Prima pagină » Sanatate » Poze cu pojar mic. În câte zile de la contaminare încep să apară primele semne?

Poze cu pojar mic. În câte zile de la contaminare încep să apară primele semne?

11 mai 2023, 13:00,
în Sanatate

Multe mămici când observă erupții cutanate pe corpul copilului său intră în panică și caută pe internet poze cu pojar mic. Pe vremuri, rujeola era o boală comună printre copiii de vârstă preșcolară și făcea parte integrantă din procesul de creștere. Astăzi, nu mai este cazul. Deși rujeola nu a fost complet eliminată ca boală a copilăriei, cele mai multe cazuri sunt întâlnite la copiii care au fost infectați în alte țări sau care s-au îmbolnăvit după ce au intrat în contact cu cei care au fost acolo.

Copiii și adulții pot contracta în continuare pojarul, dar astăzi există mult mai puține cazuri decât înainte. Înainte de introducerea vaccinării universale împotriva pojarului, epidemiile apăreau, de obicei, la sfârșitul iernii și primăvara. Agentul cauzal este virusul rujeolei, care se răspândește cu ușurință prin picături de aer atunci când o persoană infectată strănută sau tușește și cineva din apropiere inhalează aerul deja contaminat. Rujeola poate fi transmisă și prin contact direct cu fluidele din nasul sau gura unei persoane bolnave.

Poze cu pojar mic. Simptomele provocate de boală

După ce virusul rujeolei pătrunde în organism, durează 8-12 zile până la apariția primelor simptome (aceasta este durata perioadei de incubație). Copiii infectați sunt, de obicei, contagioși cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și până la 4 zile după apariția erupției cutanate.

Cel mai ușor de recunoscut simptom al rujeolei este o erupție cutanată extinsă cu pete roșii sau maronii, dar acesta nu este singurul semn. Înainte de apariția erupției cutanate, copiii cu pojar prezintă simptomele unei răceli comune: tuse, nas care curge, febră și inflamarea ochilor (conjunctivită).

Aceste semne de boală se accentuează, de obicei, în primele trei zile de la infectare. La unii copii, infecția provoacă pneumonie și, foarte rar, encefalită (inflamație a creierului).După ce un copil a fost bolnav timp de 2-3 zile, apare o erupție cutanată sub forma unor mici umflături care formează pete mari și solide de culoare roșie.

Cum se răspândește boala. Dezvoltarea acesteia pe zile

În prima zi, erupția apare în spatele urechilor, pe scalp, pe față și pe gât. În a doua zi, pe trunchi și pe partea superioară a brațelor. În a treia zi, pe picioare și pe partea inferioară a brațului, cu fața din ce în ce mai palidă. Începând cu a patra zi, erupția continuă să se estompeze în aceeași ordine în care a apărut, lăsând în urmă o descuamare și o întunecare a pielii (pigmentare).

Este nevoie de 5-8 zile înainte ca erupția să înceapă să dispară. Copiii foarte mici cu rujeolă pot dezvolta și alte simptome, inclusiv infecții ale urechii și diaree. Dacă copilul dumneavoastră prezintă simptome, contactați imediat medicul pediatru pentru un diagnostic precis. Asigurați-vă că nu intră în contact cu persoane care nu au fost vaccinate împotriva acestei boli.

Dacă copilul are febră și aceasta îl face să se simtă rău, administrați-i un antipiretic. Dați-i copilului o cantitate mare de lichide. Dacă medicul pediatru diagnostichează boala pojar, trebuie să informați imediat grădinița sau școala, astfel încât personalul să poată lua măsuri pentru a preveni răspândirea bolii la alți copii și adulți.

În cazurile ușoare, exact ca în poze cu pojar mic, rujeola poate fi tratată la domiciliu. Copilul bolnav trebuie ținut în liniște și nu trebuie expus la lumină puternică. În cazul conjunctivitei, lumina puternică provoacă dureri oculare severe. Sunt recomandate antihistaminicele. Se pun picături antiinflamatorii în ochi pentru a preveni complicațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`