Poveștile nefardate ale pacienților care ajung în Unitatea de Primire Urgențe și care nu au nevoie neapărat de îngrijiri de specialitate. Cadrele medicale fac o muncă eroică și încearcă să soluționeze toate cazurile într-un timp record
În cursul zilei de 6 februarie 2023, în Unitatea de Primire Urgențe (UPU) Iași s-au înregistrat diferite cazuri ce au reprezentat urgențe minore, dar care au fost soluționate de medicii și asistentele de tură, în conformitate cu prevederile legale.
Ba mai mult, o pacientă în vârstă de 25 de ani a venit cu gânduri negative, crezând că va fi diagnosticată cu o boală incurabilă, după ce a citit explicația simptomelor pe internet. În ciuda așteptărilor, a plecat în culmea fericirii când a aflat că starea sa de rău este cauzată de o sarcină în 4 luni, încât nici nu mai știa cum să reacționeze.
„Mă simt foarte rău. Am stări de greață, de amețeli și parcă mă ia cu leșin. M-am speriat foarte tare, pentru că am citit ceva pe internet și totul mă ducea spre cancer și am ales să vin aici. Nici nu îmi imaginam că o să îmi dați o veste atât de mare. Nu bănuiam absolut nimic”, spune tânăra care va deveni curând mamă.
Poveștile nefardate ale pacienților care ajung în UPU Iași
Luni (n.r. – 6 februarie 2023) au ajuns în UPU Iași niște persoane care reprezentau o urgență minoră și nu ar fi trebuit să se adreseze unui astfel de serviciu. Chiar dacă unii pacienți pot apela și la medicii de familie, aceștia preferă să ajungă pe mâinile specialiștilor din urgențe.
„Conform Legii 95, în UPU vin, de la înființare, și urgențe majore, și minore și se aplica protocolul național de triaj cu coduri de culoare – roșu, galben, verde, albastru, alb. Dacă sunt locuri libere și medici care pot evalua cazul, pot fi preluați mai mulți pacienți într-un timp mai scurt.
Pentru că medicina de urgență este o specialitate complexă, în evaluare și tratament e nevoie, în aproximativ 80 la sută dintre cazuri, de analize de laborator, radiografii, ecografii, consulturi de specialitate. Le facem în funcție de caz și decidem tot ce e mai bine pentru pacienți”, declară prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD, Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.
În urmă cu aproximativ 3 săptămâni, în zona verde a spitalului a ajuns o persoană de sex masculin, care a căzut și s-ar fi lovit la o mână. Atunci s-a prezentat la UPU și i s-au făcut investigațiile necesare, negăsindu-i-se nicio fractură. Pacientul a revenit din cauza faptului că a sesizat că i s-a înroșit zona cotului, neacuzând nicio durere.
„Am ajuns în UPU acum 2 sau 3 săptămâni, pentru că am căzut în mâini și m-am lovit. Am venit repede aici și mi s-a spus că nu am nicio fractură. Am aplicat, câteva zile, un unguent și mi-a trecut. De aseară, mi s-a înroșit zona cotului și m-am speriat. Am revenit să mă consulte, chiar dacă n-am simțit încă nicio durere”, povestește pacientul.
Mai mult decât atât, cadrele medicale de la UPU s-au confruntat și cu pacienți care au avut tentative de suicid. Aceștia au avut nevoie de îngrijiri medicale specializate și de o monitorizare constantă.
„Pe lângă cazurile zilnice, în ultima vreme au ajuns la noi și pacienți care au avut tentative de suicid. Acele persoane au avut nevoie de îngrijiri de specialitate, dar și de observație. În general prezintă răni deschise sau administrează foarte multe medicamente”, declară un cadru medical din UPU Iași.
Cu ce probleme s-au confruntat ieșenii în ultima perioadă
Mai multe persoane vârstnice ajung să-și petreacă timpul în spital, deoarece sunt mai predispuse la diferite accidente, precum căzături sau alunecări. În general, aceștia ajung în UPU Iași cu fracturi de bazin, mâini sau picioare.
„De obicei ajung, în Unitatea de Primire Urgențe, multe persoane vârstnice. Astfel de pacienți sunt mai predispuși la accidente, precum căzături sau alunecări, și sunt diagnosticați cu fracturi de bazin sau membre”, adaugă un alt cadru medical.
În ultima vreme, printre poveștile nefardate ale pacienților se numără și oamenii fără adăpost. De cele mai multe ori, aceștia ajung în stare gravă la spital, deoarece sunt victimele persoanelor agresive sau sunt găsiți în stare de hipotermie din cauza frigului.
„Eu sunt pe străzi de câțiva ani buni și n-am unde să mă duc. În anii trecuți mai găseam câte un loc în care nu bătea vântul și nici nu ningea, dar acum n-am mai reușit să ajung. Am rămas pe drumuri și am dormit pe marginea șanțurilor, iar nopțile geroase și-au spus cuvântul. Noroc că m-au găsit niște oameni cu suflet mare și nu m-au lăsat să mor”, mărturisește, cu ochii plini de lacrimi, Doina S.