Prima pagină » Economic Local » Poveștile refugiaților din Ucraina cazați la complexul Egros, din Iași. Le sunt recunoscători românilor pentru că i-au ajutat

Poveștile refugiaților din Ucraina cazați la complexul Egros, din Iași. Le sunt recunoscători românilor pentru că i-au ajutat

03 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Refugiați din Ucraina, cazați la complexul Egros, din Iași, povestesc cu lacrimi în ochi despre cât de greu le este din cauza războiului din țara natală. Sunt recunoscători poporului român pentru că i-a ajutat și, dacă cei mai mulți tranzitează orașul, alții vor să rămână în țară

Sute de refugiați din Ucraina s-au cazat la complexul Egros din Iași. Începând de sâmbătă, 26 februarie 2022, aceștia au tranzitat Iașul și s-au cazat în locul improvizat, unde au saltele, pături și mâncare. Familii cu copii, persoane în vârstă sau mame singure au ajuns la complexul din Iași. Marți seară au venit în număr mare, fiind vorba despre 186 de persoane. Una dintre aceste persoane este Marina, care a ajuns în Iași la ora 2:00 dimineața.

”Numele meu este Marina, am 57 de ani și vin din Odesa. Sunt foarte recunoscătoare poporului român. Ne-au luat de la Vamă, preoții ne-au consolat și ne-au ajutat să ajungem unde sunt centrele pentru refugiați. Fiecare dintre noi mergem într-o direcție, nu rămânem aici. Ceea ce m-a impresionat foarte mult este faptul că m-au ajutat foarte mult cei de la un centru în care se putea lua masa. Erau somnoroși, dar s-au trezit imediat să ne dea de mâncare. Sunt foarte recunoscătoare pentru tot ceea ce ne-a oferit poporul român. Mama mea este în alt oraș. Ea e din Ismail, eu, din Odesa. A rămas spitalizată acolo și mai am foarte multe rude care au rămas acolo și cu care nu am putut lua legătura”, spune Marina, refugiat din Ucraina.

Refugiații din Ucraina cazați la complexul Egros le mulțumesc românilor

Femeia le mulțumește cu lacrimi în ochi românilor care au ajutat-o și spune că vrea să rămână în Constanța, împreună cu fiica ei, care a ajuns în țară de două zile. Mai mult, ea vrea să își caute un loc de muncă.

”Fata mea a venit cu două zile înaintea mea și a închiriat un apartament în Constanța. Prețurile la chirie sunt destul de mari, dar intenționăm să căutăm o chirie acceptabilă, ca să stăm mai mult timp, să ne căutăm un serviciu temporar, ca să stăm o perioadă aici. Mă închin în fața oamenilor din România, sunt foarte recunoscătoare și vreau să transmit o situație reală care se întâmplă în Odesa. Acolo au rămas toți copiii de la un centru de plasament. Îngrijitorii au plecat panicați, îngrijorați. Mă doare inima și sunt cu gândul la acei copii nesupravegheați. În același timp, sunt recunoscătoare profund oamenilor din România. Am lăsat în urmă foarte mulți oameni dragi, pe care îi iubesc. Mă adresez tuturor ucrainenilor cu rugămintea să aibă grijă de ei și să plece din țară cât mai repede, dacă au posibilitatea. Copiii sunt speriați, rămân tremurând acolo, le este frică la orice zgomot. Încerc să rezist și asta îi sfătuiesc pe cei care sunt în Ucraina: să fie puternici, să reziste”, mai spune Marina, refugiat din Ucraina.

Războiul a fost ilustrat pe un zid din Iași, unde personaj principal a fost Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Familiile de refugiați sunt în tranzit prin Iași

Tot la complexul Egros, din Iași, a ajuns și o ucraineană împreună cu familia, respectiv cu soțul și cei doi copii, dar și doi câini, animalele de companie. Au lăsat în urmă o mică afacere de familie, rude, prieteni. Femeia vrea să plece în altă țară, unde să se stabilească provizoriu. Spune că toți au fost afectați de războiul din Ucraina.

”Stăm aici o perioadă. Acum aștept aici și ne gândim unde să plecăm mai departe. Sunt 7 zile în care noi nu am dormit cum trebuie. Copiii au o stare foarte proastă, e o catastrofă. Este inacceptabil pentru noi! Copiii noștri au o frică pe care o gestionăm cu greu. Este un genocid. Trecem prin niște stări inexplicabile. Ne este foarte greu. Avem un popor foarte dârz și dăm dovadă de patriotism. Suntem foarte mândri de cum luptă băieții noștri, cum rezistă”, spune femeia din Ucraina.

Persoanele care fug de războiul din Ucraina și vin la Iași au la dispoziție prima aplicație pentru ajutorarea refugiaților. Refugiații din Ucraina pot fi cazați în continuare în Egros, din Iași, după cum susțin reprezentanții complexului comercial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *