Prima pagină » Eveniment-Social » Poveștile neștiute ale Iașului: „Fiecare clădire are ceva de spus și ascunde istorii de viață incitante!”

Poveștile neștiute ale Iașului: „Fiecare clădire are ceva de spus și ascunde istorii de viață incitante!”

12 mart. 2022, 07:10,
Maria Moldovanu în Eveniment-Social

Irina Tacu este o persoană ambițioasă care organizează tururi ghidate prin orașul natal pentru a le oferi oamenilor un răgaz de a privi în jur. Iașul este un oraș bogat cultural, atractiv și foarte actual. Locul în care poveștile de dragoste ale marilor clasici reprezintă un bun prilej de a învăța ceva. Poveștile neștiute ale metropolei cuceresc pe oricine cu simplitatea și frumusețea lor.

Iașul este un oraș boem, cu un trecut glorios, plin de mister și locuri încă nedescoperite. Istoria acestei metropole ne învață să nu subestimăm moștenirea culturală lăsată de către predecesori și să o apreciem la justa sa valoare. Irina Tacu este persoana care a reușit să transforme o pasiune pentru tot ce înseamnă arhitectură și personalități românești,  într-o meserie pe care o practică cu drag și cu dedicare.

Tururile ghidate din Iași organizate de către aceasta sunt aidoma razelor de soare la început de primăvară, așteptate și dorite de toată lumea.

cladirile gemene din partea de sud a parcului Copou

În partea de sud a Parcului Copou, a existat Aleea Principesei Maria, astăzi intitulată Aleea Copou, care a fost distrusă în urma bombardamentelor din 1944

Poveștile neștiute ale Iașului: „Actual, bogat, atractiv!”

Irina Tacu la Cimitirul Eternitatea

Fiecare plimbare pe ca o face tânăra femeie are un concept aparte, care se încheagă armonios între ele

Irina Tacu s-a născut la Iași și tot aici și-a petrecut toate etapele vieții până în prezent. La momentul actual își împarte viața pe segmente, și tot ceea ce face, o face trup și suflet. Pe lângă meseria de părinte, aceasta mai are și propriul său birou de traduceri în Iași, studiază managementul turistic și hotelier și în timpul liber și organizează tururi ghidate prin oraș. Irina spune că face totul cu pasiune, iar când pasiunile se combină cu munca de zi cu zi, este o adevărată plăcere.

Ideea de a organiza tururi ghidate prin Iași i-a venit atunci când s-a apucat de cursurile de ghizi, și a înțeles că e ceva ce i s-ar potrivi mănușă.

„Am urmat acum câțiva ani un curs de ghizi de turism și mi-am dat seama că mi se potrivește, astfel că după finalizarea cursului am început sa organizez tururi ghidate gratuite în Iași, în dorința de a-mi exersa abilitățile și în același timp de a oferi ieșenilor ocazia de a-și redescoperi propriul oraș. Sunt legată sufletește de oraș, având in vedere ca aici m-am născut, aici am studiat, aici  lucrez  și aici am ales să îmi trăiesc viața. De-a lungul timpului, citind și informându-mă i-am descoperit istoria fascinantă, am descoperit că e un oraș extrem de bogat, de atractiv, dar și extrem de actual. Am încercat să îmbin pasiunea față de istoria Iașiului cu plăcerea pe care o am de a împărtăși informații, de a spune povești, de a interacționa cu oameni noi. Iar turiștii mei sunt de fiecare data persoane de la care am ce învăța”, declară Irina tacu.

Teiul lui Eminescu

Teiul lui Eminescu  este un simbol al orașuli Iași, o amintire vie a vremurilor de odinioară

Marile iubiri ale clasicilor români trăite pe străzile din Copou

Irina Tacu si un grup de turisti la Cimitirul Eternitatea

Cimitirul Eternitatea este unul dintre cele mai vizitate locuri de către ieșeni

Fiecare plimbare pe careo face tânăra femeie cu oamenii care vin să se delecteze din poveștile sale, are un concept aparte, și toate se încheagă armonios între ele. În fiecare an, în luna februarie, aceasta organizează turul marilor iubiri, unde sunt expuse publicului poveștile de dragoste ale marilor noștri clasici, sub un altfel de unghi, dintr-o altă perspectivă.

„Am gândit tururi cu tematici diferite, în care să descoperim povești sau zone mai puțin cunoscute ieșenilor. În fiecare lună februarie, de câțiva ani, organizez turul marilor iubiri, în care ne aducem aminte de poveștile de dragoste trăite pe ulițele Iașului, ne amintim de Mihai Eminescu și Veronica Micle, de Alecsandri si Elena Negri, Topîrceanu și Otilia Cazimir sau Ionel Teodoreanu și Lili Velisar Teodoreanu. Un alt tur care se bucură de interes este cel în Cimitirul Eternitatea, tur dedicat memoriei marilor personalități care au clădit în timp imaginea orașului, cu care astăzi noi ne mândrim, de la Mihail Kogălniceanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Mihai Codreanu până la Barbu Ștefănescu Delavrancea și mulți alții. Mai organizăm tururi dedicate uliței Golia, tururi pe Copou în care pătrundem pe ulițele care au fost de-a lungul timpului casă multor personalități, pe Lascăr Catargi, Zlataust, Gane, Pogor sau Vasile Alecsandri. Am scos ieșenii și pe biciclete într-un tur al caselor memoriale”, povestește aceasta.

Printre locurile preferate ale Irinei pe unde își duce turiștii este dealul Copoului.

„Îmi place foarte mult să-mi duc turiștii pe dealul Copoului, o zonă care a reușit să-și păstreze farmecul de odinioară, în care fiecare clădire are o poveste de spus, în care și-au dus traiul marele familii boierești, și care este preferată și astăzi ca loc de promenadă”, menționează Irina.

 Irina Tacu si un grup de turisti

Iașul este un oraș boem, cu un trecut glorios, plin de mister și locuri încă nedescoperite

„Turist în orașul meu”: Poveștile neștiute ale Iașului

Totul a plecat de la ideea unui proiect intitulat „Turist în orașul meu”. Scopul principal era acela de a oferi ieșenilor un motiv de a-și redescoperi orașul, și de a-l cunoaște mai bine.

„Vreau să-i opresc pe oameni pentru câteva ore din goana zilnică ca să aibă răgazul de a privi în jur. Pe parcurs am început să fiu ghid și celor din afara Iașului, propunându-mi de fiecare dată să le prezint un oraș în care își vor dori să revină sau îl vor recomanda și celor din jurul lor. Se pare că Iașul reușește să convingă de fiecare dată. De când am început, acum aproximativ 5 ani, am reușit să adun în jurul meu mulți ieșeni pasionați de istoria orașului care le este casă, persoane care îmi sunt alături la fiecare tur, la care bineînțeles că se adună trecătorii prin Iași, mulți dintre ei revenind, spre bucuria mea, în orașul care i-a cucerit. Vorba lui Adrian Păunescu: „Ceva inexplicabil e aici/ În pietre, chiar, e-un magnetism frenetic”, povestește Irina încântată.

În privirea femeii se poate citi pasiunea și străduința pentru ceea ce face, și se observă cu ochiul liber că depune dragoste în orice lucru și în fiecare cuvânt.Dacă ar fi să depanăm poveștile iubitului nostru oraș, ne-ar trebui zile, poate chiar luni, pentru că este un loc atât de încărcat cultural, istoric și arhitectural, încât se pot înșira cuvinte  pe nenumărate file albe doar din povestirile Irinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`