Multe persoane încearcă să identifice dacă suferă de o luxație comparând propriul picior cu poze cu entorsă la gleznă. Articulația gleznei este o articulație mobilă între picior și partea inferioară a piciorului. Există trei grupuri de ligamente pe părțile laterale ale articulației gleznei care mențin articulația în poziție.
Aceste ligamente pot fi ușor deteriorate de sărituri nefericite, căderi accidentale și răsturnări de picior. Cea mai frecventă cauză a entorsei este reprezentată de micile rupturi ale fibrelor țesutului conjunctiv. De obicei, este afectat un grup de ligamente care se desfășoară de-a lungul suprafeței exterioare a articulației. Pacientul se plânge de durere și umflături în zona gleznei. Severitatea durerii provocate de entorsele gleznei este direct legată de gravitatea leziunii. Tehnicile adecvate de prim-ajutor pot ajuta la reducerea riscului de complicații după o accidentare. Tratamentul implică administrarea de analgezice și medicamente antiinflamatoare, imobilizarea articulației și limitarea temporară a exercițiilor fizice. De asemenea, se folosește fizioterapia pentru a accelera procesele de regenerare.
Poze cu entorsa la gleznă. Ce cauze provoacă dezvoltarea disconfortului?
Articulația gleznei este o structură complexă, care transferă sarcinile de susținere de la trunchi la picior. Ea este formată din trei oase, printre acestea se numără tibia, peroneul și astragalul. Datorită structurii sale, articulația este puțin sensibilă la procesele degenerative și distrofice, dar este vulnerabilă la mișcările non-fiziologice care suprasolicită aparatul ligamentar. Entorsele articulației gleznei apar mai des atunci când piciorul este întors spre interior, mai rar atunci când este întors spre exterior.
Principalele cauze ale entorsei. Printre acestea se numără aterizarea nefericită pe picioare la sărituri. Mersul pe jos sau alergarea pe o suprafață neuniformă, instabilă, alunecoasă poate provoca lezarea piciorului. De asemenea, printre cauzele care provoacă disconfortul se numără și un impact lateral la nivelul gleznei, presiune bruscă.
Entorsele ligamentelor gleznei se înregistrează adesea iarna, când oamenii își răsucesc accidental picioarele atunci când cad pe gheață sau când urcă și coboară treptele înghețate. Ligamentele tibiei sunt, de asemenea, lezate în timpul antrenamentelor sportive. Pentru femei, purtarea de pantofi cu tocuri înalte, instabile, prezintă un anumit risc.
Tipurile de tratament pentru a scăpa de durerea de la nivelul gleznei
Entorsa articulațiilor gleznei trebuie tratată în mod cuprinzător. Este foarte important modul de odihnă pentru articulația lezată. Acesta trebuie combinat cu administrarea de medicamente antiinflamatoare care ameliorează durerea și fizioterapie.
Tratamentul unei entorse ușoare se poate limita la aplicarea unui bandaj de fixare timp de 2-3 zile și la utilizarea unor remedii locale, precum geluri și unguente. Aceste produse ajută la ameliorarea durerii și a umflăturii, la combaterea inflamației și la accelerarea vindecării țesuturilor. Pacientul rămâne activ, dar mersul pe jos într-o entorsă de ligament de gradul I a gleznei trebuie făcut cu atenție, evitând mișcările bruște.
Rupturile parțiale și complete ale ligamentelor necesită imobilizarea articulației cu un bandaj sau o orteză timp de 2 până la 8 săptămâni. În cazul leziunilor ligamentare severe, membrul are dureri pentru o perioadă lungă de timp, astfel că medicii prescriu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Tratamentele de fizioterapie pot ajuta la repararea ligamentului lezat exact ca în poze cu entorsa la gleznă. O tehnică care utilizează impulsuri acustice de mare amplitudine și frecvență joasă. Kinesiotaping presupune aplicarea de benzi (benzi din bumbac și material plastic care restricționează mișcările nedorite ale articulației) la nivelul gleznei și în zona gleznei.