Fermierul Mihai Țibucanu vrea să renunțe la orice afacere care are legătură cu România. Creditorii vor să-i vândă ferma de porci din comuna Coarnele Caprei. Are de plătit aproape 100.000 de euro unui afacerist iranian, care produce anual peste 300 de milioane de euro. Lichidatorul judiciar va stabili data licitației. „Chiar m-am rugat să vândă ferma. E treaba lor să recupereze. Nu mă mai interesează nimic. După 12 ani de muncă s-a ales praful. A fost o perioadă de doi ani când vindeam în pierdere. Așa a fost nu numai la noi, ci și în Germania”, a precizat fermierul
Fermierul ieșean Mihai Țibucanu se află într-o situație complicată din punct de vedere financiar. Asta, după ce societatea Ferma Robert SRL, cu obiect de activitate „creșterea suinelor”, a intrat în reorganizare din cauza datoriilor acumulate către mai mulți parteneri de afaceri. La începutul acestei săptămâni, lichidatorul judiciar a convocat o nouă Adunare a Creditorilor, ocazie cu care s-au luat o serie de hotărâri privind valorificarea bunurilor societății. Pentru că și în trecut s-a încercat valorificarea bunurilor, dar fără succes, s-a decis ca ferma din comuna Coarnele Caprei să fie scoasă la vânzare împreună cu toate utilajele și echipamentele. Evaluatorii au stabilit că bunurile au valoare de piață de 599.730 de euro. Este vorba despre clădiri și construcții, adică ferma propriu-zisă, instalația de alimentare GPL, două rezervoare cu o capacitate a câte 3.000 de litri de gaz și un rezervor pentru fibră de sticlă. În perioada următoare vor fi organizate mai multe licitații.
Datorii la o firmă cu cifre spectaculoase
Situația actuală este cauzată și de faptul că Mihai Țibucanu nu a reușit să plătească 344.339 de lei către Agricover SA, parte a Agricover Holding SA. Compania este deținută de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani. Compania a dezvoltat afaceri în zona comerțului cu cereale, semințe, pesticide, procesarea cărnii de porc, distribuție de fructe-legume etc. În 2018, omul de afaceri român de origine iraniană a înregistrat o cifră de 1,6 miliarde lei, adică 380 de milioane de euro, profit de 13,3 milioane de lei, cu un număr de 857 de angajați. La masa credală s-au mai înscris Finanțele ieșene, cu suma de 455.997 lei, în timp ce Patria Bank SA are de recuperat un credit de peste 1 milion de lei.
Țibucanu: „Mă duc să lucrez în construcții”
Aflată în insolvență, firma lui Mihai Țibucanu a înregistrat o activitate foarte slabă, dacă ne raportăm la nivelul anului 2018, perioada în care sunt disponibile ultimele date financiare. Cifra de afaceri a fost de 384.483 de lei, pierderi de 1.308 lei, datorii de 5,2 milioane de lei, cu niciun angajat. Firma este pe pierderi începând cu anul 2016. În firmă mai apare ca asociat Dorela Țibucanu. Contactat telefonic, fermierul a precizat că nu vrea să mai audă de afaceri în România.
„Chiar m-am rugat să vândă ferma. E treaba lor să recupereze. Nu mă mai interesează nimic. După 12 ani de muncă s-a ales praful. A fost o perioadă de doi ani când vindeam în pierdere. Așa a fost nu numai la noi, ci și în Germania. Vreau să plec din țară, să lucrez în construcții. Altceva nu mă mai interesează”, a precizat Țibucanu.
Finanțele mai au de recuperat
De precizat că, în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, conform ultimelor date, la nivelul județului Iași, Fiscul a înregistrat încasări de aproape 5,4 miliarde lei, adică 1,1 miliarde euro, de la persoane fizice și juridice. La nivel de regiune, media de încasări lunară a fost de 1,3 miliarde lei. Față de anul 2018, diferențele nu sunt majore. În ceea ce privește sumele suplimentare identificate în urma inspecțiilor fiscale, la nivelul județului Iași, acestea ating pragul de 175.681.277 lei, adică 37,3 milioane de euro. În 2018, suma a fost mult mai mică, de aproape 110 milioane lei. Diferența este cauzată de restructurarea activității ANAF. În această perioadă, activitatea de inspecție fiscală a fost redusă.