Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Povestea unui loc încărcat de memoria istoriei şi poeziei, viaţa uneia dintre legendarele figuri ale intelectualităţii româneşti, în Studioul BZI LIVE alături de Diana Lona-Leonte, muzeograf la MNLR Iași, Muzeul „George Topîrceanu” – FOTO

LIVE VIDEO – Povestea unui loc încărcat de memoria istoriei şi poeziei, viaţa uneia dintre legendarele figuri ale intelectualităţii româneşti, în Studioul BZI LIVE alături de Diana Lona-Leonte, muzeograf la MNLR Iași, Muzeul „George Topîrceanu” – FOTO

05 apr. 2021, 15:04,
în BZI LIVE

Marţi, 6 aprilie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE se va dialoga despre un loc încărcat de memoria istoriei şi poeziei respectiv despre viaţa uneia dintre legendarele figuri ale intelectualităţii romaneşti alături de Diana Lona-Leonte, muzeograf la Muzeului Naţional al Literaturii Romane (MNLR) Iași, Muzeul „George Topîrceanu”.

Obiectul lunii martie, 2021, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, a fost un portret al lui George Topîrceanu

Obiectul lunii martie, 2021, la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, a fost un portret al lui George Topîrceanu semnat L. Viel și realizat în ultima perioadă a vieții poetului. Portretul lui Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului din Iași, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului.

Legendarul George Topîrceanu, un mare admirator al sexului frumos

Pe George Topîrceanu „legenda îl preceda și-l însoțea”, spuneau cunoscuții. Anumite „taine” l-au urmat și-n posteritate. De o inteligență pătrunzătoare, o seninătate care îl definea, descris de unii contemporani ca fiind eminamente un singuratic, scund, dar bine proporționat, lasă mereu impresia, prin rafinament, că e un june ieșit la promenadă, într-o zi de primăvară. Despre el, puțini știu că era un mare admirator al sexului frumos și ținea să apară în fața acestora ceva mai arătos, de aceea purta încălțăminte cu talpa groasă și tocuri înalte. Iradia simpatie în jurul lui, ca o sobă încălzită, iarna, căldura”, arată Traian N. Gheorghiu, în „Miercurile” de la „Însemnări ieșene”, Junimea, Iași, 1980, paginile 46-47.

Portretul lui George Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului ieșean, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului

Portretul lui George Topîrceanu, aflat în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, are și el o istorie pe măsura vieții și trăirilor aproape misterioase ale poetului. Realizat în ultima parte a vieții sale, posibil ultimul portret, a fost semnat L. Viel. Pe verso stă scris în creion: „Poetul George Topîrceanu, povestind. L. Viel, Câmpina”. Sub acest text, se mai poate citi însemnarea: „La pat”. L. Viel este Liese Viel, una dintre multele admiratoare ale lui Topîrceanu, cea care a surprins în portret și zâmbetul trist, dar și privirea șăgalnică a poetului.
Desenul este realizat în cărbune și pastel, pe carton. După moartea lui Topîrceanu, survenită în 1937, portretul a ajuns în posesia Otiliei Cazimir, care i l-a trimis în Franța lui Constantin Ciopraga, împreună cu manuscrise, fotografii, pentru a-i „înlesni” documentarea în vederea realizării unei monografii, ce va ieși din tipar în 1966. La scurt timp, Otilia Cazimir a murit, iar profesorul Ciopraga a donat tot ceea ce a primit de la poeta Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. Întreaga prezentare a acestor date este făcută de muzeograf Diana Lona Leonte (Muzeul «George Topîrceanu»).

Casa memorială George Topîrceanu din Iași se află pe Strada Ralet nr. 7

Casa memorială George Topîrceanu din Iași se află pe Strada Ralet nr. 7. Clădirea a fost sediul revistei „Însemnări literare” (1919) tipărită sub direcția lui Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu, din colectivul de redacție mai făcând parte Garabet Ibrăileanu și Demostene Botez. Casă, construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, a fost în proprietatea Lizetei Stroici cumnata scriitorului Demotene Botez, prieten cu George Topîrceanu, care i-a pus casa la dispoziție lui George Topîrceanu, în anul 1932.
George Topîrceanu a locuit în această clădire din 1932 până la decesul său, survenit la 7 mai 1937. Până în 1983, casa a servit drept locuință particulară. În anul 1983, casa a fost donată de proprietarii Teodor Neagu și Adrian Vulpe Complexului Muzeal Iași. A fost renovată, și la 22 iunie 1985 a fost inaugurat acest obiectiv al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iași.

La 12 mai 1957, pe unul din pereții casei în care a locuit George Topîrceanu a fost montată o placă comemorativă

În muzeu sunt expuse obiecte memoriale ale poetului George Topîrceanu, precum o călimară, toc, scrumieră, pipă, discuri, aparat de fotografiat, acte, fotografii originale, picturi de A. G. Suțu, manuscrise, reviste. În prezent, Casa memorială George Topîrceanu, din Iași, datată din secolul al XIXlea, este declarată monument memorial, cod IS-IV-m-B-04359.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`