Prima pagină » Eveniment-Social » Povești Balcanico-Fantastice de Radu-Mihai Tănasă la Galeria Octav Băncilă Iași, a U.A.P.R. Filiala Iași.
Povești Balcanico-Fantastice de Radu-Mihai Tănasă la Galeria Octav Băncilă Iași, a U.A.P.R. Filiala Iași.

Povești Balcanico-Fantastice de Radu-Mihai Tănasă la Galeria Octav Băncilă Iași, a U.A.P.R. Filiala Iași.

08 aug. 2024, 12:30,
în Eveniment-Social

„Povești Balcanico-Fantastice” sau file dintr-o cercetare a artistului Radu-Mihai Tănasă, ce vor putea fi răsfoite începând cu 15 august la ora 19:00, pe Str. Lăpușneanu nr. 7-9, Iași, în prezența artistului. Expoziția va include o serie de lucrări interdisciplinare ce explorează identitatea și tradițiile balcanice prin video, performance, desen și muzică.

Expoziția include, de asemenea, o serie de picturi ce abordează conceptul de masculinitate și diferențele socio-culturale dintre Europa de Vest și cea de Est. Seria de picturi „Male Nude” și jurnalul vizual apocrif în varianta de carte de artist povestesc despre o creatură himerică, reflectând tranzițiile culturale și șocurile trăite de artist. Aceste picturi sunt realizate pe carton reciclat din pachete primite din țara natală, iar cartea a început ca un jurnal personal pentru a ajuta artistul să facă față tranziției dintre culturi.

„ Radu-Mihai Tănasă creează Povești Balcanico-Fantastice dar nu numai print text și imagine, ci și printr-o incursiune în identitatea și tradiția balcanică, văzută printr-un filtru critic, cu o metodologie interdisciplinară bazată pe video, performance, desen și muzică. El a povestit despre fantasticul balcanic și disforia culturală resimțită peste hotare prin instalații media imersive ce funcționează ca portaluri către lumi alternative. În aceste fragmente, atât vizitatorii cât și artiștii sunt invitați să-și imagineze o lume dincolo de limitările trasate prejudecățile culturale identitare și să-și exploreze propria variantă. Artiștii colaboratori vor putea fi urmăriți printr-un proiect satelit, Cutural Dysphoria, o sesiune de screening video care completează poveștile balcanice cu experiențe diverse. Printre artiști se numără: Blxsh (Khan), Ana-Maria Cojocaru, Ibrahim Kurt, Maria Mălcică, Ioana Mihai, Mircea Mondreanu, Ana, Nedeljkovic & Nikola Majdak Jr. și Mihai Aureliu Savin.” menționează Cristiana Ursache, curatoarea expoziției.

În cadrul expoziției, va avea loc o sesiune de screening internațional cu o serie de artiști colaboratori, intitulat „Cultural Dysphoria”. Aceștia vor împărtăși experiențe diverse legate de disforia culturală și identitatea balcanică, punctul comun cu artistul principal, Radu-Mihai Tănasă. Printre artiștii invitați se numără: Blxsh (Khan), Ana-Maria Cojocaru, Ibrahim Kurt, Maria Mălcică, Ioana Mihai, Mircea Mondreanu, Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak Jr. și Mihai Aureliu Savin.

Prin această expoziție, Radu-Mihai Tănasă creează o lume alternativă, unde identitatea și tradițiile se întâlnesc pe o axă temporală a unui jurnal, dezvăluind complexitatea expresiei de gen în Balcani într-o variantă aproape intimă. Expoziția este curatoriată de Cristiana Ursache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *