Prima pagină » National » Poziționarea PSD împotriva proiectului pentru candidatura lui Iohannis a dus la o nemulțumire în rândul conducerii PNL
Poziționarea PSD împotriva proiectului pentru candidatura lui Iohannis a dus la o nemulțumire în rândul conducerii PNL

Poziționarea PSD împotriva proiectului pentru candidatura lui Iohannis a dus la o nemulțumire în rândul conducerii PNL

24 sept. 2024, 20:20,
Redacția BZI în National

O discuţie despre proiectul care să dea posibilitatea şefului statului să candideze ca independent pe liste de partid la alegerile parlamentare a avut loc în data de 3 aprilie între preşedinţii PNL şi PSD, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis, iar atunci, Marcel Ciolacu ar fi promis sprijin pentru demers, pentru ca ulterior să se răzgândească, au declarat surse liberale pentru Antena 3 CNN.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, ar fi fost sunat de Marcel Ciolacu, duminică, care i-a transmis că nu susține legea depusă de PNL în Parlament care l-ar fi ajutat pe Klaus Iohannis să candideze la Senat pe lista liberalilor. Președintele PSD i-ar fi spus partenerului de coaliție că nu e nevoie de o modificare de lege.

„A fost o presiune de la liderii PSD pe Ciolacu”, susțin surse liberale.

„Candidatura lui Iohannis este închisă”

PNL consideră acum că modificarea legii este imposibilă, iar „candidatura lui Iohannis este închisă”.

Liberalii ar fi vrut ca președintele Klaus Iohannis să fie candidat pentru Senat pentru că „are atâta experiență, poate fi valorificată într-o comisie de politică externă, de exemplu”. Varianta Iohannis-premier este exclusă de conducere PNL.

Poziționarea PSD împotriva proiectului pentru candidatura lui Iohannis a dus la o nemulțumire în rândul conducerii PNL, Ciucă amenințând că nu va mai participa la ședințele Coaliției „pe chestiuni politice”.

„Coaliție PSD-PNL nu cred că mai e posibilă după alegeri”, ar fi transmis Nicolae Ciucă, potrivit surselor citate.

„Negociem cu oamenii care au cuvânt”, spun surse liberale.

De altfel, Nicolae Ciucă ar fi atât de supărat pe Marcel Ciolacu încât ar fi spus că nu îl va mai suna și nici nu îi va mai răspunde la telefon.

Marți, Nicolae Ciucă a declarat că „e clar că nu există o susținere a demersurilor politice în interiorul coaliției. O înțelegere a existat pe acest demers cu Marcel Ciolacu”, referindu-se la legea pentru candidatura lui Klaus Iohannis.

„Nu văd cum putem realiza o coaliție cu PSD în aceste condiții”, a mai spus Ciucă atunci când a fost întrebat dacă vede posibilă o coaliție cu PSD după alegeri.

„Este discutabil”, a spus Ciucă atunci când a fost întrebat dacă mai are încredere în Ciolacu.

Reacția PSD: „Ciucă și PNL vor să dea foc țării”

PSD a reacționat la nemulțumirile exprimate de liberali.

„Domnul Ciucă și PNL vor să dea foc țării și s-o arunce în haosul instabilității doar pentru că PSD nu vrea să îi dea un loc de muncă lui Iohannis. Cum sună asta?!”, a transmis fostul președinte al Camerei Deputaților Alfred Simonis.

„Să rupi coaliția de guvernare pentru că PSD nu vrea să voteze o lege pentru un singur om este complet absurd. Dar asta demonstrează încă o dată care au fost de fapt prioritățile PNL și ale ostașului Ciucă dintotdeauna: scaunul lui Iohannis. Nu inundațiile, nu investițiile, nu nivelul de trai. Doar să îi meargă cartea de muncă lui Iohannis și după terminarea mandatului.

Domnul Ciucă vorbește de tot felul de înțelegeri imaginare. Domnule Ciucă, treziți-vă la realitate! Aici nu sunteți în filmele cu super-eroi închipuiți în care credeți dvs că jucați.

Singura înțelegere pe care PSD a avut-o cu PNL a fost legată de data alegerilor prezidențiale, care trebuia să fie în septembrie. Și pe care voi, PNL, ați votat-o la voi în partid. Și pe care ați încălcat-o imediat după ce v-am salvat la europarlamentare.

Dar reacția ostașului Ciucă nu mai surprinde pe nimeni. Și pe front, și când a primit de la Iohannis o misiune grea, face ce știe: se retrage în cazarmă!”, a scris Simonis.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024