bati usor. In alt castron amesteci faina cu cacaua si cu praful de copt. Bati albusurile spuma tare. Incorporezi apoi albusurile in amestecul de galbenusuri, apoi adaugi amestecul de faina si omogenizezi usor cu o lingura. Torni compozitia intr-o tava (30cmx25cm) tapetata cu hartie cerata si dai tava in cuptorul preincalzit. Lasi la cuptor pana cand blatul trece testul scobitorii, dupa care scoti tava, o lasi la racit putin, si apoi il rastorni pe un gratar. Lasi bine la racit.
Crema:
Amesteci galbenusurile, esenta, faina, laptele, zaharul vanilat, jumatate din cantitatea de zahar si le pui intr-o craticioara pe foc, unde le lasi pana cand incep sa se ingroase si obtii o budinca. Apoi lasi la racit crema.
Intre timp bati spuma untul cu restul de zahar pana cand devine spuma. Dupa ce amestecul de galbenusuri s-a racit, incepi sa adaugi la unt putin cate putin cu o lingura, amestecand bine dupa fiecare lingura de galbenusuri adaugata.
Bezea:
Bati bine albusurile spuma si apoi adaugi treptat zaharul pana cand obtii o spuma tare, ferma si sticloasa.
Sirop:
Amesteci toate ingredientele pana cand se topeste zaharul.
La final, pentru asamblare, insiropezi blatul cu sirop, intinzi crema peste blat, apoi cu grija intinzi si bezeaua. Pui deasupra cacaua sau ciocolata rasa si dai prajitura la rece minim 2 ore.