Sub genericul “Spune-mi CUM!” cu Antonia Fudulu, tânăra prezentatoare si realizatoare de emisiuni, de formatie psiholog, a strâns povesti de viață ale oamenilor obișnuiti, care au trecut prin întâmplări dramatice cu mentalitate de învingător și au reușit să depășească situațiile critice.
Aceeași poveste, la ușa noastră
Hussein, invitatul ei la talk-show-ul “Spune-mi CUM!”, este un sirian care a pierdut tot ce avea și a pornit de la zero în România.
“L-am cunoscut pe Hussein in urma cu doar cateva luni. Am vrut să arăt celor care mă urmăresc ce simt, cum actioneaza, cum isi gestionează frica și emotiile oamenii, când în țara lor este război.
În momentul în care filmam interviul, am empatizat foarte mult cu povestea lui si m-am simțit norocoasă că trăiesc într-o țară ca Romania. Pentru mine, razboiul din Siria facea parte dintr-o alta lume. Ironia sorții face ca acum, aceeași poveste să se întâmple la ușa noastră”, spune Antonia.
“Nu știm ce ne așteaptă, acum câțiva ani nu s-ar fi gândit nimeni la vreo pandemie sau la vreun război în Europa. Povestea lui Hussein poate fi un exemplu pentru oricare dintre noi”, a adăugat ea.
“În România am pornit de la nimic”
Hussein este de cinci ani în România. S-a născut în Siria și a avut o copilărie frumoasă, are 11 surori și frați, nu s-ar fi gândit niciodată că avea să-și părăsească țara și să se despartă de familia pe care o consideră sufletul lui.
Viața lor s-a schimbat dramatic, o dată cu războiul, “într-o săptămână s-a schimbat totul. Tata avea o fabrică de haine și le-a zis angajaților că oprește activitatea câteva zile, până se opresc bombardamentele si revenim la normal. Suntem in 2022 și nu a redeschis atelierul nici acum”, își începe povestirea Hussein.
Ca el, aceeași poveste au trăit-o alți sirieni și, acum ucrainenii, oameni de afaceri cu magazine mari au rămas fără nimic dupa bombardamente, munca lor de-o viață a fost spulberată în câteva secunde. Poți să înnebunești. Dar poți să o iei de la capăt, de la zero.
“Eu, în România nu am avut nimic, nu știam limba, nu înțelegeam oamenii, am pornit cu două mașini de cusut în meseria învățată de la tata, cea de croitor, într-un spațiu de 20 de metri. Acum am 400 de metri, pot să spun că am fabrică. Dar doi ani de zile am avut două mașini de cusut”, îi povestește Hussein Antoniei.
“Duc dorul familiei mele”
Și poate acum înțelegem vorbele lui Hussein mai bine ca niciodată: “N-am vrut să plec, e greu să-ți lași familia, casa ta, chiar nu am vrut să plec. Și, când am ajuns în România, intenționam să rămân o lună, am venit în vizită, la un prieten din copilărie era aici de multă vreme. Și el m-a tot încurajat că o sa fie bine, o să se termine războiul, dar până se termină, să vin la el”, continuă Hussein să povestească.
Revine, cu un oftat adânc, la Siria: “Noi aveam o țară tare frumoasă, duc dorul familiei mele, știți că, înainte de război, dacă muncea un singur om, putea întreține șapte persoane? Acum nu se mai poate, nu mai este safe”.
Antonia, despre cazul lui Hussein
Eu cred că puterea exemplului este foarte importantă, oamenii care apar în emisiunea mea și s-au dovedit a fi învingători demonstrează că, indiferent cât de potrivnică se poate dovedi viața la un moment dat, poți răzbate, te poți schimba și oricine îți poate urma pașii”, spune Antonia Fudulu.
Acesta este și motivul pentru care cazurile prezentate de ea au sute de mii de vizionări. “Multumesc celor care, de trei ani de zile, urmăresc aceste povești de viață, fiecare dintre ele reprezintă un îndemn pentru a ne redescoperi”.