Prima pagină » Sanatate » Poze – noduli la sân. Cât de periculoase sunt tumorile benigne și maligne?

Poze – noduli la sân. Cât de periculoase sunt tumorile benigne și maligne?

27 oct. 2022, 10:00,
în Sanatate

Tot mai multe femei privesc poze cu noduli la sân și observă o schimbare într-o zonă a pieptului care este foarte diferită de țesutul din jur. În 90% din cazuri, astfel de mase sunt benigne. Cu toate acestea, dacă sunt lăsate nediagnosticate și netratate pentru o perioadă lungă de timp, unele dintre ele pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră.

Există două tipuri de noduli la sân, dureroase și nedureroase. Masele mamare dureroase se caracterizează printr-o durere ascuțită sau apăsătoare. Majoritatea femeilor se plâng de disconfort la nivelul sânilor cu câteva zile înainte de menstruație. Un nodul nedureros în sân este o zonă modificată care nu se simte inconfortabil atunci când este apăsată. Este de obicei o mică îngroșare a țesutului, fiind mobilă sau imobilă. O masă nedureroasă poate fi cauzată de o disfuncție hormonală anterioară care a declanșat creșterea unei tumori. Al doilea motiv, nu mai puțin important, este ereditatea, care este cauza a peste 30% din tumorile benigne și maligne.

grafica femeie care se tine de san din cauza nodulilor

O masă nedureroasă poate fi cauzată de o disfuncție hormonală anterioară care a declanșat creșterea unei tumori

Poze – noduli la sân. Cum se manifestă o masă nedureroasă pe care ați detectat-o?

Așadar, simțiți o umflătură sub pielea sânului și vă întrebați imediat: „Ce ar putea fi, un chist, cancer sau altceva? Care ar putea fi cauza? La cine ar trebui să vă adresați, la un mamolog, la un ginecolog sau poate la un oncolog?

Bineînțeles, îți vin în minte tot felul de gânduri, ceea ce nu te face să te simți mai bine. Dar hai să ne calmăm și să începem prin a răspunde la întrebarea: „Cum anume o umflătură care nu te face să te simți inconfortabil, dar totuși te deranjează?”.

femeie care se tine de san din cauza nodulilor

Majoritatea fetelor și femeilor se plâng în mod regulat că îi dor sânii înainte de menstruație

Nodulii benigni sunt de fapt o bilă dură, mobilă, nedureroasă, cu margini palpabile. Este un fibroadenom format din țesut conjunctiv și epiteliu glandular al glandei. Formațiunea este elastică, are o formă rotunjită și margini clar delimitate. Cel mai probabil este vorba de un chist sau o tumoare plină de lichid.

Consistența rotunjită, elastică la nivelul areolei, însoțită de secreții de la nivelul mamelonului este unul dintre modurile de manifestare a unui papilom intraductal, atunci când acesta a ajuns la o dimensiune mare. Practic un nodul este o minge care se rostogolește în zona sânului la bărbați. În majoritatea cazurilor este vorba de ginecomastie care nu necesită tratament, dar vizita la medic este obligatorie.

Când trebuie să apelezi la un medic? Momentul în care patologia devine periculoasă

Majoritatea fetelor și femeilor se plâng în mod regulat că îi dor sânii înainte de menstruație. Acest lucru se datorează cel mai adesea unei schimbări de fond hormonal. Cu toate acestea, există semne care necesită asistență medicală imediată.

femeie care se tine de san din cauza nodulilor

Majoritatea femeilor se plâng de disconfort la nivelul sânilor cu câteva zile înainte de menstruație

Astfel, trebuie să mergi la un medic atunci când are loc prezența unei mase ferme și dense care aderă la piele. În cazul în care se manifestă sângele sau alte scurgeri în urma apăsării pe mamelon, apar gropițele, coșurile, pliurile și pielea de găină este indicat să mergeți la un medic.

Femeile observă o problemă atunci când analizează poze cu noduli la sân. Nodulii limfatici măriți și dureroși, precum durerea însoțită de roșeață și umflături este un motiv întemeiat de a programa o vizită la un medic. Dacă disconfortul persistă mai mult de 2-3 săptămâni,  acesta este, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Creșterea rapidă a tumorii este și mai alarmantă.

femeie care se tine de san din cauza nodulilor

Există două tipuri de noduli la sân, dureroase și nedureroase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`