Peste o sută de părinți ieșeni își vor vaccina fetițele antiHPV. Un număr extrem de mic comparativ cu populația Iașului. Mai mult decât atât, medicii de familie povestesc situațiile uluitoare cu care se confruntă în încercarea de a le explica părinților beneficiile.
A trecut deja o lună de la demararea campaniei de vaccinare antiHPV inclusă în Programul Național de Vaccinare. Vaccinarea se realizează la solicitarea părinților care au formulat o cerere la medicul de familie, pentru perioada 2017-2018. Vaccinarea este disponibilă numai pentru fetele din grupa de vărstă 11-14 ani, părinții urmând să decidă individual când anume în acest interval se va face vaccinarea.
„În urma acestor solicitări, Direcția de Sănătate Publică Iași a primit 303 doze de vaccin, care au fost distribuite la cabinetele medicilor de familie, urmând să fie vaccinate 120 de fete incluse în acest program. Fetele cu vârste sub 14 ani vor urma o schemă de vaccinare cu două doze și cele cu vârsta peste 15 ani vor urma o schemă de vaccinare cu trei doze. În această perioadă se fac solicitările pentru anul 2019”, a specificat dr. Liviu Stafie – Director Executiv DSP Iași.
Adevărul cu care se confruntă medicii
Deși Ministerul Sănătății oferă posibilitatea vaccinării gratuite, nu mulți părinți au auzit măcar de efectele benefice și de importanța vaccinului antiHPV. Medicii susțin că reticența adulților față de vaccinare a luat amploare în ultimii ani și asta din cauza unor campanii anti-vaccin inițiate pe site-urile de socializare. Medicul de familie din comuna Ciurea povestește situațiile alarmante cu care se confruntă.
„Noi nu avem decât o solicitare pentru efectuarea vaccinului antiHPV. E singura făcută în ultimii ani. Părinții trebuie să solicite efectuarea acestui vaccin, dar de multe ori ne luptăm cu morile de vânt. Din lipsa educației, mulți dintre ei refuză din start orice discuție legată de vaccinare. Aceștia nu înțeleg beneficiile vaccinării la timp. Mai mult decât atât, aici, în zona Ciurea, foarte multe fete rămân însărcinate la o vârstă fragedă. În mod normal, vaccinul antiHPV se face înainte de începerea vieții sexuale. Multe dintre ele au deja copii”, spune dr. Maria Ioniță, medic de familie din comuna Ciurea.
„Avem doar date generale”
Pacienții de etnie romă din comuna Ciurea respectă tradițiile specifice, așa că fetele se mărită în jurul vârstei de 11 ani. Lupta medicului de familie în a explica părinților importanța vaccinării antiHPV înainte de a-și începe viața sexuală este în zadar. Mai mult decât atât, medicul de familie al comunei susține că Ministerul Sănătății nu a oferit foarte multe informații despre administrarea acestui tip de vaccin, iar lipsa promovării beneficiilor lui ține pacienții departe.
„În ceea ce privește administrarea vaccinului antiHPV, noi, ca medici de familie, avem doar detalii generale. Nu știm cum să administrăm, nu am fost informați foarte bine. Am citit doar date generale, care nu ne ajută prea mult. Cred că acest tip de vaccin este prea puțin promovat pentru a avea pretenția ca părinții să cunoască beneficiile”, adaugă dr. Maria Ioniță.
Solicitați informații medicilor de familie!
Ministerul Sănătății a încheiat un Acord cu furnizorul vaccinurilor antiHPV pentru o perioadă de patru ani. În acest timp pot fi achiziționate până la un număr de 2.100.000 doze pentru extinderea campaniei. Ministerul Sănătății sugerează părinților să solicite informații suplimentare medicilor de familie. Totodată, medicii de familie au responsabilitatea de a informa transparent și corect părinții cu privire la vaccinarea antiHPV. Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide. Totodată este un tip de cancer care poate fi prevenit prin vaccinare și screening.