Prima pagină » Local » Praful saharian ajunge în Iași! Cât de tare va fi afectată populația

Praful saharian ajunge în Iași! Cât de tare va fi afectată populația

24 mai 2022, 02:07, 3 ,
Andreea Andrei în Local

S-a anunțat prezența unui nou val de praf saharian la Iași. De data aceasta orașul celor șapte coline nu va fi foarte afectat, dar cu toate acestea este bine să fim precauți, avertizează Silviu Gurlui

Un nou val de praf saharian ajunge iarăși la Iași, dar de această dată nordul țării nu va fi cel mai afectat. Profesorul Silviu Gurlui explică parcursul acestui fenomen și perioada în care vor fi afectate județe de pe teritoriul României. Anual sunt astfel de fenomene, iar populația pare că s-a obișnuit cu asta.

Praful saharian ajunge iarăși la Iași

Doctorii avertizează că acest praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur. Expunerea la acesta este nocivă pentru sănătate.

“Vom avea praf Saharian în țară, începând de pe data de 24 și până spre sfârșitul lunii, cu maxim în ziua de 27. Va fi mai intens în jumătatea de sud a țării, cu deosebire spre Oltenia și Dobrogea. Iașul va avea mai puțin”, declară Silviu Gurlui, specialist în mediu și conferențiar universitar la Facultatea de Fizică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Multe persoane neglijează fenomenul de poluare constituit de aceste valuri de praf saharian, însă nu este de neglijat efectul asupra sănătății pe care îl poate avea. Praful provenit din norul saharian își poate schimba proprietățile fizico-chimice și poate produce diferite infecții precum ciuperci, bacterii provenite din resturi biologice, microfibre sau praf radioactiv.

Un fenomen care devine o normalitate în Romania

Valurile de praf saharian devin o normalitate, deoarece începând cu anul 2020 se tot repetă acest fenomen.

Cu toate că la prima vedere ar părea un simplu deranj al posesorilor de autovehicule, acest praf este foarte periculos pentru sănătate, în special pentru persoanele ce au afecțiuni pulmonare precum astmul.

Ultimul val de praf saharian care a afectat Iașul a fost în luna martie 2022, când peste tot orașul s-a așezat un strat fin și subțire de praf cărămiziu.

Până la momentul actual nu s-au sesizat cazuri de îmbolnăvire care să fie legate de acest fenomen, dar cu toate acestea populația trebuie să aibă în vedere câteva măsuri de protecție precum spălarea mâinilor, a fructelor, legumelor, curățarea și dezinfectarea periodică a hainelor și a încălțămintei, purtarea unei măști de protecție.

“Acest praf călătoreşte în aer şi în funcţie de ce găseşte, agață alte particule, alţi compuşi, alte gaze, potenţial şi poluanţi. Ne aşteptăm, conform prognozelor, să se redepuna la sol. Praful e nociv pentru că poate antrena, aşa cum am menţionat, în funcţie de condiţiile meteorologice (vânt, temperatura, umiditate) şi alţi aerosoli, inclusiv viruşi. Trebuie să fim mai atenţi, să purtăm măşti şi ne îngrijim hainele”, menţionează Silviu Gurlui, specialist în mediu și conferențiar universitar la Facultatea de Fizică, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Un nou val de praf saharian ajunge iarăși în Iași, dar de această dată, conform prognozelor, nu va avea un impact puternic asupra orașului. Cu toate acestea este indicat să fie luate în considerare măsurile de protecție a sănătății.

Comentarii
  • Iar si-a pus poza…….pune-ti ba o basca ca e praf…..

  • Iar si-a pus poza……baa..e praf zacharian, pune-ti o palarie….

  • Praful belgian

    Domnuu europarlamentar, da’ prafu’ asta nu se poate lasa si in sus ? Numa’ in jos, pe vegetatia deja vrednicita ? Adicatelea direct peste luciul de apa unde traiesc pestii (stim, stim, ati descoperit-o si pe asta) !
    Insa aia cu praful saharian care aduce virusii e cea mai tare ! E demna de un sat din coasta Bacaului unde, deh, praful saharian ca praful saharian, da’ prostia e asa de mare ca nici presedinte de cejeu nu poti ajunge, cu tot cu ea.
    Ia ziceti, nici un bang sonic meteoric la orizont ? O Fata Morgana, ceva ? Doar praf saharian si pulberea prostiei „savantului”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025