Prima pagină » Sanatate » Poze boala Lyme – tot ce trebuie să știi despre această infecție

Poze boala Lyme – tot ce trebuie să știi despre această infecție

12 iun. 2024, 15:46,
în Sanatate

Boala Lyme este o infecție bacteriană transmisă la oameni prin mușcătura unei căpușe infectate. Pentru a o descoperi din timp și trata, mai întâi trebuie recunoscută, găsindu-se multe poze cu simptomele ei în mediul online.

Care sunt simptomele bolii Lyme și cum poate fi recunoscută din poze

Omul poate fi infectat de această boală prin mușcătura unei căpușe purtătoare de bacteria Borrelia. În plus, pentru a se dezvolta boala, e necesar ca aceasta să stea atașată de corpul gazdei cel puțin 36 de ore.

Boala se manifestă, în general, în trei stadii. Primul semn de infecție este erupția cutanată, căreia i se pot alătura simptome asemănătoare cu cele ale gripei.

Primul stadiu este caracterizat de simptome precum: erupție cutanata, dureri de cap si gât înțepenit, frisoane si febra, oboseala, dureri musculare si dureri articulare, noduli limfatici umflați, durere de gat. Acestea pot apărea la câteva ore, zile sau chiar săptămâni de la momentul mușcăturii. În prima etapă este cel mai ușor de vindecat.

În al doilea stadiu, infecția începe să se răspândească în tot corpul. Întâlnim simptome precum: frisoane, febră, dureri de cap, oboseală, durere, slăbiciune sau amorțeală la nivelul brațelor, picioarelor,  modificarea vederii, probleme cardiace, cum ar fi palpitații, dureri în piept, pe corp poate apărea erupția cutanată, paralizie facială (paralizia lui Bell).

În a treia etapă, vindecarea este cea mai dificilă. În această etapă bacteriile sunt răspândite în tot corpul, pacienții dezvoltând artrită cronică sau simptome neurologice și cardiace. Simptomele pot include: artrita in apropierea punctului de infectie, dureri de cap severe sau migrene, vertij, ameteli, dureri migratoare care vin si pleaca in articulatii/tendoane, tulburari de somn, insomnia, tulburari ale ritmului cardiac.

Pentru diagnosticare este important să mergeți la un medic infecționist pentru a stabili un plan de intervenție în cazul unei suspciuni de infectare.

Tratamente și prevenții

Afecțiune are șanse mai mari de vindecare cu cât este descoperită mai devreme. Tratamentul diferă de la pacient la pacient, iar medicamentația presupune administrarea de antibiotic, în modul în care vă prescrie mediul specialist care are în vedere și stadiul bolii.

În cazul unui pacient ce a fost tratat de boala Lyme, dar încă are simptome, starea este denumită „sindromul post boală Lyme” sau „sindromul bolii Lyme post-tratament”.

Totuși, este foarte bine să luăm în considerare modalitățile de prevenție, mai ales acum în sezonul cald. Câteva măsuri de prevenție ar putea fi: purtarea pantalonilor lungi si a bluzelor cu maneca lungă atunci când suntem în natura, curățarea periodică a curții si aplicarea de pesticide împotriva căpușelor și utilizarea spray-urilor împotriva insectelor.

De asemenea, este foarte important de știut cum se îndepărtează în mod corect căpușele. În cazul în care intrați în contact cu o căpusă, pașii în a o îndepărta sunt: se folosește o pensetă fină sau un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor, se prinde căpușa de cap cu penseta sau cu dispozitivul respectiv cât mai aproape de piele, (nu doar corpul), se trage uşor în sus, fără să fie strânsă sau zdrobită în acest timp căpușa (este important să fie extrasă toată căpușa), se curăță locul mușcăturii cu un antiseptic sau cu săpun și cu apă.

Diagnosticul pentru infecție poate fi pus greu din prisma simptomelor asemănătoare cu a altor afecțiuni, dar apariția erupției cutanate, cum întâlnim  în poze cu boala Lyme, poate fi un indice mai sigur pentru a o descoperi.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`